≫ 

Stefan se posle godinu dana lečenja u Nemačkoj vratio kući: Izgubio 30 kg, pobedio 4 puta, ima 2 želje

Lečenje je završeno, ali kontrole predstoje na svaka tri meseca; pomoć se i dalje prikuplja

  • 5
Stefan Subotić Foto: Privatna arhiva

Stefan Subotić, koji se godinama borio sa leukemijom, u petak se vratio svojoj kući. Godinu dana života u Nemačkoj proveo je znajući da tako mora.

Belegišu kod Stare Pazove počeo je da se raduje tek kada je iz usta profesorke koja ga je lečila čuo da je tome došao kraj. U razgovoru za Telegraf.rs priseća se kroz šta je prošao od 2017. godine kada je bolest otkrivena, šta je propustio, naglas izgovara tek poneku želju, skromno se radujući samo tome što je na svome.

- Dok sam bio tamo nisam ni razmišljao, znao sam gde moram da budem. Nije mi ništa posebno ni nedostajalo. I onda kad sam čuo da treba da idemo kući, probudila mi se želja. Samo sam mislio: 'Dosta sam bio ovde' - kaže nam šta mu je prošlo kroz glavu.

Ne spominje ni svoj krevet, ni omiljenu šolju, pa ni deo porodice koju nije video svih godinu dana u Flensburg, na granici sa Danskom.

- Ništa posebno mi nije falilo, već sve kompletno - kaže.

Sad kada je konačno tu, ne misli o mestima koje nije video ni o putovanjima na koja nije otišao.

- Nemam želju da putujem. Imao sam želju da se vratim - objašnjava.

Kada su mu saopštili da je bolest ponovo, četvrti put poražena, nije imao posebnih osećaja. Oporavljao se postepeno, tako da vest nije stigla iznenadno.

- U tom trenutku se ništa posebno nije bilo promenilo. Nisam imao ni posebnih želja. Ne kaže se džabe da zdrav čovek ima hiljadu želja... - kaže i ne dovršavajući rečenicu.

Raspakivanje i dalje traje

U proteklih godinu dana koliko je bio na lečenju u inostranstvu, deo vremena je proveo u iznajmljenom stanu sa majkom. Deo terapije je mogao da koristi i van bolnice. Ipak, u nju se često vraćao i boravio po dve, tri nedelje. Razlog tome su bile česte infekcije usled oslabljenog imuniteta. Bilo je i dužih bolničkih boravaka od čak 70 dana, tada zbog terapije.

Stefan Subotić Foto: Privatna arhiva

Stefan i majka stigli su natrag u petak popodne. Kaže da raspakivanje i dalje traje. Sestra mu je jednom bila u poseti. Oca i baku sve to vreme nije video. Sa prijateljima je održavao kontakt i već su mu bili u poseti. Upozoren je jedino da izbegava velike grupe. Terapija je bila agresivna, pa mu je zdravlje i dalje krhko.

Kontrole mu slede na svaka tri meseca, odsad, pa u narednih pet godina. Takav je plan. Za svaku kontrolu mu je potrebno, kaže nam, 5.000, 6.000 evra, zbog čega je račun za humanitarnu pomoć i dalje otvoren.

Kada govori o planovima, ističe dve želje. Najpre bi voleo da završi fakultet.

- To nisam mogao pošto sam se maltene odmah posle srednje razboleo. Voleo bih da upišem informacione tehnologije, neko programiranje. Ranije sam se za to zainteresovao, učio sam sam dok sam bio tamo - kaže nam.

Pored interesovanja za programiranje, imao je i hobi. Bio je redovan u teretani, bavio se fitnesom.

- Rekla mi je profesorka da mogu postepeno da se tome vratim - kaže dodajući odgovor na pitanje:

- Izgubio sam 30 kg. Spao sam bio na 50kg, sad imam desetak više. Dobar je to znak. Vratio mi se apetit, imao sam želju da pojedem neki roštilj iz Srbije, toga tamo nema uopšte.

Govori polako i razgovetno, bojom glasa nekog muzikalnog. Smeje se i zvuči vedro. Nije pričalica. Ima 24 godine.

Limfoblastnu leukemiju je dobio odmah posle srednje škole. Prvu transplantaciju je imao 2017. Kostnu srž je dobio od nesrodnog davaoca iz Nemačke. Narednu transplantaciju je imao 2020, kada je majka bila donor. Bolest se tri puta vraćala. Četiri puta ju je pobedio.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 360 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human360 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-483612-69

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002304.6

IBAN: RS35160005400002304623

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana NS

    19. april 2022 | 20:27

    Stefane, borac si veliki. Od srca želim potpuno ozdravljenje, heroju naš.

  • Marija

    19. april 2022 | 21:12

    Bar nesto lepo da se pročita. Sad da uzivas u svom Belegisu i to punim plućima.

  • Mile

    20. april 2022 | 03:45

    Brvavo lepe vesti samo jako 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA