Sedam dana bez Stefana (10): Restrospektiva tragedije koja je digla Karaburmu na noge

Protesti u Ulici Marijane Gregoran i dalje traju

  • 5
Karaburma protest, Stefan Balić Foto: Telegraf.rs, Facebook/Ofk Gol

Danas je tačno sedam dana kako je mali Stefan (9) u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj podlegao povredama koje je dobio kada je njega, njegovog brata i oca na pešačkom prelazu na Karaburmi pokosio vozač Lazar G. (38) automobilom marke "citroen". Sedam dana kako je njegov brat ostao bez brata, roditelji bez sina, deda bez unuka, fudbalski klub bez njegovih golova... 

Ova nezgoda, koja se na kraju završila jednim smrtnim ishodom, dogodila se u nedelju, 18. jula oko 20 časova u Ulici Marijane Gregoran kod broja 50. Vozač je pobegao sa lica mesta i sakrio se, a prema tada prvim informacijama, stariji dečak Stefan (9), još tada je bio u lošem stanju, dok je njegov mlađi brat (4) imao lakše povrede butne kosti i on je još u bolnici.

Povređen je i njhov otac, imao je dva naprsla rebra.

Stefan je, nažalost, imao prelom baze lobanje, krvarenje u mozgu i traumatsko oštećenje mozga. Odmah je upao u komu. Preminuo je četiri dana kasnije.

PONEDELJAK, 19. JUL - Lazar G. vozač koji je ih je pokosio, uhapšen je. Njemu je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

SREDA, 21. JUL - Pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu saslušan je Lazar G., nakon čega je tužilaštvo predložilo da mu se odredi pritvor od 30 dana.

- Nakon saslušanja, tužilaštvo je podnelo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenom u trajanju od 30 dana Prvom osnovnom sudu u Beogradu po više osnova – imajući u vidu da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva budući da je okrivljeni napustio lice mesta, odnosno da se nije sam prijavio nakon nezgode već je pronađen od strane policijskih službenika, te da nema prijavljeno prebivalište na teritoriji RS jer mu je adresa prebivališta pasivizirana, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo budući da je više puta osuđivan i to dva puta zbog izvršenja istovrsnog krivičnog dela - navdeno je tada u saopštenju Tužilaštva.

Međutim, sudija je Lazara G. pustila da se brani sa slobode. Oduzeta mu je vozačka dozvola i zabranjeno mu je da napušta mesto prebivališta. 

ČETVRTAK, 22. JUL - Mali Stefan (9) podlegao je povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. Tada je počeo i miran protest građana na Karaburmi, koji još traje.

Okupljeni građani su tražili da se uhapsi vozač i preispita odgovornost sudije Radmile Đerić, koja ga je pustila na slobodu.

U rešenju sudije za prehodni postupak, koja nije uvažila predlog tužilaštvo za određivanje pritvora, između ostalig se navodi i da je Lazar G., imao već 6 saobraćajnih prekršaja, da je nekoliko puta ležao u zatvoru za razna krivična dela, jednom je bio i pod elektronskim nadzorom, a kažnjavan je i novčano.

Uprkos svemu, nije mu određen pritvor.

Građanima Karaburme, koji se i dalje okupljaju u Ulici Marijane Gregoran, u kojoj su Stefan, njegovi brat i otac pokošeni, pridružili su se i lekari Hitne pomoći, koji su palili sirene.

PETAK, 23. JUL -  Uhapšen ponovo Lazar G. u Ulici Dragoslava Srejovića na Karaburmi. Prethodno je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Prvog osnovnog suda da se on pusti na slobodu, pa je odluka preinačena, on uhapšen i određen mu pritvor.

Istog dana, tačnije večeri na Karaburmi je održan najveći protesni skup, kojima su podršku pružili i sugrađani uz drugih krajeva Beograda, i Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić".

SUBOTA, 24. JUL - Na Novom groblju u Beogradu, mali Stefan je ispraćen na večni počinakMeđu prisutnima na sahrani bio je veliki broj zaposlenih u Hitnoj pomoći, gde radi Stefanov otac, a gde je radio i dečakov deda.

Otac je na sahrani nosio fudbalsku loptu, pošto je mališan bio fudbaler.

PONEDELJAK, 26. JUL - Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu.

- Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine. Pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

- Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - rekli su za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde.

SREDA, 27. JUL - Porodica je na Novom groblju obeležila  sedmodnevni pomen malom Stefanu. 

Građani sa Karaburme, poručili su da ne odustaju od protesta. 

Video: Višeminutni aplauz za oproštaj od Stefana, građani ne odustaju od protesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA