≫ 

Sveštenik Eparhije sremske uzeo 98.500 evra iz kase i uplaćivao ženi za kupovinu stana u Beogradu

Osuđen je zbog produženog krivičnog dela pronevera i krivično delo pranje novca

  • 10
Pravoslavni sveštenik, hapšenje, lisice Foto-ilustracija: Shutterstock

M.P, sveštenik Eparhije sremske iz Sremskih Karlovaca, osuđen je na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, jer je, kao blagajnik Eparhije iz kase blagajne sukcesivno uzimao novac, ukupno 98.500 evra, a koji je potom uplaćivao na svoj račun supruge radi kupovine stana u Beogradu.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu izreklo mu je i meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti blagajnika od pet godina, nakon izvršenja kazne, saopštio je danas ovaj sud.

M.P. je osuđen zbog produženog krivičnog dela pronevera i krivično delo pranje novca. Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Sud precizira da je M.P. osuđen jer je od februara 2018. godine do avgusta 2018. godine, kao sveštenik, blagajnik Eparhije sremske u više navrata uzimao novac, ukupno 98.500 evra, a zatim taj novac, u nameri prikrivanja nezakonitog porekla imovine, uplaćivao na račun supruge i predavao supruzi koja je uplaćivala na svoj račun.

Sa tog računa su plaćane rate za kupovinu stana u Beogradu, koji je kupljen na ime supruge.

Na ovaj način, M.P. je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od 98.500 evra, u kom iznosu je oštetio Eparhiju Sremsku iz Sremskih Karlovaca.

Video: U jastuku skriveno više od 150.000 evra: Carinici na prelazu Gradina zaplenili veliku sumu novca

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. jun 2020 | 17:03

    Moraće da vrati i protivpravnu imovinsku korist od 98.500 evra, u kom iznosu je oštetio Eparhiju Sremsku iz Sremskih Karlovaca.

  • Ja u znoju lica svog

    12. jun 2020 | 16:11

    Hoće li sada taj stan biti oduzet i nadoknađena šteta ili pojeo vuk magarca? Za 98.000€ i ja bih ležao ćorku 2,5 godine. Tu lovu ne bih mogao da zaradim za 10 god. pa taman da radim tri posla i ne spavam..

  • Драган

    12. jun 2020 | 19:12

    Српска Православна Црква би такве морала избацити из својих редова .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA