Ima li razlike u ova 3 snimka jezivog nasilja? Zašto je jedno delo ubistvo u pokušaju, a druga 2 ne

Kako se određuje koje delo je ubistvo u pokušaju a koje nanošenje teških telesnih povreda

  • 36
masovna Tuča Novi Sad Pirot Foto-kolaž: Twitter/@Silvana71376830, Twitter/boo_maryna, Nadozorne kamere

Tuča, koja se desila u Novom Sadu u kojoj su teško povređene dve osobe, a jedna lakše, uznemirila je javnost. Brutalno prebijanje, podsetilo je na stravično nasilje, koje se desilo u avgustu prošle godine u istom gradu, zbog kog je uhapšen Ivan Kontić. Na snimku se vidi kako on lomi ruke mladiću koji je na zemlji i ovo nasilje okarakterisano je kao pokušaj ubistva. Postavlja se pitanje kako se neko krivično delo karakteriše kao ubistvo u pokušaju, krivično delo nanošenje teških telesnih povreda ili nasilničko ponašanje.

Podsećamo, zbog tuče u kojoj su u subotu dve osobe teško povređene uhapšena su četvorica mladića iz Šida. Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave u Novom Sadu, M.M (20), V.S (20) i D.N (21) uhapšeni su u subotu uveče zbog sumnje da su učinili krivično delo nasilničko ponašanje, dok se M.M (21) tereti za nanošenje teških telesnih povreda.

Na snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama, vidi se brutalno nasilje, koje podseća na ono zbog kojeg je uhapšen Ivan Kontić. Jasno se vidi kako veća grupa mladića napada dvojicu koja izlaze iz kafane, zaleću se na njih, udaraju ga. Jednog mladića podiži i bacaju o zemlju, potom se nekoliko njih zaleće i šutira ga u glavu, da bi ga na kraju i gazili po glavi. Kako je saopšteno, mladići su imali i ubodne rane.

Kako saznajemo, on je sa teškim povredama prebačen u KC Vojvodine i nalazi se u teškom stanju.

Treći slučaj britalnog nasilja dogodio se u septembru prošle godine u Pirotu, kada je pretučen mladić.

Mladić (23) koji je zadobio teške telesne povrede se prvo pozdravio sa trojicom nasilnika. Jedan od nasilnika ga je zatim udario pesnicom u lice. Zatim trojica mladića nastavljaju da ga šutiraju dok je na zemlji.

U jednom momentu, njegovo malaksalo telo odignuto je od asfalta, pa iznova bačeno o tlo, baš kao što je sad urađeno sa telom mladića u Novom Sadu.0

Pripadnici policije uhapsili su trojicu maloletnika koji su osumnjičeni da su izvršili krivično delo teška telesna povreda u saizvršilaštvu.

Kako se karakterišu krivična dela?

Povodom ovih primera brutalnog nasilja, pitali smo advokata Radišu Roskiću kako se neko krivično delo karakteriše kao ubistvo u pokušaju, krivično delo nanošenje teških telesnih povreda ili nasilničko ponašanje?

- Svako krivično delo ocenjuje se u odnosu na činjenično stanje i odnos učinioca prema izvršenom delu tj. prema njegovom umišljaju - započeo je razgovor naš sagovornik.

Ukoliko je učinilac krivično delo učinio u nameri da nekog liši života ili je prema konkretnim okolnostima bio dužan i mogao znati da bi njegova radnja mogla za posledicu imati smrt nekog lica radiće se o krivičnom delu ubistva, kako je objasnio advokat.

- Ukoliko radnja preduzeta u tom kontekstu nije rezultirala ubistvom kao posledicom, može se raditi o krivičnom delu ubistvo u pokušaju. Teška telesna povreda se kvalifikuje prema istim kriterijumima, a isto pravilo se primenjuje prilikom kvalifikovanja drugih krivičnih dela, na primer, laka telesna povreda - istakao je advokat Radiša Roskić.

Video: Snimak hapšenja Ivana Kontića u Crnoj Gori

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gm

    22. februar 2021 | 21:15

    I ajde, sta uraditi majmunu koji sutira momka polumrtvog na zemlji, decko se ne pomera, a oni mu skacu po glavi? Tj, ja bih znao sta bih mu radio da mi je to nekim slucajem, sin, brat.... Tu bi sudija bio oslobodjen posla. Ajde sve, bijete se, covek pada i cao. Ali ovaj krvnik bi kod mene dobro prosao....

  • Coas

    22. februar 2021 | 20:41

    Izvesnije je da ces nekom oduzeti zivot skokom na glavu nego lomljenjem ruke. Svi ovakvi slucajevi su za najstroze kazne, min 10 godina bez uslovnog otpusta.

  • Magelan

    22. februar 2021 | 23:03

    Ako je ono lomljenje ruku ubistvo u pokušaju onda ovog što skače sa dve noge na glavu momku u nesvesti treba streljati! Svaka čast na članku, više ovakvih članaka da raskrinkamo tužilaštva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA