Suđenje Belivukovom klanu proteklo u znaku prepirke, opomena i kazni: Lalić drsko odgovarao advokatima odbrane

Miljković je danas u sudu imao spremnu svesku sa beleškama i čekao momenat kada će dobiti priliku da ispita Lalića. Kako je sudija posle burnog ročišta i približavanja vremenskog ograničenja trajanja ročišta suđenje prekinula, očekuje se da će Miljković da priliku da postavlja pitanja da dobije na sutrašnjem ročištu

  • 3
Srđan Lalić Veljko Belivuk sud Foto-montaža: Nikola Anđić, MUP

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka održano je danas u Specijalnom sudu. Celo ročište obeležile u prepirke, a okrivljeni svedok Srđan Lalić odgovarao je na pitanja suda, a potom i punomoćnika oštećenih i advokata odbrane. Ono što je bilo primetno jeste da se Lalićevo odgovaranje na pitanja branilaca znatno razlikovalo od odgovaranja na pitanja tužilaca, sudije i punomoćnika.

Tokom postavljanja pitanja od strane punomoćnika oštećenih, advokati odbrane više puta su se javljali za reč ističući da punomoćnici postavljaju sugestivna pitanja.

Prvi advokat koji je postavljao pitanja Laliću bio je branilac više optuženih Nikola Jerković. Iako je Lalić detaljno odgovorio na prvih nekoliko pitanja, u jendom momentu postao je otresit. Na pitanje da li je znao imena i adrese lica koja je trebalo da prati, okrivljeni svedok je odgovorio da je do informacija uglavnom imao samo opis vozila osobe koju je posmatrao, te da se nije interesovao koga prati jer "nije želeo da zna".

Lalić nije dobro reagovao na niz pitanja o svojim primanjima pre i nakon što je počeo da se bavi organizovanim kriminalom.

Na pitanje da li je prvi put u povratku iz inostranstva ilegalno prešao državnu granicu, Lalić je odgovorio da jeste, a, kako je rekao, pomogli su mu ljudi koji su uslužno radili pečatiranje pasoša, a čija imena ne zna.

- Kad sam se vraito iz inostranstva u Beograd, moje prebivalište je bilo na Dedinju. U pitanju je stan koji je u vlasništvu moje majke - rekao je Lalić, a na dalja pitanja gde je bio zaposlen i kolika su mu bila primanja, Lalić je odgovorio: "Da li treba da kažem i gde sam išao u vrtić?", a sudija je potom odbila pitanje.

On je istakao da ne zna kada je tačno ušao u posao sa narkoticima, ali da se seća da je sa Belivukom sarađivao još 2016. godine i da je u poslu bio i pre toga. Pri odgovaranju na pitanja kolike količine narkotika "prolazile kroz ruke".

- Ja sam uvek posredovao u prodaji droge, retko kad sam lično nosio nekom. Kontaktirao sam dva lica i uzimao proviziju. U poslednjih godinu dana mog kriminalnog delovanja količine su bile velike. Prihodi su mi varirali i u okviru grupe. Kada sam 2016. godine sarađivao sa Belivukom, količine su varirale, ja nisam raido u Koka Koli, pa da imam tačno određen promet. To može da bude 50 grama mesećno, može 250 grama mesečno, nisam vodio evidenciju - dodao je Lalić.

Na pitanje koje je nepokretnosti stekao, odgovorio je da ima stan od 40 kvadrata koji je plaćen nešto više od 50.000 evra. Za druge nepokrentosti je dao novac, ali, kako je rekao, one nisu uknjižene na njega.

- U Srbiji imam poslovni prostor, a van Srbije stan u Kotoru koji nisam platio, već sam ga dobio kao odštetu za propali posao. Tokom sticanja te nepokretnosti izvršeno je krivično delo - rekao je Lalić, na šta je advokat odgovorio da je stan u vezi sa krivičnim delom i da je Lalić trebalo da ga spomene kada je dogovorio o krivičnim delima.

- Nekretnina nije uknjižena na mene, pitanje je da li sam ja vlasnik. Izneo sam tu informaciju u pisanoj izjavi, ne mogu da se setim da li sam to rekao na glavnom pretresu. Ne mogu da se setim svakog detalja. Znam da po sporazumu moram sve da iznesem i nijedno krivično delo nisam sakrio - dodao je Lalić.

Lalić je, tokom svog odgovaranja više puta govorio braniocu da ne zna o čemu priča, ističući da advokat u svojim pitanjima nije dovoljno precizan.

- U potvrdi o oduzetim predmetima navodi se stan u Milan Bojovića koji ste kupili? - upitao je branilac, na šta je Lalić odgovorio potvrdno.

Na pitanje advokata Jerkovića da li je stan u Kotoru, koji je naveden u istoj potvrdi, takođe stekao na nezakonit način, Lalić je odgovorio da ne razume pitanje, a potom i da "nije siguran".

Video: Telegraf u hodniku Specijalnog suda: Iskaz Srđana Lalića u toku

Zbog prepirki izrečena kazna

Lalićev iskaz je prekinut svađom između sudije Berahe i advokata Vladimira Petrovića jer sudija nije dozvolila reč zbog upadica, a potom je izrekla i opomenu.

- Navodite mi neke ugovore, rešenja. Izbacite me, ali ja moram da kažem. Vi ste podržavali pitanja punomoćnici oštećenih, sada kada branilac pita, on ogovara da nema pojma, drsko odbija da odgovori, izgra se sa braniocima, a vi ne reagujete. Svašta, ne možete imati dvostruke standarde - rekao je Petović.

Dok je vođena rasprava, u sudnici se začuo smeh, a advokatice Ivana Ostojić i Sanja Ćeriman opomenute su zbog, kako je sudija rekla, neprimerenog ponašanja u sudnici, ističući da se smeju dok ona razgovara sa braniocima.

- Šta sam uradila, nemojte me opominjati bez razloga - javila se advokatica Ostojić.

Dok se sudija raspravljala sa dvokatima, Lalić je stjao za govornicom i smejao se.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Printskrin: TV Pink

Drsko odgovarao braniocima

Advokat Nikola Jerković potom je nastavio da ispituje Srđana Lalića o nepokretnostima koje poseduje, a Lalić je odsečno odgovorio da je na sva postavljena pitanje već odgovorio. Na pitanje od kojih novčanih sredstava je stekao nekretnine koje ima, Lalić je rekao da je u pitanju "porodična ušteđevina i slično" i dodao da će da izvadi izvod iz banke i donese kao dokaz, ukoliko to toliko interesuje branioca.

Tužilac je dao primedbu da branioci postavljaju nejasna pitanja, da navode Lalića da priča ono o čemu je već govorio i da na taj način pokušavaju da ga zbune. Lalić je na velik broj pitanja branilaca odgovarao sa "ne znam", "nisam siguran" i "ne sećam se".

U nekoliko situacija Lalić je advokatima odgovarao sarkastično. Na pitanje jednog od branilaca, da li zna šta znači termin bašta, Lalić je odgovorio da u jezičkom smislu svaki stanovnik Srbije zna šta znači bašta i te priče se držao sve dok branilac nije odgovorio da misli na sadnice marihuane. Upitan koliko marihuane na godišnjem nivou je imao od bašte, Lalić je upitao: "To zavisi, količina varira. To je kao kada bih ja vas pitao koliko paradajza naraste u jednoj bašti svake godine".

Nakon ponovne kraće rasprave oko načina postavljanja pitanja i Lalićevih odgovora, advokat Dedović zamolio je da se ne dozvoljava Laliću da postavlja pitanja braniocima.

- Čovek koji može da zapamti niz od 15 brojeva i slova se pravi da ne razume jednostavno pitanje - rekao je Dedović.

Advokat Jakša Peković tvrdio je da Lalić "omalovažava postavljena pitanja i advokate odbrane".

Branilac Gordana Božilović Petrović rekla je da Lalić odgovara drugačije u odnosu na to kako je odgovarao ranije, kada je "znao sve informacije do najsitnijih detalja".

- Na 90 odsto pitanja kolege odgovarao je sa ne znam, nisam siguran, objasnite mi. On ne može da postavlja pitanja advokatu i nema razloga da odgovara na tako drzak način. Ovakav odgovor nije adekvatan i sud treba da reaguje - rekla je advokatica.

Advokat Malović pitao kako je saznao za ubistvo, Lalić je odgovorio da je prvu informaciju video na internetu.

- Vojinović je bio član kavačkog klana, Veljko i Marko su mu davali uputstva. Nisam ga spomenuo kao člana grupe jer je nažalost preminuo - rekao je Lalić, a reagovao smehom i odmahivanjem glave kada je branilac odgovorio da je to nezvanična informacija i dodao da je "siguran da je Vojinović mrtav".

Video: Specijalci, puške na nišanu, sirene... Ustanička na nogama zbog suđenja klanu Veljka Belivuka

Miljković spreman za postavljanje pitanja

Iako su branioci u jednom momentu zatražili da pitanja postavlja Marko Miljković, sudija je odgovorila da će priliku za to da dobije kada dođe na red, odnosno kada branioci završe sa postavljanjem pitanja.

Miljković je danas u sudu imao spremnu svesku sa beleškama i čekao momenat kada će dobiti priliku da ispita Lalića. Kako je sudija posle burnog ročišta i približavanja vremenskog ograničenja trajanja ročišta suđenje prekinula, očekuje se da će Miljković da priliku da postavlja pitanja da dobije na sutrašnjem ročištu.

Video: Evo šta desi kad civilnim kolima presečete policijsku kolonu koja prati Belivuka u Specijalni sud

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    1. decembar 2022 | 21:47

    Kakav Lalić i on je ko i oni i njega i njih u samicu do kraja života kraj price. Ne zaslužuju belog dana da vide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA