≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavljeno suđenje za bratoubistvo na Đurđevdan: Veštak otkrio kako je ubijen Nišlija Saša Grujić (52)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milan Grujić je otpužen da je počinio krivično delo ubistvo za koje je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina

  • 0
Mesto zločina, bratoubistvo u Nišu, Milan Grujić ubio brata ubijeni Saša Grujić Foto: Telegraf/D.K.

Suđenje Nišliji Milanu Grujiću (45) optuženom da je u noći između 5. i 6. maja prošle godine godine krvnički pretukao pa udavio svog brata Sašu Grujića (52) u njihovoj porodičnoj kući u Požarevačkoj ulici u Nišu, nastavljeno je danas u Višem sudu u Nišu dopunskim izjavama veštaka Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, koje je zahtevala odbrana okrivljenog.

Grujić je prilikom iznošenja svoje odbrane, na jednom od prethodnih ročišta, negirao krivicu i istakao da je njegov brat preminuo prirodnom smrću jer je pao nakon što je popio više tableta bensedina, s obzirom da je bio pod psihijatrijskom terapijom.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva Niš Milan Grujić se tereti da je brata udario prvo pesnicom u glavu, da ga je šutirao kada je pao a potom udavio šakama. Onda ga je presvukao i obukao mu odeću za sahranu a posle toga pozvao Hitnu pomoć i prijavio prirodnu smrt. Mrtvozornik je videviši odricu ispod oka obavestio policiju, pa je po nalogu tužilaštva urađena obdukcija koja je pokazala da je smrt nasilna i da je Saša je zadavljen stezanjem vrata, pa je Milan uhapšen posle zločina i zadržan u policiji.

Veštak Zavoda za sudsku medicinu dr Aleksandra Antović ponovila je svoj iskaz sa jednog od ranijih ročišta da smrt oštećenog nije nastupila usled trovanja lekovima koji su pronađeni u njegovoj krvi, već usled stezanja vrata šakama.

Prema njenim rečima, na vratu oštećenog bili su vidljivi tragovi šake i prstiju i to dokumentovala fotografijama.

„U krvi preminulog nađeni su tragovi “dijazepama” i njegovog metabolita „nordiazepama“ kao i antipsihotika “olanzapina”, ali u dozama koje nisu smrtonose, već terapijske. Te doze predstavljaju koncentraciju lekova u željenoj dozi koju je prepisao psihijatar koji je lečio Grujića. Lekovi koje je on popio nisu mogli da utiču na centar za disanje i motoriku. Mogućnost trovanja lekovima u konkretnom slučaju se isključuje“, istakla je Antović.

Odbrana okrivljenog pokušala je da pitanjima postavljenim veštaku dokaže da je smrt nastala usled trovanja lekovima ili usled gušenja prilikom povraćanja, ali je Antović katerogorički odbacila takvu mogućnost.

„Uzrok smrti je ugušenje stezanjem vrata šakom ili šakama, a ne aspiracija. Što se tiče aspiracije, udisanje manje količine stranog sadržaja ne može da dovede do smrtnog ishoda. Do smrtnog ishoda može dovesti udisanje velike količine stranog sadržaja, jer taj sadržaj može staviti van funkcije pluća. Masivne aspiracije su uvek vidljive golim okom“, naglasila je Antović.

Ona je i ovog puta potvrdila da je preminuli Saša Grujić imao na telu veći broj podliva i krvarenja u mekim tkivima i istakla da su sve te povrede nastale dok je bio živ.

Antović je kazala da je obdukcijom utvrđeno da je Saša zadobio višestruke povrede glave vrata i lica, od krvnih podliva i oguljotina, pa do preloma roga grkljanske hrskavice.

Milan Grujić je otpužen da je počinio krivično delo ubistvo za koje je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA