≫ 

Preslatki Todor (2) ne sedi i ne guta tečnu hranu: Za bolest nema leka, terapije vrlo bolne, ali nada postoji

Upišimo 1202 i pošaljimo SMS na 3030

  • 3

Todor Stefanov (2) je dete rođeno iz uredno kontrolisane trudnoće. Međutim, roditelji su, kada je imao dva meseca primetili da je dosta mirniji od svojih vršnjaka. Ipak, od tog momenta do konačnog uspostavljanja dijagnoze mikrocefalije prošlo je pet meseci.

- Kad je imao dva meseca primetili smo da je mirna beba, za razliku od ostalih beba. Nastavila sam da se družim sa ženama koje su bile sa mnom u porodilištu i videla sam da je on malo drugačiji od svojih vršnjaka. Kada je imao četiri meseca prvi put smo uspeli da dobijemo termin kod fizijatra. Oni su nam rekli da nema nikakvih problema, da je jednostavno mirna beba. Nisu nas poslali kod specijaliste. Prebacila sam se u Pančevo i pedijatar mi je tada dala uput za Tiršovu, za neurologa, fizijatra, neurooftamologa, neurohirurga. Tada je Todor imao nepunih sedam meseci. Pregledom kod neurologa, nakon EEG-a i magneta glave utvrđeno je da je dijagnoza mikrocefalija, odnosno mali obim glave. Glavica mu je manja za dva centimetra. To zvuči malo, ali nije malo i pravi problem - priča za Telegraf.rs Todorava mama Milica.

Kako objašnjava, njen sin je mentalno očuvan, ali su gruba i fina motorika i psihomotorika u kašnjenju. Ima 23 meseca, a ostao je na uzrastu od sedam-osam meseci.

- On još ne sedi samostalno. Ima napretka, počeo je da se okreće sa stomaka na bok i na leđa i ima potpunu kontrolu glave. Ima hipertonus ruku, one su zgrčene, dok se to ne opusti neće moći da sedi jer se usresredi na ruke i glavu i ne može. Takođe ne može da guta tečnu hranu, izbacuje je - dodaje.

Kad su Milici rekli za dijagnozu, nije znala šta je to, pričali su kao da sam je upućena u to. Morala je sama da traži o čemu se radi i tek tad ju je sve stiglo.

- Brzo sam se pomirila sa tim jer sam shvatila da će, što se pre pomirim sa tim, on brže da napreduje. Mi za bolest nemamo lek. najvažnija je fizikalna terapija, defektološki tretmani, logopedski tretmani. Jedini problem je što mesec dana nije bilo nijedne uplate - kaže Milica.

Redovna fizikalna terapija donosi jake bolove.

- Bili smo u novom centru za rehabilitaciju. Bilo je bolno za njega, fizikalna terapija ne može da prođe bez plakanja. On to sanja noću, budi se. EEG je ukazao da kada je u snu ima promene na mozgu koje ukazuju na epilepsiju, ali do sada nije imao napad. Terapeutkinja u Pančevu koja radi sa njim od njegovog šestog meseca rekla je da, kad bi se radilo sa njim tri puta dnevno po sat i po vremena, onako kako treba da se radi, on bi do prvog razreda osnovne škole trebalo da bude kao sva ostala deca - objašnjava majka.

Pred Todorom je dug i neizvestan put. Za njegovo stanje ne postoji konkretan lek niti garancija da će se u potpunosti oporaviti. Todorova porodica želi da istraje u naporima i omogući svom detetu što kvalitetniji život, ali im je za to potrebna pomoć svih nas u vidu donacija.

Sredstva su mu potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, fizikalne i radne terapije, logopedske i defektološke tretmane, za ortopedska pomagala i medicinsku opremu, troškove apoteke (lekove, suplemente, medicinski potrošni materijal, pelene) kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Todorovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Todoru!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1202 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1202 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292540-04

Uplatom na devizni račun: 160-6000001292831-04

IBAN: RS35160600000129283104

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Baka Živadija Jovanović zahvalila dobrim ljudima na pomoći: Prvi put probala voćni jogurt i puding

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    29. jul 2022 | 08:21

    Sa jedne strane dete pati, a sa druge strane imamo razmazenu Cacanku punu kesa koja za izgubljeno pseto daje 2000e. E moj narode!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA