Lukavim švercerima ove godine zaplenjeno više od 7 miliona evra na granici: Pare kriju u hlebu, vešu

Postoje tri modaliteta krijumčarenja, na telu i u telu, u prtljagu i u prevoznim sredstvima

  • 0
Zaplenjeni evri Foto: Uprava carina

Carinici su, u ovoj godini, na našim granicama zaplenili preko sedam miliona neprijavljenih evra, što premašuje prošlogodišnji rezultat, kada je zaplenjeno oko tri miliona neprijavljenih evra.

Ovaj podatak pokazuje da je primetno pojačano krijumčarenje deviza, a jedan od razloga što veliki broj putnika, pre svega onih koji žive i rade u inostranstvu, pokušava da u matične zemlje prenese neprijavljeni novac mogao bi biti osećaj nesigurnosti i egzistencijalnog straha koji donosi globalna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Postoje tri modaliteta krijumčarenja, na telu i u telu, u prtljagu i u prevoznim sredstvima, ali carinskim službenicima su, zahvaljujući iskustvu i međunarodnoj razmeni obaveštajnih podataka, dobro poznati svi mogući načini šverca.

Кako za Dnevnik  kažu u Upravi carina, šverceri novac sakrivaju na svim mestima koje možemo i ne možemo da zamislimo, jer nihova kreativnost nema granica. Tako su carinici pronalazili devize sakrivene u šupljinama automobila, vekni hleba, donjem vešu, ali i tradicionalnom turskom čaju...

Poslednji prekršaj dogodio se 16. decembra, samo dan nakon što su carinici na prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja preko 50.000 evra ušivenih u postavu yempera. Naime, službenici na prelazu Gradina su bili uspešni u otkrivanju neobičnog deviznog prekršaja, otkrivši putnika koji je u čarape i jaknu sakrio preko 80.000 evra.

Takođe na prelazu Gradina, 25. novembra, sprečen je pokušaj krijumčarenja preko 210.000 evra. Prekršaj je otkriven kod majke i sina, bugarskih državljana, koji su putovali, kako su rekli u Hrvatsku kod stomatologa. Oni su rekli da nemaju ništa da prijave, sem ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca. Međutim, carinici su to vrlo brzo demantovali, jer je već na samom početku pregleda, u džepovima jakne koju je majka nosila na sebi pronađeno 82.500 evra, u rancu njenog sina pronađeno još 10.000 evra, da bi potom i u ženinom rancu bilo pronađeno nešto više od 118.000 evra.

Interesantan prekršaja dogodio se 6. jula, kada je u koferima tročlane porodice, među ličnim stvarima, pronađeno i 15 originalnih pakovanja tradicionalnog turskog čaja u rinfuzu. U tri pakovanja otkriveno je 58.000 neprijavljenih evra umotanih u plastičnu foliju.

Dva dana kasnije na Horgošu na čaj su zamirisale britanske funte. Trojica državljana Velike Britanije turske nacionalnosti pokušala su da preko granice ilegalno prenesu oko 28.000 funti koje su, osim u pakovanje tradicionalnog turskog čaja, sakrili i u naizgled neotvorenu kutiju čokoladnog keksa i ispod uložaka u patikama.

Zaplena, zaplenjen novac, devize, krijumcarenje Foto: Uprava carina

Slikovitih primera je zaista mnogo, a 100.000 funti pronašli su 13. jula carinici na Gradini u gotovo svim stvarima koje je četvoročlana porodica britanskih državljana turskog porekla ponela sa sobom na put. Neprijavljene funte su se tako našle čak i u vekni hleba, ali i u kesici čipsa, pakovanjima vlažnih maramica, kuhinjskih krpa, higijenskih uložaka, pampers pelena, pa i u deterdžentu za pranje veša.

Skeneri, viber optika, busteri... 

Neobičan pokušaj krijumčarenja 170.000 evra, većim delom ušivenih u postavu muškog prsluka otkriven je dan ranije. Prsluk „tapaciran“ evrima nosio je na sebi jedan od dvojice turskih državljana koji su mercedesom nemačkih registarskih oznaka putovali iz Nemačke ka svojoj zemlji.

Svežnjevi novca našli su se i u kutiji sa novim cipelama, gde je 18.000 evra smestio 55-godišnjak turskog porekla.

Za sakrivanje se neretko, kako navode u Upravi carina, koriste automobili jer imaju dosta fabričkih šupljina u koje je zgodno sakriti bilo šta, pa i novac. Za skrivanje se koriste i specijalno prerađeni bunkeri. Međutim, veoma je teško prevariti carinske službenike koji su obučeni za otkrivanje svih vrsta krijumčarenja, u čemu im je od neizmerne pomoći i najsavremenija oprema.

- To su pre svega mobilni skeneri, čiji zraci prolaze i kroz najdeblji čelik. Pored toga, raspolažemo i fiber optikom, busterima, aparatima koji mere gustinu materijala, znači, pouzdano možemo da vidimo, da li u nekoj fabričkoj šupljini ima nečega ili ne – kažu u Upravi carina.

Na prelazu Horgoš je tako, tokom jednog julskog vikenda, u tri slučaja, koji su se nizali dan za danom, sprečen pokušaj krijumčarenja gotovo 800 hiljada evra.

Zaplenjene devize Foto: Uprava carina

Naime, carinici su 10. jula pronašli 220.000 evra u fabričkim šupljinama mercedesa kojim su iz Holandije ka svojoj matičnoj zemlji putovali otac i sin, koji su svežnjeve neprijavljenog novca sakrili ispod tapacirunga u podu ispred suvozačkog sedišta, iza table sa osiguračima, kao i u unutrašnjosti bočne stranice desnih prednjih vrata.

Puni jastuci para 

Već narednog dana, zaplenjeno je 400.000 evra kojima je bračni par turskih državljana napunio dva jastuka. Кada je njihov „lend rover“ nemačkih registarskih oznaka kojim su putovali iz Berlina ka Izmiru izdvojen za detaljan pregled, 31-godišnja žena je iz automobila izvadila jastuke, da bi navodno mogla da sedne na njih. Upravo time je skrenula pažnju carinika, koji je pregledavši jastuke u njima pronašao gomilu svežnjeva evra.

Preko 200.000 dolara i 50.000 evra ispod rezervnog točka pronašli su carinici u saradnji sa policijom 14. jula na Horgošu, kada su za detaljan pregled izdvojili „lend rover“ poljskih registarskih oznaka. Navodni vlasnik tekstilne fabrike u Turskoj i njegov sunarodnik sakrili su svežnjeve sa novcem ispod i oko rezervnog točka u prtljažniku.

Polovinom jula na Gradini su u dva slučaja sprečeni pokušaji krijumčarenja novca u bočnoj stranici automobila, gde je pozamašnu svotu od 182.000 norveških kruna sakrio Norvežanin iračkog porekla.

Među zaplenjenim devizama carinici su pronalazili i falsifikovani novac. Tako je 1. avgusta pronađeno 10.500 falsifikovanih evra kod 37-godišnjeg državljanina Srbije iz Blaca, koji je sam putovao sa Кosova i Metohije automobilom BMNJ beogradskih registarskih oznaka.

Pokušaj šverca više od 2 miliona turskih lira u čekovima

Srpski carinici su, početkom godine, na izlazu graničnog prelaza Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 60 čekova turskih banaka, čija je ukupna vrednost preko dva miliona turskih lira ili više od 323.000 evra. Neprijavljena sredstva plaćanja pronađena su kod turskog državljanina (43), koji je kao vozač automobila "mecedes benc", turskih registarskih oznaka, putovao sa još jednim sunarodnikom.

Obojica putnika su prijavila samo lični prtljag, rekavši da pored toga imaju i po 1.000 evra kod sebe, što se ispostavilo kao tačno nakon što je izvršen detaljan pregled automobila. Međutim, carinici su ličnim pretresom, u džepovima pantalona koje je vozač imao na sebi, pronađena i 62 potpisana čeka, popunjena na različite novčane iznose.

Кako navode u Upravi carina, zaplenjeni neprijavljeni novac se do okončanja prekršajnog postupka privremeno zadržava i deponuje na poseban račun Narodne banke, a najbitnija stvar je da se svi ti postupci uglavnom okončavaju konačnim oduzimanjem i da se taj novac sliva direktno u budžet.

Video: Na graničnom prelazu Horgoš pronađeno više od 200.000 dolara i 50.000 evra ispod rezervnog točka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA