• 11

Željana (4) ima tumor na leđima, lekari kažu da ima i veći problem: Majku boli kad treba da je okupa

, Telegraf

Na Institutu za majku i dete čuli su da neki od lekara ne pamte tako težak slučaj još od vremena stare Jugoslavije

  • 11
Željana Arizanović

Foto: Privatna arhiva

Malena Željana iz Kragujevca ima četiri i po godine. Pre nekoliko dana njeno ime osvanulo je u grupama za humanitarnu pomoć. Tih dana i porodica se oglasila navodeći da je idealni termin za operaciju već prošao, ali da sada žele da učine sve što je u njihovoj moći.

Iz Kragujevca su krenuli put Beograda, a muka ih je navela put Istanbula. Tamo, na Ačibaden klinici lekari su spremni da je operišu. Od tog poduhvata deli ih 130.000 evra. Operacija košta nešto manje od 110.000, ali višemesečni boravak tokom oporavka traži dodatne troškove.

Željana Arizanović

Predračun, troškovi operacije / Foto: Privatna arhiva

Željanina mama Milica rekla je za Telegraf.rs kako su im tamošnji lekari kazali da bi trebalo da provedu bar tri i po meseca u inostranstvu. Teško joj je da gleda svoje bolesno dete. Kaže da su gotovo sve fotografije devojčice u ležećem položaju. Dane provodi u krevetu, i po 20 sati. Brzo se zamara, ima bolove, a majka to sluša i ne zna kako da joj pomogne.

Majku boli i sama pomisao na bolest deteta, teško joj je kada treba da je okupa.

- Mnogo mi teško pada kad treba da je kupam, kad treba da joj pređem preko leđa - kaže nam o svojoj unutrašnjoj borbi.

Na njima se nalazi masivni tumor koji raste. Iako je upadljiv, lekari kažu da je to manji Željanin problem. Najveći problem je tumor koji raste u njoj, isprepletan oko glavne arterije, aorte, bubrega i drugih organa. Ima tumor i na desnima, pod obrazom, manje upadljiv. To su posledice neurofibromatoze, tip 1. Bolest joj je dijagnostikovana maja 2019. godine. Tada još nije bila napunila treću godinu.

Zbog tumora koji rastu i krive joj kičmu, stradaju i pluća. To joj, kaže majka, izaziva prestanak disanja u snu. Kada je bila sa njom na Institutu za majku i dete jedna od lekarki kazala joj je da ne pamti tako težak slučaj još od vremena stare Jugoslavije.

Željana Arizanović

tumor na leđima devojlice / Foto: Privatna arhiva

Komentarišući fotografije svoga deteta sama kaže da Željana glavu ne može da drži pravo.

- Možda ste primetili da joj je glavica malo iskrenuta. Zato što joj je kičma kriva - navodi napominjući da neurofibromatoza nije jedina dijagnoza sa kojom se dete i porodica bore.

Devojčici su sa godinu i po prvo dijagnostikovali skoliozu.

- Najpre treba da joj ugrade aparat u glavu. Treba da ga nosi od dve do četiri nedelje. Posle se taj aparat skida i onda se rade operacije tumora i kičme - navodi majka šta im predstoji i čemu se nadaju.

Pomozimo Željani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 934 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human934 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823186-14

Uplatom na devizni račun: 160600000082346841

IBAN: RS35160600000082346841

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    Upoznala sam ovo divno dete u Institutu za majku i dete. Mesec i po dana su cekali da lekari sastave konzilijum i da je operisu. Ocigledno su izgubili dragoceno vreme zbog necije neodgovornosti! Ni moje dete nisu operisali , vec su nas vratili iz bolnice. Navodno, mom detetu , cista se smanjila i treba sad da idemo na kontrolu, a nezvanicno sam saznala da su dobili dozvolu, zbog korone, da operisu hitne slucajeve, a hitni su oni koji plate vise!!!

  • Aleksandar

    Neurofibromatoza je nasledni genetski poremećaj i operisaće samo tumore koji su veći a siguran sam da to može da se uradi i na našoj Neurohirurgiji KCS, ali tumori, će se vraćati stalno. Genetska mutacija, greška. Žao mi je....

  • Cubra

    Ovaj tip tumora je uglavnom dobroćudni. Znači nije rak i dete se može uspešno izlečti. Uplatili koliko ko može!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima