• 39

Ko su dame koje brane Aleksića? U pravnom su timu, a evo šta su advokati rekli nakon ročišta

, Telegraf

Miroslav Mika Aleksić je na današnjem pripremnom ročištu negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret

 • 39
Miroslav Mika Aleksić, Suđenje

Foto: Nikola Tomić

Vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić danas je u Višem sudu u Beogradu na pripremnom ročištu pred suđenje za polno uznemiravanje negirao optužbe na svoj račun. On je u sud došao u društvu advokata Zorana Jakovljevića i dve žene, a reč je o advokatici Ivani Marković i pripravnici Ružici Markićević. 

Sve vreme pred početak suđenja, kao i na pauzi kada je prekinuto ročište jer je traženo izuzeće sudije Zorana Božovića, jer je sudio i kada se određivalo i o pritvoru, Aleksić je bio raspoložen, a pred sudijom je negirao krivicu. Po izlasku iz Palate odmah je zapalio cigaretu.

Današnje pripremno ročište je prekinuto, naredno će biti održano 15. novembra, a kako je nakon toga za Telegraf.rs izjavio Mikin advokat Zoran Jakovljević, suđenje će najverovatnije biti snimano, a oni bi voleli i da bude javno.

Jakovljević je potvrdio reči odbrane oštećenih da su oni predložili oko 60 svedoka.

- Prekinuli smo današnje pripremno ročište. Nismo mogli vremenski da finiširamo. Mi smo dali baš obimne dokazne predloge i sada idemo dalje u proceduru u izjašnjavanje. S obzirom na obimnost našeg materijala i pruženih dokaza, bio sam od reči. Ozbiljne sam dokaze priložio sudu - rekao je Jakovljević za Telegraf.rs.

On kaže da sud nije doneo odluku o javnosti, da je ostalo da se izjasne o tome, ali istakao da bi on lično voleo da javnost može da prisustvuje.

- Imamo između 50 i 60 svedoka. Mika je danas negirao sve, a i kako da ne negira. Sudija je nagovestio, a i svi su saglasni da će se suđenje snimati, i mnogo mi je drago što kolege nisu to oponirale nego su prihvatile taj deo - rekao je Jakovljević i dodao da je tužilaštvo predlagalo da se ne saslušavaju oštećene, nego da se pročitaju njihovi iskazi.

- Međutim, sve ukazuje na to da taj predlog neće biti usvojen nego da će svi morati da se pojave i da budu podvrgnuti detaljnom unakrsnom ispitivanju u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Na današnjem pripravnom ročištu zatraženo je izuzeće sudije Zorana Božovića, jer je ranije odlučivao o pritvoru Mike Aleksića.

Sudija se, međutim, nije izuzeo, a kako je nakon prekinutog ročišta izjavio advokat oštećenih Jugoslav Tintor, ročište je potrajalo zbog procesnih radnji.

- Pripremno ročište je odloženo za 15. novembar. Odbrana je iznela dokazne predloge, s tim što je omogućeno tužilaštvu i punomoćnicima oštećenih da izvrše uvid u dokazne predloge kako bi se odredili u odnosu na njih. Ono što je za mene vest dana to je da se sudija Zoran Božović nije samoizuzeo iz predmeta iako mu je uručena odluka Vrhovnog kasacionog suda, i iako je svestan činjenice da je odlučivao u ovom predmetu oko pritvora i produžio pritvore okrivljenom Aleksiću, i to ga čini u smislu odluke Vrhovnog kasacionog suda, i u smislu aktuelne sudske prakse u procesnom smislu problematičnim da vodi ovaj postupak. Za mene je iznenađujuća njegova odluka da se nije samoizuzeo. I to otvara pitanje u ovom postupku da će čitav dokazni postupak koji bude tekao potencijalno biti osporen u nekom postupku jednog dana - rekao je Tintor.

Optuženi ima između 50 i 60 svedoka

On je rekao da je svima u interesu da se utvrdi pravo stanje stvari.

- U tom smislu već na samom početku imamo određenu dozu i određeni procesni problem koji može da eskalira u bilo kom budućem momentu. Sama činjenica da je branilac okrivljenog rekao da oni neće tražiti i osporaviti dokazni period, polazeći od tih argumenata ništa ne znači nama, jer sama mogućnost da vi nešto ospotavate i sama činjenica da sud ne prepozna procesni razlog da treba da se samoizuzme, već ide dalje u cilju vođenja ovog postupka svestan svih manjkavosti deluje zabrinjavajuće i izaziva kod nas određeno podozrenje. Sudija Božović je rekao da on ne želi da se samoizuzme i da želi on da sudi ovaj proces. Meni nije jasno zašto baš neko želi da sudi ovaj predmet - rekao je Tintor.

Njegov kolega Borivoje Borović izjavio je da je pripremno ročište odloženo jer je odbrana Mike Aleksića dostavila set dokaza koji je preobiman, da su osporili da se ispituju svedoci na razne okolnosti, zato što se radi o svedocima koji su se listom pojavljivali na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, gde su imali paralelna suđenja, da su sugerisali kako treba da se vodi postupak, ometali su istragu i sada neko od tih ljudi treba kao nepristrasni svedoci da svedoče u sudu.

- Mi smo se protivili toj grupi svedoka. Ja sam čak smatrao da su oni učinili krivično delo ometanje pravde zato što su sve vreme ometali postupak, iznosili dokaze, iznosili fotografije na taj način i fotografije koje su predložene su kontaminirane kao dokaz. One sad ne mogu da budu izvedene. Potpuno su upropastili proces - rekao je Borović.

On je rekao da su tražili da se neporsedno svi svedoci ispitaju na glavnom pretresu.

- Mislim da su zatrpali dokazima sud da bi se odugovlačio proces. Dovoljno je bila na jedan proces jedan svedok a ne 15 glumaca i režisera na okolnost kako je Mika Aleksić sprovodio časove glume - rekao je Borović.

Tintor je rekao da je Aleksić negirao optužbe.

- Sama činjenica da vi pred sud nakon istrage u kojoj je saslušano 30 svedoka, da vi u fazi glavnog pretresa predlažete ne 10 nego 50 i 60 svedoka govori u prilog tome da se procesna prava zloupotrebljavaju od strane odbrane kako bi se prolongirao proces - rekao je Tintor koji veruje da će sud da razdvoji bitno od nebinog.

Jugoslav Tintor, Suđenje

Advokat Jugoslav Tintor Foto: Nikola Tomić

Borović je dodao da odbrana smatra da tužilaštvo nije pružilo validne dokaze.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, i druge devojke.

Zbog toga je Aleksić uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, kada mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Pripremno ročište Aleksiću je trebalo da bude održano 1. oktobra 2021. godine. Međutim, odloženo je pošto je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević obavestio sud da je pozitivan na virus kovid 19 i da ne može da dođe.

Video: Advokati žrtava: Pripremno ročište Miki Aleksiću odloženo za 15. novembar

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Перагеније

  " a i kako da ne negira" - БАШ.

  0
  3

  Podelite komentar

 • Doktor

  Sramno ponašanje sudije koji po ZAKONU ne može da bude sudija u ovom predmetu. Umesto da se sam izuzme i omogući nesmetano odvijanje postupka, on zaboga, to ne želi, jer hoće da baš on sudi ovaj predmet. A zna, ne samo i on, već i pripravnik početnik, da je ovo razlog za ukidanje presude. Dakle, gospodin svesno hoće da posle 3-4 godina sudjenja, presuda bude ukinuta i da sudjenje krene iz početka, pa da opet traje još toliko... a onda će sve biti obesmišljeno i kakva god da bude presuda, ako do nje i dodje, nikakva svrha sudjenja se neće ostvariti. Šta kaže zakon (ZKP): Član 38 Sudija ili sudija-porotnik čim sazna da postoji neki od razloga za njegovo izuzeće (član 37. stav 1.), dužan je da prekine svaki rad na tom predmetu i da o tome obavesti predsednika suda, koji će ga rešenjem izuzeti i odrediti da se predmet dodeli drugom sudiji po redosledu. Sudija Višeg suda, a ne poznaje zakon, ili ga poznaje, pa ga iz određenih razloga svesno krši.

  6
  4

  Podelite komentar

 • Brundova osveta

  Jos jedna podvala i kontra-afera.

  4
  2

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima