≫ 

Vukotiću odbijena žalba protiv izručenja Crnoj Gori: Konačnu odluku donosi ministarka pravde

Osumnjičen za pokušaj dvostrukog ubistva

  • 0

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je zaključio da su ispunjeni uslovi za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića (38) Crnoj Gori, koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja i veruje da je visoko pozicionirani pripadnik "škaljarskog klana".

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić rekao je za Tanjug da je tom odlukom odbijena žalba branioca i potvrđeno je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori.

Konačnu odluku o crnogorskoj molbi za izručenje doneće ministarka pravde Nela Kuburović.

Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru, pošto je odslužio zatvorsku kaznu od 15 meseci zatvora na koju je bio osuđen u Srbiji.

Piljićeva je navela da je Apelacioni sud našao da je Viši sud pravilno zaključio da iz dokaza u spisma predmeta proizlazi da Vukotić nije državlnain Srbije, već strani državljanin, kao i da krivična dela zbog kojih se traži nisu izvršena u Srbiji, protiv Srbije ili njenog državljanina.

- Ta dela su propisana i u krivičnom zakoniku Crne Gore i Srbije kao krivična dela, a po domaćem KZ nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja - dodala je Piljićeva.

Suđenje Jovici Vukotiću, Jovica Vukotić Foto: Marko Jovanović

Ukazala je da krivično delo za koje se traži nije obuhvaćeno amnestijom u Srbiji, niti je zbog tog dela kod domaćeg suda Vukotić osuđen odnosno pravosnažno oslobođen, pri čemu u Srbiji zbog navedenih krivičnih dela nije ni pokrenut postupak.

- Nadalje prvostepeni sud je pravilno utvdio postojanje zakonskih pretpostavki koje su propisane Zakonom o međunaronoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i pravilno je zaključio da ima dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da je ovaj okrivljeni izvršio krivična dela koja su predmet molbe Ministarstva pravde Crne Gore za njegovo izručenje - smatra Apelacioni sud.

Odslužio kaznu zbog falsifikovanja pasoša

Vukotiću je ekstradicioni pritvor određen 26. juna odlukom Višeg suda u Beogradu, koja je danas aktivirana, jer je do 6. juna bio u zatvoru na odsluženju kazne na koju je osuđen u Srbiji zbog falsifikovanja pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju.

Vukotić je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović.

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru i zatvoru u Beogradu od septembra 2018. godine.

On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA