13

Jovan je "osuđen" na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent ikada u Srbiji sa ovom dijagnozom, a bolest nikada nije lečena! (FOTO)

Maleni Jovan Stanković ima tek dve godine, a već mu je dijagnostikovan glioblastom multiforme gradus IV - najzloćudniji tumor mozga. Predračun za lečenje je 223.300 evra

Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Ovu rečenicu čuli ste ko zna koliko puta, ali kada znate da na pomoć pozivaju roditelji koji žele da spasu dete, onda taj apel ima posebnu težinu. Svaki roditelj dao bi sve što ima na svetu, samo da vidi dete zdravo i srećno. Umesto da brinu obične, svakodnevne brige, Stankovići su se uhvatili ukoštac sa neprijateljem s kojim ne mogu da se izbore sami.

Deca nam najviše umiru od ovih vrsta kancera: Ako kod mališana primetite bar jedan ovakav znak, ne gubite ni tren, odmah kod lekara! (GRAFIKA)

Nažalost, roditelji Jovana Stankovića iz Beograda suočavaju se sa najtežom životnom bitkom – bitkom za život svog deteta.

Maleni Jovan ima tek dve godine, a od 29. decembra 2017. godine bori se sa izuzetno retkim zloćudnim tumorom mozga. Tog dana Jovan je operisan na Klinici za neurohirugiju KCS. Posle operacije izvršene su patohistološke analize u KCS, koje su pokazale strašnu dijagnozu - Glioblastom multiforme gradus IV - najzloćudniji tumor mozga.

52 NEDELJE ŽIVOTA UZ HEMIOTERAPIJU

Dvogodišnji Jovan je najmlađi pacijent ikada u Srbiji kome je ova dijagnoza postavljena. Prognoze naših lekara bile su neprihvatljive - da Jovan ima još 52 nedelje života uz hemioterapiju - usled nedostatka iskustva i drugih opcija, naši su onkolozi predložili terapiju koja uopšte nije namenjena za lečenje dece ovog uzrasta.

Foto: Facebook/Milica Stanković Ex Božić

OVAKAV TIP TUMORA U SRBIJI NIKADA NIJE LEČEN

Iz Univerzitetske klinike u Hajdelbergu u Nemačkoj, posle završenih opsežnih molekularnih i genetskih analiza, Jovanu je dijagnostikovan infantilni hemisferni gliom – tip tumora mozga kakav u Republici Srbiji nikada nije ni prepoznat ni lečen.

Nemački lekari, koji su među najeminentnijim stručnjacima u ovoj oblasti, poslali su porodici poziv za Jovanovo lečenje, napisavši da se ovaj tip tumora u njihovoj klinici uspešno leči sa dobrim prognozama. Uz poziv za dolazak, poslali su i predračun – na 223.300,00 evra.

I nakon brojnih i iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo, pa nije moguće ni tražiti pomoć od države, ni RFZO-a, ni Ministarstva zdravlja.

IZBOR: EFIKASNO LEČENJE ILI EKSPERIMENTISANJE

Jovanovoj porodici ponuđen je izbor u kojem – sa jedne strane, izvesno najiskusniji lekari na svetu, na osnovu rezultata molekularnih analiza prepoznaju tumor kao jako redak infantilni hemisferni gliom, predlažu Jovanovo efikasno lečenje sa dobrim prognozama i pozivaju dete u svoju ustanovu, a sa druge, domaći lekari koji, sem dobre volje, objektivno ne raspolažu nikakvim iskustvom za primenu adekvatne terapije, te bi bili prisiljeni da eksperimentišu na Jovanu, što je za dečakovu porodicu, neprihvatljivo.

Jovan na lečenje mora da krene što je pre moguće. Svi koji žele i mogu da pomognu, mogu to da učine uplatom na sledeće račune:

Broj dinarskog računa: 205-9011007399671-60

Broj deviznog računa: 9031025387118

SWIFT – BIC: KOBBRSBG

IBAN/ Account Number: RS35205903102538711877

Mnogi su se raspitivali za pomoć putem SMS-a, ali Stankovići kažu da će SMS broj biti aktiviran za 6 radnih dana, jer je takva administrativna procedura.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Beograd, Bolestan, dečak, Dete, Grocka, Pomoć, Tumor na mozgu

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • D
  Dragana Radovic

  Gde su te novoosnovane kompanije i strani investitori? Svi po 10000EUR. Da li je ovo u skladu sa zakonom g-dine Lončar?..I nakon brojnih iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo???????!!!!!

 • R
  RSK

  Da li smo još uvek normalni? Hoćemo li dozvoliti ovo? Nije ni svestan da je živ.... Probudi se Srbijo

 • D
  Dusan

  Nebrinite roditelji ovog malog andjela,ako Srbija ne reaguje kao drzava onda trebamo svi da pomognemo koliko je ko u mogucnosti.Jos uvek nadam se postoje plemeniti ljudi.Drz se junacino i sretno Ti bilo.

Osvojite večeru sa Andreom Trinkijerijem: Trener Partizana u humanoj misiji za pomoć u lečenju trogodišnjeg dečaka!

Miloš Komnenović je po treći put pobedio leukemiju, ali se borba nastavlja zbog posledica hemoterapije!

Do pre godinu dana Nikola je bio potpuno zdrav, a sada čeka drugu operaciju na mozgu i bori se za život!

Vasilije (5) je veseli dečkić, koji ne može da sedi i hoda, a koga su roditelji dugo čekali. Pomozimo im da dobiju životnu bitku (FOTO)

Nikola ima 3 godine i celo telo je počelo strašno da ga boli: Za 20 dana su saznali da ima sličnu bolest koja je odnela Dukija

Dragana ne može da peva zbog teške borbe sa tumorom, ali je uspela da zapeva prelepu srpsku pesmu sa Nikolom Rokvićem (VIDEO)

Dragana ima 14 godina, tumor na mozgu i nesnosne bolove: Nekada je pevala kao anđeo, a sada joj je potrebna naša pomoć da preživi

Marko je meni sve na svetu i borim se kako moram: Samohrani otac ne radi jer brine o bolesnom sinu i moli za vašu pomoć

Humani učenici iz doma PTT škole organizuju humanitarni koncert za bolesne drugare

Kuću je gutao plamen, a Nataša (16) je utrčala po mlađu sestru: Spasile su se same, a sada im je potrebna pomoć

Prvi put u istoriji fudbala – humanitarna utakmica propalih fudbalera: Poznate ličnosti pozivaju sve da se priključe u borbi za našu decu (VIDEO)

Mališani iz Niša se odrekli ekskurzije da bi njihov drug ozdravio: Hrabri mali Petar se bori s opakom, malignom bolešću

Miloš se uhvatio u koštac sa leukemijom po treći put: Ali ima nade da njegove dve ćerkice odrastu pored oca

Održan humanitarni koncert za malu Martu (FOTO)

Gabrijela se rodila sa samo 1.600 grama: Posle sedam dana dobila je tešku virusnu infekciju, a sada joj trebamo mi! (FOTO)

Humanost na delu - Muzikom da probudimo Martu (FOTO)

Fondacija "Podrži život" transparentno objavila izveštaj o prikupljenim sredstvima: Važno je da znate gde uplaćujete novac u humanitarne svrhe

Na UNICEF-ovom humanitarnom turniru prikupljeno više od 800,000 dinara za GAK "Narodni front"

Taksista iz Novog Sada oduševio Srbiju i poslao poziv svima: Danas vozim za malog Dušana, kolege uradite isto!

Humanitarni koncert za Martu

Saška se odrekla letovanja da bi skupila novac za Magdalenu (2): Licitacija traje do srede u ponoć

Njena poslednja želja je bila da joj deca imaju krov nad glavom: Nedeljko (12) i Dragana (16) su ostali sami i bez kuće kada im je majka umrla

Limenke u službi humanosti: 1.500.000 dinara osobama sa smetnjama u razvoju

Ljubav jača od bolesti! Goran ne navija za Partizan, on ga iskreno voli! (FOTO)

Sećate se mene? Pobedio sam rak: Javio nam se Stefan i obradovao lepom vešću, ali i zamolio je za pomoć u odlučujućoj borbi protiv raka

Radmila je već jednom pobedila rak, a sada se vratio u još gorem obliku: Pomozimo joj da nastavi da odgaja svoju ćerkicu

Teodora je imala 18 operacija, 3 puta je bila u komi, ali se i dalje grčevito bori za život: Godinama je bila u bolnici i samo želi da ozdravi

Kada od Matije (3) budete čuli "Hvala", znaćete da ste mu pomogli da pobedi najveću bitku: A njemu treba tako malo da uspe u tome (FOTO)

Magdalena je bila najglasnija u porodilištu, ubrzo su shvatili da pomodri čak i kada plače: Imamo rok do novembra da sačuvamo njeno srce

Preminula devojčica Jovana Jevremović: Srce malog borca prestalo je da kuca posle borbe sa teškom bolešću

128 fotografija za Srnu Sedmak: Devojčici rođenoj bez jednjaka potrebna još jedna operacija, a ovo je najlepši način da joj pomognete

Naš zajednički uspeh: Stigla pomoć porodici Stojanović (FOTO)

Pomozimo Filipu (5) da ponovo hoda!

Najvedrijoj profesorki nemačkoj jezika dijagnostifikovan je rak: Aleksandri treba naša pomoć da prikupi sredstva za lečenje

Mala Magdalena ima dve godine i retku bolest srca: Ako je ne operišu do treće godine, neće preživeti

Ivanu (7) najteže pada što ne može da zagrli brata: Bije najvažniju bitku, na lekarskom krevetu plače, trpi i bori se kao lav (FOTO) (VIDEO)

Stefan je otišao kod lekara samo zbog prehlade, a tamo je saznao da počinje borbu za život: Njegovi drugari su snimili video i mole nas za pomoć (VIDEO)

Poslednja Markova poruka pred start trčanja do Atine za malu Teodoru (VIDEO)

Sa igračkom u ruci i pogledom anđela Strahinja (6) se bori za život: Kako bi pobedio potrebna mu je krv. Donirajte je i spasite ga

Stefan ima 20 godina i leukemiju koja ga ubija: Samo mi možemo da mu pomognemo da pobedi u najvažnijoj borbi (FOTO)

Vidovdanska akcija: Napuštena deca sa smetnjama u razvoju čekaju na nas (FOTO) (VIDEO)

Posetite u petak pijacu u Obrenovcu, kupite nešto domaće i pomozite obolelilma od retkih bolesti