≫ 

Smešno je kad se radujete jer vam se dete plaši lekara, ali je to znak napretka: Nađa (8) pokazuje emocije

Upišimo 1258 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Nađa Bojić Foto: Budi human

Nađa Bojić (8) koja boluje od autizma iz sela Bedovinci kod Bogatića i dalje čeka transplantaciju matičnih ćelija koja joj je neophodna za normalan nastavak života. Kako je Telegraf.rs već pisao, devojčici je dijagnostifikovan autizam, a njena majka Zehija nije ni sumnjala na zdravstvene probleme jer je rođena kao zdrava beba.

Ipak, kako nam je napomenula, Nađa je zbog redovnih tretmana doživela veliki napredak i korak ka oporavku, ali još uvek nedostaje velika količina novca da bi devojčica otišla na lečenje u Tursku.

- Na računu trenutno imamo milion i 40 hiljada dinara. Nama je za dva tretmana koja nam predstoje 6. decembra potrebno dva miliona i 300 hiljada. Nedostaje nam otprilike milion i 260 hiljada koje bi trebalo da prikupimo do kraja novembra s obzirom na to da imamo zakazano početkom decembra. Njen napredak za nas predstavlja male korake, ali su za nju ogromni. Mi radimo sve što je u našoj mogućnosti da skupimo novac - navodi Zehija Bojić.

Iako je put ka lečenju i dalje dug, Nađina porodica ima razloga za radovanje. Lekari su složni u jednom - napredak osmogodišnjakinje je veliki, a potrebno je da se udružimo kako bismo joj pomogli da ima šansu za bolje sutra. Njena majka navodi da je najveće iznenađenje to što je devojčica postala svesnija svoje okoline i svakodnevnih zadataka.

- Nađa je doživela veliki napredak, govor još uvek nažalost nije stigao, ali ona sada radi na defektološkim tretmanima, pomno prati, odradi sve što se traži od nje. To ranije nije bilo moguće, ona je plakala po pola sata, a 15 minuta je radila. A sada sat vremena sedi i radi. Krenula je u školu, sedi i pomno prati dva časa, što se nikada pre nije dešavalo. Ona nikada nije sedela za stolom, čak ni za vreme ručka. Morali smo da idemo za njom i pratimo je. Izbor namirnica je takođe napredovao, proširila je jelovnik, jede voće i povrće. Pre se sve svodilo na dve-tri namirnice - navodi majka ove devojčice.

Napredak koji je Nađa doživela posle tretmana vidljiv je i u komunikaciji sa vršnjacima. Više se socijalizuje i inicira igru sa školskim drugarima.

- To i dalje ništa nije smisleno, ali bitno je da inicira i prilazi. Svi ti pomaci su značajni u Nađinom razvoju otkako smo krenuli na tretmane matičnim ćelijama - objašnjava majka.

Zehija dodaje da je kod svoje ćerke primetila i emocije koje ranije nisu bile primetne, a bitan su deo svakodnevnog života ostalih ljudi. Nađa sada pokazuje strah kada ulazi u bolnicu i postaje svesna situacije u kojoj se nalazi. Iako bi mnogi rekli da ovo nije pozitivna strana njenog oporavka, za ovu devojčicu to je još jedan ogroman korak napred.

- Ranije sam mogla da je ostavim u bolnici i izađem napolje, a ona se ponašala kao da je kod svoje kuće. Uopšte nije imala onaj normalan strah od doktora, vađenja krvi, odvajanja... Nikada se nije opirala, ali sada je svesna kada ide u bolnicu šta je čeka. Za nas je to smešno, ali kada imate takvo dete i kada ono počne da razume šta joj govorite to je veliki napredak. Ranije je znala da izvrši samo nekoliko osnovnih naredbi, a sada je naučila više reči, proširio joj se govorno-jezički vokabular. Kada joj kažete: "Donesi flašicu", ona to i uradi, a pre je bledo gledala. Eventualno bi se okrenula po sobi, ali nije znala šta joj tražim. Defektolog je takođe zadovoljan, pre i kada je odlazila na tretmane i ono malo što bi uradila je bilo u vrisci - kaže naša sagovornica.

Podsetimo, Nađa je rođena iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, u terminu. Ništa nije ukazivalo na to da sa Nađom nešto nije u redu, te majka nije znala da ima autizam.

Kako je ranije objasnila majka za naš portal, sa osam meseci je počela da sriče po slogovima, uvek je bila mirna beba, prava maza. Kasnije je prohodala, sa 18 meseci, no Zehija nije mislila da je to problem - neko prohoda pre, neko kasnije. Kad je napunila 15 meseci, postala je drugačija, izgubila je interesovanje za igračke, interakciju sa ukućanima i sa drugom decom, nestalo je i to malo govora što se razvilo do tada.

- Ugasila se kao kad ugasite radio - opisala je ona pre nekoliko meseci.

Za Nađinu bolju budućnost! Budimo Humani!

Pomozimo Nađi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1258 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1258 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381658-79

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381585-07

IBAN: RS35160600000138158507

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Video: Ilija otežano hoda i govori, ali terapije pomažu: Hitno potreban novac za matične ćelije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA