Vreme čitanja: oko 11 min.

Ovo su naši sportisti koji su tukli žene, a jedna tvrdila da je fudbaler hteo da je ubije: Većina se "izvukla"

Vreme čitanja: oko 11 min.

Bivši košarkaš Crvene zvezde Vuk Radivojević samo je jedan u nizu sportista koji je prijavljen za nasilje u porodici

  • 5
Nasilje nad ženom Foto: Shutterstock, MN Press/Marko Metlas, Nikola Tomić, Marko Jovanović, MN Press/Marko Metlas

Bivši košarkaš Crvene zvezde Vuk Radivojević uhapšen je u ponedeljak, nakon što je pretukao suprugu, nanevši joj teške telesne povrede. Radivojević je navodno nasrnuo na suprugu jer mu je u automobilu, dok su se vraćali iz poznatog beogradskog kluba, zamerila što je nazdravljao sa pevačicom. Pasnicom joj je udario toliko jako da joj je pukla bubna opna. Radivojević, ipak, nije jedini sportista koji je bio nasilan prema ženi u poslednjih 10 godina.

Radivojeviću je Prvo osnovno javno zižilaštvo odredilo zadržavanje zbog nasilja u porodici.

Oštećena L. R. je prijavila policiji da ju je Radivojević fizički napao, prvo u vozilu, kada ju je nakon verbalne rasprave više puta uradio, a potom ju je po povratku u zajednički stan udario otvorenom šakom, usled čega je zadobila tešku telesnu povredu, naveli su iz tužilaštva.

Kako je saznao Telegraf.rs, Radivojević je suprugu u automobilu udarao pesnicama u glavu, a potom je izašao iz vozila, što je ona iskoristila kako bi pobegla. Međutim, on je sačekao da dođe do ulaza zgrade, gde je nastavio da je udara u glavu, usled čega joj je pukla bubna opna.

Radivojeviću su izrečene obe mere za sprečavanje nasilja u porodici - privremena zabrana da na bilo koji način komunicira sa žrtvom nasilja i prilazi joj, kao i privremeno udaljenje iz zajedničkog stana.

Bivši košarkaš je saslušan 18. jula, kada se branio ćutanjem, odnosno iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu. L. R. je u prisustvu punomoćnika izjavila da, u skladu sa svojim zakonskim pravom, ne želi da svedoči.

Punomoćnik oštećene je predložio da se prema osumnjičenom ne predlaže nijedna mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog, niti produženje hitnih mera koje su izrečene u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Imajući u vidu da je oštećena ispitana, pri čemu nije želela da svedoči, kao i činjenicu da je osumnjičeni neosuđivan, tužilaštvo nije podnelo predlog za određivanje pritvora, kao ni predlog za određivanje mere zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom.


Bivši vaterpolista napao suprugu

Milica Ristić, sada Rađen, 1. aprila prošle godine oko pet sati ujutru navodno je dotrčala na benzinsku pumpu u krvavoj haljini i sa povredama na licu kako bi zatražila pomoć.

- Ona je rekla da ju je u stanu pesnicama tukao emotivni partner, ali da je uspela da izađe iz stana. Na sebi je imala haljinu na kojoj su bili vidljive fleke od krvi. Lice i telo joj je bilo u modricama i podlivima. Od siline udaraca napukala joj je usna - rekao je tada Telegrafov izvor.

Milica je imala vidljive povrede ispod levog oka u vidu otekline i crvenila, kao i rasekotinu donje usne u levom uglu.

Nakon prijave policija u stanu na Dorćolu nije zatekla Nikolu Rađena. Zbog svega što se izdešavalo za njim je raspisana potraga.

Rađenu je određena hitna mera privremene zabrane da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Tužilaštvo je tada policijskim službenicima naložilo da pribave izjave učesnika događaja, kao i medicinsku Miličinu medicinsku dokumentaciju da se izvrše potrebne provere preko nadležnog centra za socijalni rad, a da se nakon toga izveštaj dostavi tužilaštvu na dalje postupanje.

Istog dana, Rađen i Milica su se obratili zajedničkim saopštenjem i, bez obzira na to što su policija i tužilaštvo potvrdili da je do nasilja došlo, demantovali tvrdnje radnica pumpe.

- Želeli bismo da se povodom događaja od 01.04.2022. godine obratimo predstavnicima svih medija, sledećim zajedničkim saopštenjem. Pre svega, krivo nam je što je u javnosti predmetni događaj okarakterisan kao sukob, što se dalje negativno odrazilo na naše i živote naših porodica, posebno moje dve ćerke.

- Ovim nam je naneta nemerljiva i nenadoknadiva šteta. Razmirica je bilo, ali do sukoba nije došlo i to želimo, ovim putem, da naglasimo. Mi naš zajednički život nastavljamo, kao i sve planove koje ćemo u budućnosti ostvariti. Povodom ovog događaja se nećemo više oglašavati, i samo molim predstavnike svih vrsta medija da poštuju našu i privatnost naših porodica. Milica Ristić i Nikola Rađen - navdeno je u saopštenju.

Žrtva nasilja je saslušana 11. maja. Ona je rekla da ne želi krivično da goni Rađena i da je sve što se desilo među njima kritičnog danaa incident koji se nikada pre, a ni kasnije nije dogodio.

- Tom prilikom je izjavila da je predmetni događaj "izolovani incident koji se prvi put desio", da su ona i Rađen u skladnom odnosu, da je isti poštovao izrečenu hitnu meru i da je 32 dana nije kontaktirao niti joj prilazio, nakon čega su obnovili vanbračnu zajednicu, kao i da ne želi da se krivično goni Rađena - saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu.

Iz tužilaštva je saopšteno da je u izveštaju Centra za socijalni rad utvrđeno da ne postoji potreba za daljim izricanjem mera zaštite od nasilja u porodici i da je stepen rizika od ponavljanja nasilnog oblika ponašanja nizak. Kada je uzet u obzir taj izveštaj, kao i izjava Rađenove partnerke, tužilaštvo je donelo odluku da protiv njega ne bude pokrenut krivični postupak.

Bivši košarkaš pretukao suprugu i ćerku

Bivši košarkaš Milan Gurović uhapšen je 10. decembra 2019. godine jer je u porodičnom stanu nasrnuo na suprugu i tada šesnaestogodišnju ćerku.

Nakon šro je dobio krivičnu prijavu zbog nasilja u proodici, Gurović se oglasio i rekao da "supruga hoće da mu napakuje incident jer on želi razvod, a ona ne".

- Supruga hoće da mi napakuje jer već dve, tri godine hoću da se razvedem, a ona neće. Neće zato što sam ja Milan Gurović i imam para - rekao je tada i dodao da ga je supruga pljunula i odgurnula, a da je on nju tada uhvatio za vilicu i odgurnuo.

Tvrdio je da je tada ćerka, za koju bi, kako je reka, "život dao", skočila na njega.

- Ćerku sam odgurnuo, zakačio sam je noktom, ima malu rasekotinu. Žena je pozvala Hitnu pomoć i prenemagala se kao da je na samrti, a nema nijednu masnicu - rekao je Gurović i ponavljao da surpuga, od koje želi da se razvede, godinama "histeriše i pravi incidente".

S druge strane, Tanja Gurović je na saslušanju u policiji rekla da ju je suprug udarao pesnicama u glavu. Gurovićeva supruga je policajcima rekla da je njena maloletna ćerka, koja se umešala u sukob, "izvukla deblji kraj".

Žena je ispričala policiji da od bivšeg košarkaša sa kojim je u dugogodišnjem braku, trpi mučenje i nasilje već godinu dana. Ona je to rekla nakon što je do detalja opisala napad.

Tanja Gurović ispričala je da ju je Milan Gurović udarao pesnicama po glavi, da je od udaraca pala na zemlju, ali je on i nakon toga nastavio da je tuče, odnosno šutira. Nakon toga pozvala je ćerku na mobilni telefon, a tinejdžerka je došla u stan da zaštiti majku. Zbog toga je izvukla deblji kraj: prema prijavi, Gurović je ćerki udarao glavu o stepenik. Nakon toga je, navodno, hladnokrvno nastavio da večera.

Ćerka je zadobila povrede nosa, dok Gurovićeva supruga nije imala vidljive povrede, ali se žalila na bolove na licu i stomaku.

Guroviću je dan nakon napada određeno zadržavanje do 48 sati. Njemu su izrečene hitne mere - zabrana prilaska i komuniciranja sa suprugom i ćerkom, kao i udaljenje iz stana zbog rizika da će doći do ponavljanja napada.

Uprkos prehodnim tvrdnjama, Gurović je tri dana posle napada zaključio sporazum sa Trećim osnovnim tužilaštvom, gde je priznao oda je bio nasilan prema suprugi i ćerki. Na osnovu sporazuma osuđen e na 10 meseci kućnog zatvora. Presudom je irećena i mera zabrane prilaska oštećenima u trajanju od šest meseci.

Bivši sportista je u februaru 2020. godine podneo molbu za odlaganje kazne i zahtev da kaznu ne izdržava u stanu svoje majke u Novom Sadu, kako je prethodno dogovoreno, već u Beogradu.

- Postupajući sudija Trećeg osnovnog suda je donela odluku kojom se menja mesto izdržavanja kazne zatvora - navedeno je u odgovoru ovog suda.

Osim toga, Milan Gurović je podneo i molbu za odlaganje izvršenja kazne "budući da je podneo zahteo za promenu mesta izvršenja kazne".

Izvukao bivšu ženu s posla, pa je pretukao

Ultinmat fajter Miljan Đurašinović zvani "Tasmanijski đavo" je 24. decembra 2018. godine na silu iz picerije izvukao radnicu N. S., istukao je naočigled radnika i ugurao je u automobil marke "audi A4", nakon čega se odvezao u nepoznatom pravcu. Kasnij se ispostavilo da je radnica picerije njegova bivša supruga.

On je uhapšen i na teret mu je stavljeno nasilničko ponašanje i nasilje u porodici. Žena je pronađena nedugo posle incidenta i vraćena je kući.

- U prepodnevnim časovima ušao je čovek koji je odmah počeo da viče na našu koleginicu Natašu. Mislila sam da je mušterija. Taj čovek je počeo da lomi inventar, da lupa, dere se. Naš kolega je krenuo ka njemu. Međutim, on je izvadio nož i krenuo ka kolegi, koji se odmah povukao, na svu sreću. Nataša je po njegovoj naredbi izašla iz objekta i videli smo da je sela u "audi A4". Mi smo napad odmah prijavili policiji - ispričala je tada jedna od radnica i dodala da je tek kasnije saznala da se radi o Natašinom bivšem suprugu.

Đurašinović je hapšen i ranije zbog više incidenata, on je pretio žei sekirom, a potom na suđenju pretukao svedoka usred sudnice. Nakon toga je nasrnuo na starca nasred Slacije i zadao mu više udaraca nakon što ga je prethodno zakačio automobilom van pešačkog prelaza.

Đurašinović je 2018 godine osuđen na dve i po godine zatvora zbog nasilja u porodici i nedozvoljenog držanja pištolja. Podataka o tome da li je i na koju kaznu osuđen zbog napada na bivšu suprugu nema.

Tvrdila da je fudbaler pokušao da je ubije

Bivša supruga fudbalera Alberta Nađa Jelena javno je iznela optužbe da ju je bivši muž godinama tukao i da je od njega pobegla kada je pokušao da je ubije. Ona je isptičala i da je Nađ pokušao da je pred sinom siluje varjačom.

- Shvatila sam da treba da ga napustim kada je pokušao da me ubije. Tada sam povela svoje troje dece sa sobom. Prve batine još pamtim. Dobila sam ih na medenom mesecu. Bio je divan prema meni dok smo se zabavljali i sve sam mislila da će se promeniti. Međutim, sve je bilo gore i gore... - ispričala je Jelena Nađ.

Prema njenim rečima, "batine na pravdi boga dobijala je i dok je bila trudna". Zbog toga je, kako je rekla, njen sin razvio problem sa očima.

Jelena je izjavila i da je često dobijala batine pred decom. Nađ je bio taj koji je terao mališane da gledaju kako im tuče majku.

- Moj stariji sin je jednom skočio na njega da me zaštiti jer je već hteo da me ubije. Bilo je strašno.

Bivši fudbaler je 27. septembra 2016. godine otišao na saslušanje u policijsku stanicu. On je rekao da je sumnjao u versnostu supruge, a potom u njegom telefonu pronašao prepisku u kojoj sa drugaricom ugovara druženje sa nekoliko njegovih saigrača.

- Nisam to mogao da podnesem i zobg toga sam rešio da odem od nje. Nije u redu da se iza mojih leđa viđa sa mojim saigračima, i to još sa drugaricom. Pročitao sam celu prepisku između njih dve. Ugovarale su provod sa ljudima sa kojima sam ja igrao, i za koje sam mislio da su mi prijatelji - rekao je Nađ tada.

On je negirao navode bivše supruge, a nije iznosio nikakve nove dokaze u svoju odbranu, već je praktično ponovio ono što je prethodno rekao u televizijskom gostovanju i predao dokumenta koja je takođe pokazao na televiziji.

Albert Nađ na osnovu optužbi ipak nije procesuiran,. Optužnica nije podignuta jer je slućaj zastareo.

- Ne postoji način da se dokaže da je bilo fizičkog zlostavljanja i pokušaja silovanja jer Jelena tada nije bila na lekarskim pregledima, gde bi se to ustanovilo. Od tada je prošlo više od šest godina, tako da je sada nemoguće bilo šta dokazati i staviti mu na teret samo na osnovu izjava bivše supruge i deteta - rečeno je tada iz tužilaštva.

Jelena Nađ ponovo je izašla u javnost u junu 2019. godine, kada je rekla da Nađ četiri godine nije u kontaktu sa decom i da nije upoznat sa njihovim zdravstvenim stanjem kao i da njen sin ima ozbilje zdravstvene probleme zbog kojih treba da ide na operaciju, a njegov otac o tome nema pojma.

Tada je otkrila da sudski postupak protiv Nađa zbog neplaćanja alimentacije nije napredovao od 2016. godine kada je Albert, kako je tvrdila, dovodio svedoke koji su lagali protiv njihove dece.

- Na ročištu u decembru je trebalo da bude pročitana presuda, međutim, i pored tri ponovljena veštačenja računa mog i našeg sina, sud je naložio komisiju veštaka da ponove veštačenje. Pomak je nikakav. Poslednjih mesec dana, moram da priznam, čekaju mene da im dam izvode iz računa, ali moje najstarije dete zdravstveno je jako loše, treba da ide na operaciju, pa nisam uspela, ali, generalno, ovaj slučaj se nije pomerio od 2016. godine - rekla je Jelena.

Jelena Nađ Jelena Nađ; Printskrin: Youtube/Nebojsa Petrovic

Ona je rekla da je to trebalo da bude hitan postupak jer se radi o izdržavanju dece.

- Ročišta su do sada bila zakazivana na dva meseca, ali je gospodin (Albert Nađ) dovodio fantomske svedoke koji su imali obraza da lažu protiv moje dece, odnosno naše. Meni se često omakne da kažem "moje", jer Albert sa njima nema nikakav kontakt već četiri godine - rekla je tada Nađova bivša žena.

Treći osnovni sud je naposletku doneo presudu prema kojoj Albert Nađ nije dužan da plaća alimentaciju najstarijem detetu Nemanji Nađu. Kako se tada saznalo, sud nije poverovao bivšoj ženi i sinu na reč, izmedu ostalog i zato što su u parnici tvrdili da sin studira, a fakultet nikada nije upisao, već je samo aplicirao. Na osnovu tog upisa su dobili izvršnu ispravu kao da je redovan student, a nije imao pravo na izdržavanje.

Ona je tada rekla da sudska odluka nije poštena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneki

    19. jul 2023 | 19:46

    Sve sportisti za primer, gade mi se takvi muškarci a svi su povlašćeni kad dođje do sudjenja. Sramota.

  • Xxx

    19. jul 2023 | 20:04

    Njihove žene su jos gore od njih! Prijave ih pa odustanu, neće da ih gone, kukaju, i pređu preko svega zbog para

  • aaaa

    19. jul 2023 | 19:43

    Milan Gurovic nije,tvrdim. Moj komsija, covek koji jako voli decu, i uvek pomogne kome je potrebno! E sad zena sto je htela da mu unisti karijeru lazima, to je nesto drugo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA