≫ 

Nikola (9) u potpunosti zavisi od tuđe pomoći: Rođen prevremeno, posle 13 meseci usledio je novi šok

Na intenzivnoj nezi proveo skoro četiri meseca, prohodao tek sa dve i po godine

  • 11
Nikola Malić

Foto: budihuman.rs

Nikola Malić (9) je prevremeno rođen u 29. nedelji trudnoće. Odmah po rođenju reanimiran je više puta, odmah je intubiran i prebačen u inkubator u IZZDIO Vojvodine na intenzivnu negu. Tamo je proveo skoro četiri meseca. Čekajući stabilizaciju njegovog zdravstvenog stanja, otpušten je kući uz mnoštvo dijagnoza.

Nikola je usled visokog stepena krvarenja pretrpeo i leukomalaciju - razmekšavanje bele mase mozga. Dobija epileptične napade koji se regulišu lekovima i dijagnostifikovana mu je cerebralna paraliza.

Uz mnoštvo truda, rada i vežbi, Nikola počinje pomalo da sedi sa trinaest meseci. Međutim, sledi novi šok. Nakon urađene magnetne rezonance glave, Nikola sa sedamnaest meseci dobija još jednu dijagnozu - Dandy Walker sindrom, to jest hipoplazija, nerazvijenost malog mozga. Ipak uspeva da prohoda, dosta nestabilno, sa dve i po godine.

Nikola ponovo kreće na put novih ispitivanja. Ustanovljeno je da zbog ovog sindroma nije pogodan kandidat za transplataciju matičnih ćelija, jer bi mogao da naruši svoje već krhko zdravlje. Nastavlja sa fizikalnim, radnim, defektološko-logopedskim tretmanima u nadi da će uspeti da se Nikoli obezbedi kvalitetniji život i srećnije detinjstvo.

Nikola je u potpunosti neverbalan, ne obavlja fiziološke potrebe sam, slabe je pažnje i koncentracije. U potpunosti je zavisan od tuđe pomoći.

Nikoli su neophodna sredstva za laboratorijske analize, genetske analize u inostranstvu, transplantacije matičnim ćelijama, hidroterapije, za logopedske, defektološke i tretmane senzornom integracijom, kao i za dijagnostičke preglede, stoji na sajtu Fondacije Budi human.

Pomozimo da Nikola progovori i bude što samostalniji u životnim aktivnostima.

Nikola Malić

Foto: budihuman.rs

Za Nikoline prve reči! Budimo humani!

Pomozimo Nikoli!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 941 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human941 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823217-18

Uplatom na devizni račun: 160600000082349848

IBAN: RS35160600000082349848

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    14. februar 2021 | 16:52

    Ako ima osiguranje zdr.neka se leči u Srbiji kao i svi Srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA