Godina od otmice dečaka u Pazovi: Satima bio vezan lancima u napuštenoj kući zbog osvete ili novca

Tinejdžer nije poznavao napadače, a sumnja se da je razlog otmice to što je njegova porodica imućna

  • 3
Petar Mitrović, otmica, Stara Pazova Foto: Telegraf

Dečak P. M. (14) iz Stare Pazove, otet je pre tačno godinu dana, kada se vraćao kući, oko 23 sata, a za njegovu otmicu osumnjičeni su Marko Jovišić (54), njegov sin Lazar (19) i Aleksa Mrđa (19), takođe iz Stare Pazove, koji su na pripremnom ročištu održanom ovog meseca, prema pisanju pojedinih medija, negirali krivicu za ovo delo.

Čitavu Srbiju uznemirila je vest koja je objavljena u svim medijima - da je, tada, dečak star svega 13 godina, otet dok se vraćao kući. Tinejdžera su, kako su ispričali članovi njegove porodice, otmičari pratili, a zatim ga presreli i odveli u napuštenu kuću u naselju Belegiš. Dečak je u nehumanim uslovima proveo čitavih 20 sati, a bio je, kako su njegovi najbliži ispričali za naš portal, vezan lancima.

Prema rečima njegovog oca, neposredno pre no što je nestao, P. M. je bio u kontaktu sa bratom, a zatim je usledio i telefonski razgovor sa majkom. Ipak, pred sam prekid tog poziva, dečak je izgovorio: "Skidajte mi povez s očiju".

Dečaka, na svu sreću, niko nije tukao. Povrede je zadobio kada je shvatio šta se dešava, da će ga oteti. Tada je pokušao da pobegne od kidnapera, ali su ga oni savladali i odveli. 

Kada je vraćen porodici, dečak je imao pocepane i modre usne, a kako je rekao, napadače nije poznavao.

- Dete ima povrede na licu, ima i na telu, vratu, rukama, jer su ga vezivali lancima. Nije nigde isečen - rekla je za Telegraf.rs porodica dečaka, nakon što je konačno tinejdžer bio sa svojima.

Vozilo identifikovano preko kamera 

Nestanak trinestogodišnjaka je odmah prijavljen policiji, a ubrzo je vest podigla celu Srbiju na noge. U potragu za dečakom bili su uključeni najbolji operativci policije iz Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Novog Sada i Beograda.

Direktor policije Vladimir Rebić je posle pronalaska P. M. istakao da je porodica dečaka pomogla policiji da ga pronađu time što je dala prave informacije.

- Od neprocenjive važnosti je da se prvo informiše policija, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruku koju je razmenjivao s Petrom nije kucao Petar već neko drugi. U kasnijem razgovoru s majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao s društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici - rekao je Rebić.

On je dodao da su, od trenutka kada je majka prijavila nestanak dečaka, angažovane sve raspoložive patrole, da je obavešten i viši javni tužilac, pozvan načelnik policije, a da je o slučaju je obavešten i ministar, posle čega je napravljen plan akcije.

Policija je preko kamera identifikovala vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici. 

Načelnik uprave Kriminalističke policije, Dejan Kovačević, koji je neposredno rukovodio operacijom i bio s policijom koja je pregledala teren, rekao je da je bilo "jako teško".

- Bilo je jako, jako teško. Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp-naselju u Belegišu, nekih pet-šest kilometara kroz šumu - rekao je Kovačević.

Razlog otmice novac ili osveta?

Zbog otmice dečaka P. M. uhapšena su trojica muškaraca. Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Marka Jovišića (54), njegovog sina Lazara (19) i Alekse Mrđe (19) iz Stare Pazove, koji su optuženi za otmicu P. M. (14), održano je 9. oktobra pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a po nezvaničnim saznanjima, sva trojica su negirala delo koje im se stavlja na teret.

Po optužnici, Lazar Jovišić, njegov maloletni brat N. J. (17) i njihov drug Aleksa presreli su maloletnog Petra koji je bio na biciklu, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom marke "punto" odvezli u napuštenu vikendicu u Belegišu, gde su ga držali nekoliko sati.

"Mozak operacije" otmice dečaka bila su braća Jovišić, dok su im podršku u tom krivičnom delu dali otac i njihov prijatelj Aleksa Mrđa. Protiv maloletnog N. J. (17) vodi se postupak za maloletna lica u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Iako se ne zna pravi razlog otimice dečaka, sumnja se da je P. M. kidnapovan jer je njegova porodica imućna. Iako motiv još nije poznat, jedan od razloga mogao bi da bude i to što je dečakov deda, penzionisani policajac Branislav M., pre više od 30 godina prvi put stavio lisice na ruke osumnjičenom za otmicu njegovog unuka, Marku Jovišiću (54).

- Pre 30 godina, Marko je imao oko 20, uhapsio sam ga za krivično delo teško razbojništvo. On je tada dobio oko sedam-osam godina zatvora i odležao je u Sremskoj Mitrovici. Čim je izašao iz zatvora, nastavio je da ređa krivična dela. Marko u životu nije ništa radio, a da je pravi roditelj, makar ne bi decu uvlačio u ovo - ispričao je Branislav, deda otetog tinejdžera.

Tri decenije kasnije, Branislav je doživeo da mu upravo on otme unuka.

- Markov sin, Lazar, držao je mom Petru pištolj na slepoočnici. Unuk mi je ispričao da, kada je policija došla u vikendicu, kako bi ih pohapsila, Marko je svom sinu Lazaru rekao da se mora predati, jer su otkriveni i da je policija tu. Tada je Lazar rekao ocu da će se meni i mom sinu izviniti zbog onoga što je učinio. Čudno, ali to je rekao i njegov otac pre 30 godina, kada sam ga uhapsio. Kajao se posle hapšenja - rekao je Branislav.

Video: Godinu dana od otmice dečaka Petra (14): Držali su ga u napuštenoj vikendici u nehumanim uslovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    26. oktobar 2020 | 14:43

    tu se ne zna ko je gori otac ili sinovi.... ajmo ovako naplata stete da im se oduzme sva imovina i prepise ostecenom a njima kazne ne manje od 20 do 30 god.. pa da vidimo

  • Ana

    26. oktobar 2020 | 15:34

    Danima mi slika bila pred ocima... Bogu hvala kad je dobro 😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA