Veliki gest male Zrenjaninke (11): Tražila prilog za obolelu sugrađanku umesto rođendanskog poklona

Svoj dan posvetila Tari kojoj je potrebna pomoć za lečenje

  • 1
Tara Stojančev Foto: Budi human

Matea Balani je devojčica iz Zrenjanina koja je, iako ima tek jedanaest godina, već poznata po svojim humanitarnim aktivnostima. Dobitnica je nagrade „Virtus“, koju Fondacija „Trag“ dodeljuje mladim filantropima.

Mateu ili Teu, kako je porodica i prijatelji zovu, Zrenjaninci najbolje znaju po organizaciji njenih rođendana koji imaju humanitarni karakter. To znači da umesto poklona, Teini gosti doniraju sredstva koja se onda prosleđuju onima kojima je u tom trenutku pomoć najpotrebnija.

Matea Balani je juče u Kulturnom centru Zrenjanina proslavila jedanaesti rođendan, a ovog puta je, umesto rođendanskih poklona, prikupljan novac za lečenje trogodišnje devojčice Tare Stojančev.

Zanimljiva proslava rođendana

Kako su Teini rođendani već odavno postali pravi humanitarni događaji, u organizaciju se dobrovoljno uključuju kolektivi i pojedinci.

Gosti su na rođendanu su bili sportisti, volonteri, umetnici, influenseri, Teini prijatelji i uopšte ljudi dobre volje.

Kutija sa novcem za Taru je zapečaćena i čeka da bude uručena njenim roditeljima, a osim što su se odlično proveli, svi gosti su sa rođendana otišli srećni, jer su pomogli da ova mala Zrenjaninka što brže ozdravi, piše Zrenjaninski.

Tara prevremeno rođena, živi sa teškim oštećenjem sluha

Tara Stojančev (3) je rođena u 29. gestacijskoj nedelji trudnoće, što je sa sobom donelo određene izazove. Svoje prve dane umesto u krevetiću kod kuće, provela je u dečijoj bolnici u Novom Sadu. Započela je tešku borbu nakon što je ustanovljena sepsa, otvoren duktus, krvarenje ciste, a tri nedelje je bila priključena na aparat za disanje. Celokupne okolnosti prevremenog rođenja su za posledicu imale teško oštećenje sluha.

Od početka nije pokazivala da reaguje na majčin glas i zvuke u okolini, što je navelo na sumnju da postoji određeni problem. U oktobru 2019. godine je potvrđeno da kod Tare postoji obostrano teško oštećenje sluha. Operacija ugradnje kohelarnog implanta je izvršena 8. septembra 2020. godine u Kliničkom centru Vojvodine.

Oštećenje čula sluha dovodi do kašnjenja u njenom psihomotornom razvoju, s toga je neophodna redovna realizacija tretmana na nedeljnom nivou, uključujući redovno praćenje od strane tima stručnjaka. Tari su neophodna sredstva za lečenje, specijalističke preglede, rehabilitaciju, logopedske i defektološke tretmane, opremu za kohlearni implant kao i za putne troškove i smeštaj.

Tarin osmeh nikada ne bi odao da sa sobom nosi nedostatak sluha, iako prevremeno rođena i uskraćena glasa njene majke i najbližnjih, uvek je nasmejana, živahna i radoznala devojčica.

Za Tarine prve reči! Budimo humani!

Pomozimo Tari!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 876 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human876 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766362-57

Uplatom na devizni račun: 160600000076625684

IBAN: RS35160600000076625684

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA