Tuga, suze i bol u osam porodica iz Aleksinca: Ovo su rudari stradali u stravičnoj nesreći u Sokobanji

* Njih osmoro poginulo je, a najmlađa žrtva ima svega 31 godinu * Povređeno je još 20 radnika * Tela poginulih poslata su na obdukciju

  • 14
Sokobanja, Rudnik nastradali rudari, Radovan Grujić, Petar Petrović, Nenad Trivunac, Bojan Stajić, Darko Zlatković, Bratislav Živković, Branko Čokorilo Foto: Nikola Tomić, Facebook, D.K. , Privatna arhiva

Dvanestoro dece ostalo je bez roditelja, majke su izgubile sinove, braća i sestre svoju braću, supruge voljene muževe. Tragedija gotovo nezapamćena potresla je danas čitavu Srbiju - osmoro radnika u rudniku Soko u Sokobanji poginulo je u ranim jutarnjim časovima. Ugušili su se od metana. Još njih 20 je povređeno, a većina se nalazi u aleksinačkoj bolnici.

Suze, šok i neopisiva bol zavladale su u porodicama nastradalih. Otišli su na posao uveče, ali se ujutru nisu vratili svojim najmilijima. Dok su bili u trećoj smeni, poginuli su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi - Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu.

Najmlađu žrtvu je ujutru trebalo da zameni njegov brat Stojan koji je, po dolasku na posao saznao za neopisivu tragediju.

- Čim su se čule sirene, znao sam šta se dogodilo. Nadao sam se da među nastradalima nije moj brat koji je bio u trećoj smeni - rekao je Miroslav, brat nastradalog Petra.

Najstariji rudar koji je poginuo, Bratislav Živković (59) trebalo je, kako smo saznali, da ode u penziju za mesec i po dana. U rudniku "Soko" proveo je ceo radni vek, a umesto da se raduje penzionerskim danima, njegova porodica danas tuguje zbog nesreće koja se dogodila.

Bojan i Nenad ostavili dečicu za sobom

Bojan Stajić (34) još jedna žrtva u ovoj tragediji, postao je otac predivnog dečaka pre 40 dana. Bebica je, inače, rođena pre vremena, u 8. mesecu. Njegova uplakana supruga Dragana Jovanović rekla je da se Bojanu nije išlo na posao uoči nesreće.

- Juče nije hteo da ide na posao. Bili smo u Nišu sa maleckim da šeta. Sinoć kad je pošao na posao rekao je: "Bože, kako lep dan, joj što mi se ne ide". I uvek piše u autobusu do tamo. Sinoć nije. I uvek bi puštao poruku pre nego da uđe u jamu, od sinoć nema ništa više. Dete sa mesec dana ostalo bez oca - sa suzama je ispričala Bojanova supruga.

Video: Supruga poginulog radnika rudnika Soko: Nije mu se išlo sinoć na posao

Suze i na licu Sonje, supruge Nenada Trivunca, još jednog radnika u rudniku "Soko" koji je nastradao u petak u ranim jutarnjim satima.

- Sinoć sam ga ispratila na posao. Poljubio me je kao i uvek. Ceo dan smo bili zajedno i nikad nam lepše nije bilo. Bio je to dan za pamćenje. Baš smo se čudili i on i ja kako nam je lepo, kako su nam deca srećna - plačući nam je ispričala neutešna Sonja koja sa Nenadom ima dvoje dece.

Video: Udovica nastradalog rudara ne može da zaustavi suze

"Hajde da popijemo neku, možda poginem"

Prijatelji rudara Branka Čokorila, jedne od žrtava stravične nesreće u rudniku za medije su ispričali da je on predosećao tragediju.

- Sinoć je pozvao druga i u šali rekao: "Hajde da popijemo neku, možda sutra poginem" - prepričali su poslednje Brankove reči njegovi prijatelji.

I porodica Grujić danas je zavijena u crno. Izgubili su svog Radovana (47), o kojem svi imaju samo reči hvale.

Ostala je njegova majka, otac koji je osoba sa invaliditetom i mlađi brat.

- Počeo je pre pet, šest meseci da radi u tom rudniku. Do tada je radio na građevini. Jutros je trebalo posle posla da ide na godišnji odmor - ispričao je za Kurir njegov brat od strica.

Tela poslata na obdukciju

Tela svih rudara su, kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, na putu za Niš, da se izvrši obdukcija.

- Istražni organi rade svoj posao, verujem da će ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja - poručila je ona i uputila saučešća porodicama nastradalih.

U jami je bilo oko 65 rudara, a svi su izvučeni odatle.

Podsetimo, pod rudarskom zastavom 1998. godine u rudniku Soko, istom onom gde se danas dogodila stravična tragedija, poginulo je 29 ljudi, a isto toliko porodica zavijeno je u crno.

Eksplozija koja je tada odjeknula u jami kod Sokobanje usled gasova na licu mesta raznela je desetoro rudara. Ostalih 19 umrli su jer su ostali bez kiseonika.

Video: Svedok pogibije rudara u rudniku Soko: Svi su bili u zanesvešćeni, opijeni od gasa metana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    1. april 2022 | 22:26

    Царство им небеско.Саучешће породицама.

  • SVM

    1. april 2022 | 23:15

    Svi su bili puni života. Svi nasmejani. Bili su srećni,to se vidi. Radili i radovali se da se vrate onima koji ih čekaju. Nažalost,teška tuga je za one koji ih čekaju i ne veruju da neće više doći

  • Saučešće

    2. april 2022 | 05:46

    E njima treba davati velike plate, i gledati ih kao heroje, a ne lekare koji kuckaju za kompjuterom a niko ni grlo da mi pregleda. Baš mi je žao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA