≫ 

Reči i suze Anikine majke slamaju srce: "Opet smo dobili procenu da će živeti još nekoliko nedelja"

Za malu Aniku je do sada skupljeno oko 20 odsto sume

  • 14
Anika Manić sa roditeljima Anika sa roditeljima u bolnici Foto: Facebook/Za Anikin dug i lep život

Hrabra Anika Manić (2) je dobila procenu da će živeti još samo nekoliko nedelja. Na rukama su joj rane, hranu dobija na nos... a onda je povrati. Ovakav opis ostavila je majka male heroine pored fotografije koja je nastala u bolnici. I pored toga devojčica se raduje, ispituje svet, bori se i ne predaje. Želi da živi normalno... Za to joj je potreban lek "zolgensma" i 2,4 miliona dolara. Do sada je skupljeno oko 20 odsto neophodne sume. 

Preslatka devojčica boluje od spinalne mišićne atrofije.

Jedina nada je pomenuti lek, koji može da primi ukoliko se prikupi novac. Iz tog razloga majka male Anike oglasila se na Fejsbuku "Za Anikin dug i lep život".

- Na ovoj slici, Anika je vedra, dečije naivna i radoznala. Ja naduta od plakanja jer mi je dete na pumpi za disanje, na kiseoniku, hranu dobija na nos i ne može da je primi nego povraća više puta dnevno, na infuziji, sa špricevima po nogama, jer su joj ruke već u ranama, a najviše jer smo opet bili dobili procenu da će Anika živeti još par nedelja - napisala je majka hrabre devojčice.

Kako je navela, ima osmeh jer se trudi da Anika ne oseti njenu bol i da u svom malenom životu ima najlepša iskustva, čak i u mesecima koje provodi u bolnici.

- Tata, opušten i samouveren. Tog dana Goran mi je rekao: "Ne ide ona nigde. Ne rastaje se za životom tako lako neko ko ima toliko želje da živi, kao što ima ona. Pogledaj je, pogledaj joj oči. Kad god smogne malo snage raduje se, zasmejava nas, ispituje svet. Bori se, ne predaje se. Nemoj ni ti. Glavu gore i guraj dalje." - objavila je majka.

Istakla je da imaju dogovor da kad jedno od njih padne, drugi ga bodri i podiže.

#izMaminogUgla Na ovoj slici, Anika je vedra, dečije naivna i radoznala. Ja naduta od plakanja jer mi je dete na pumpi...Objavljuje Za Anikin dug i lep životPonedjeljak, 2. studenoga 2020.

- Tada, pre godinu dana, je bio prvi put da sam poklekla i rekla sam sebi - nikad više. Dokle god se Anika bori, ja ću biti uz nju i neću stati dok postoji bilo šta na ovom svetu što daje nadu da će joj biti bolje! Borite se sa nama za naše malo čudo, Aniku Manić. Ne predajte se, ne stajte, jer nada postoji, dokle god postoji volja za životom - zamolila je majka Anike Manić.

Anika je rođena kao zdrava, jaka beba, sa snažnim refleksima i ocenom deset.

Međutim, nakon pete nedelje Anikinog života, roditelji su na lekarskom pregledu primetili da njihova beba ne reaguje onako snažno kao ranije. Posle samo dve nedelje preslatka devojčica je dobila dijagnozu za koju roditelji nikad ranije nisu čuli, spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1.

Reč je o retkoj, progresivnoj i terminalno neuromuskulatornoj bolesti sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba.

Spinalna muskularna atrofijaje retko oboljenje gde telu nedostaje gen koji pravi protein koji motorički neuroni koriste kao hranu. Kako nemaju od čega da se hrane, ovi neuroni, koje prenose impulse ka mišićima, umiru. A mišići, pošto ne dobijaju signal da se pokreću, miruju i atrofiraju. To počinje sa velikim grupama mišića kao što su ruke, noge, vrat, ali posle nekog vremena atrofiraju i mišići za gutanje, kašljanje i disanje.

Anika Manić Anika Manić Foto: Facebook/Za Anikin dug i lep život

Pomozimo Aniki!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human858 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Novac za malu Aniku, takođe, možete uplatiti i putem ovog linka: za malu Aniku.

Video: Roditelji male Anike Manić, obolele od spinalne mišićne atrofije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gm

    3. novembar 2020 | 13:24

    Ajde nasi sportisti, vama je to nedeljna plata. Pomozimo ovom detetu!

  • Ana

    3. novembar 2020 | 12:53

    Hajmo ljudi....ova vest razara dusu.Molim vas.

  • V8

    3. novembar 2020 | 13:04

    Da li je moguće da lek košta dva i nešto miliona dolara, Zašto toliko za dete,!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA