MUP o masovnom hapšenju: Kod krijumčara nađeni oružje i droga, migrante prevozili za 6.000 evra

Uhapšeno osmoro, za trojicom se traga

  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Policijske uprave Novi Sad, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, uhapsili su osam pripadnika organizovane kriminalne grupe koji se terete da su od februara do septembra ove godine organizovali nedozvoljen tranzit za 138 migranata preko Republike Srbije, kao i nedozvoljen prelaz granice sa Mađarskom, Hrvatskom i Rumunijom i dalji transport do drugih zemalja Evropske unije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su organizovano izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi policija je na području Beograda, Novog Sada, Beške, Kule i Vrbasa uhapsila K. M. (33) i P. P. (58), osumnjičene da su suorganizatori ove kriminalne grupe, kao i R. D. (59), S. P. (28), M. B. (32), P. J. (39), R. Ž. (40) i G. K. (24), dok će krivična prijava za isto delo biti podneta nadležnom tužilaštvu i protiv trojice muškaraca starosti 33, 38 i 26 godina.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe koju su predvodili K. M. i P. P. vršili su krivična dela tako što su, kako se sumnja, organizovali krijumčarenje iregularnih migranata na teritoriji Republike Srbije i dalje ka zemljama Evropske unije za protivpravnu imovinsku korist između 1.000 i 6.000 evra po migrantu.

Kako se sumnja, oni su na teritoriji Republike Srbije organizovali nabavku i prepravku putničkih i teretnih motornih vozila kojima je vršeno krijumčarenje iregularnih migranata i u kojima je izrađivan poseban prostor namenjen za skrivanje iregularnih migranata, nakon čega su organizovali prihvat iregularnih migranata i njihovo sakrivanje u prepravljen prostor u putničkim ili teretnim motornim vozilima.

Potom su, kako se sumnja, organizovali i nedozvoljen tranzit preko teritorije Republike Srbije i nedozvoljen prelaz državne granice Republike Srbije sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom, a u cilju krijumčarenja ka drugim zemljama Evropske unije, dok su ostvarenu finansijsku korist delili u zavisnosti od zadatka prilikom krijumčarenja.

Policija je pretresom stana i drugih prostorija osumnjičenih pronašla i dve kese sa praškastom materijom nalik na amfetamin i MDMA, kutiju sa biljnom materijom nalik na marihuanu, vagicu za precizno merenje, dva putnička motorna vozila, 9.580 evra, 14 mobilnih telefona i 13 sim kartica, tri pištolja, tri vazdušne puške, 81 metak, dva okvira za pištolj i biber-sprej, zbog čega će protiv osumnjičenih biti podnete odgovarajuće krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Osumnjičenima K. M., P. P., R. D., S. P., M. B., P. J., R. Ž., i G. K. je određeno zadržavanje do

48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA