≫ 

Aleksandar ima najlepši osmeh, a deca ga zovu "ništak" jer živi u bedi: Kupa se u loncu, sanja kuću

Dečak je, nažalost, navikao da ga drugovi iz škole vređaju

  • 17
Aleksandar Milić Mali Aleksandar/ Foto: Printskrin 150 minuta

Aleksandar Milić (10) iz užičkog sela Drežnik dečak je sa najlepšim osmehom u Srbiji. Tim osmehom on se bori protiv svega onoga što nema: struju, kupatilo, osnovne uslove za život, nema vodu. Desi mu se čak da u školi drugovi za njega kažu da je "ništak" zato što nema ništa.

U trošnoj kući, građenoj 50-ih godina mašta o biciklu, o medi, o igračkama dok kroz dotrajala vrata i prozore duva severac. 

Plafon izgleda kao da će se svakog časa srušiti na glavu, a u uskim prostorijama dvoje ljudi jedva se mimoiđe. Betonski podovi kuće prekriveni su prastarim tepisima, zidovi ispucali, a ormari krivi i razvaljeni.

Dok mašta o lepšoj kući, Aleksandar ovu sumornu i sivu udžericu naziva svojom kućicom.

Dečak najviše žali što nema kupatilo. Kupa se u loncu, koristi poljski wc, desi se da uči pod svećom, ali se ne žali. Desi se i da ga vršnjaci u školi vređaju, ali se ni na to ne osvrće.

- Neki misle da sam "ništak" - kaže Aleksandar, koji je navikao na takvo ponašanje prema njemu i ne smeta mu.

- Oni koji tako govore ljubomorni su na mene jer ima pokvaren bicikl, a oni nemaju nikakav. Nije lepo što su takvi prema meni, ali navikao sam.

Aleksandar Milić Foto: Printskrin 150 minuta

U teskobnih 35 kvadrata tročlane porodice Milić skoro sve je staro, propalo i pokvareno. Kuću kakvu želi - Aleksandar crta. Sanja o medi, igračkama, biciklu.

- Voleo bih da imam plavu kuću, da sve bude novo u njoj i da imam svoju sobu koju najviše želim.

Novu kuću Milići su počeli da prave 1983. godine, ali su brojne tragedije u porodici i nedostatak novca sve zaustavili. Struje nemaju već sedam godina, a dečakov otac Bogosav kaže da se sa deset prstiju nije moglo zaraditi toliko da se završi cela kuća.

Aleksandar Milić Trošna kuća u kojoj dečak živi/ Foto: Printskrin 150 minuta

- Nikada u životu nisam tražio mnogo. Bio bih zahvalan da se sredi prizemlje kuće, da Aleksandar ima neke normalne uslove i to je to.

Majka Snežana odrasla je užičkom Domu za decu bez roditeljskog staranja i bolešljiva je. Bogosav ima problem sa vidom i nijedno od njih nema stalni posao. Nadniče, ali je zima posla malo, a samim tim i prihoda. Od Centra za socijalni rad dobijaju 3.000 dinara mesečno i ponekad paket hrane.

U 21. veku ovakva slika deluje nestvarno, ali je to nažalost svakodnevica jednog dečaka i njegovih roditelja, a koji zaslužuju pristojan dom.

Ceo prilog o dečaku emitovan je u emisiji "150 minuta" na TV Prva. Pogledajte ga u linku ispod: 

Video: Otac umro od raka, sin se ubio a dvojica dečaka sa majkom čekaju Nikoljdan u mraku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    12. mart 2020 | 12:54

    I sada, da se ovaj decak odvede u hraniteljslu porodicu, ona bi dobijala 30000 dinara mesecno, ali ovoj porodici se to ne moze dati. Niti opstina ovog coveka da zaposli makar kao cistaca... sramota! Nekim ljudima je tako malo potrebno da izadju iz bede...

  • he

    12. mart 2020 | 19:19

    Za razvoj deteta su neophodni ljubav i paznja maticnih roditelja. On u tome ne oskudeva, inace ne bi imao osmeh na licu .politicari naglasavaju da Srbiji treba podmladak—deca, kako ih onda nije sramota da razvoj i opstanak tog deteta zabetoniraju sa 3000din. Koja je i to generacija malih gadova, koja vredja to dete u skoli a i njihovi roditelji

  • Alex PFC

    12. mart 2020 | 12:12

    Nazalost deca su postala okrutna i sve ih vise nosi takvo vaspitanje iz kuce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA