Aleksandar (36), otac dvoje dece, ima tešku bolest: Spas od nesnosnih bolova se nazire, ali mu treba pomoć

Aleksandar boluje od "sclerosis multiplex G35", multiple skleroze, bolesti centralnog nervnog sistema gde imuni sistem napada sopstvena tkiva

  • 0
Aleksandar Milivojević iz Svilajnca dijagnoza sclerosis multiplex G35 Foto: Privatna arhiva

Aleksandar će 1. jula ove godine napuniti 36 godina. On i supruga rade, imaju sina starog 12 godina i ćerkicu od tri. Žive u selu Dublje nadomak Svilajnca. Ono što remeti sreću Milivojevićima je činjenica da se Aleksandar već šest godina bori sa istrajnim neprijateljem, onim protiv kog nema leka. Od 2016. godine on boluje od multiple skleroze G 35.

Kada je osetio prve simptome bolesti upućen je na ispitivanje u KC Kragujevac. Detaljnom dijagnostikom ustanovljeno je da Aleksandar boluje od "sclerosis multiplex G35", multipla skleroza, bolest centralnog nervnog sistema gde imuni sistem napada sopstvena tkiva. Oboleli od multipla skleroze mogu da izgube sposobnost samostalnog hoda ili hoda uopšte.

Kako je rekao za Telegraf.rs, bolest je, na sreću, u početnom stadijumu, verovatno i zahvaljujući činjenici da u lečenju koristi terapiju "beta interferonom". Ipak, u pitanju je bolest od koje ne postoji izlečenje. Aleksandar inače gubi na težini i trpi konstantne bolove. Najviše u kičmi i nogama, a česte su, kaže, i glavobolje.

Dok je istraživao kako može sam sebi da pomogne, naišao je na Nacionalni institut "Pirogov" u Moskvi u kome se izvodi autologna transplantacija matičnih ćelija (AHSCT) nakon koje se bolest kompletno stopira i ima stopu uspešnosti od 95%.

- Od jula prošle godine sakupljam novac za lečenje preko Fondacije "Budi human" i trenutno imam sakupljenih 2,5 miliona dinara, a za lečenje mi je potrebno 47.000 evra. Uz kredit koji će biti realizovan u narednih nedelju dana, koji je supruga podigla, za lečenje će mi nedostajati još oko 10.000 evra, tačnije 9.600 evra - kaže Aleksandar.

Prema njegovim rečima, ima podršku cele porodice. Ćerkica je previše mala da bi bila svesna tatine bolesti, ali je, kaže Aleksandar, sin već veliki momak, svestan svega i zna s kakvim se problemima njegov tata suočava.

Kako kaže Aleksandar, u Srbiji je evidentirano oko 11.000 obolelih od multipla skleroze. Od tog broja, samo oko 4.000 pacijenata prima terapiju.

Troškovi terapije u inostranstvu prevazilaze njegove finansijske mogućnosti, stoga smo potrebni svi mi da pomognemo ovom mladom čoveku.

Aleksandru možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1065 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1065 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131234-86

Uplatom na devizni račun: 160600000113392952

IBAN: RS35160600000113392952

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA