≫ 

Ivanu je zabolela noga, lekari joj rekli da je depresivna: To je bila greška, sad skuplja pare za lečenje

Jedina nada je lečenje u Moskvi. Da pomognete Ivani, upišite 1386 i SMS pošaljite na 3030

  • 6

Ivana Kovački (39) iz Sremske Mitrovice, živela je punim plućima. Pre četiri godine, sasvim iznenada, počeli su bolovi u nogama. Bili su toliko intenzivni da nije mogla normalno da hoda. Nakon svih analiza, a bilo ih je zaista mnogo, Ivana i dalje nema dijagnozu. Jedina nada je, kaže, Moskva i terapija matičnim ćelijama, za koju je potrebno 53.000 evra i pomoć svih nas. 

- Noga je počela da me boli 2018. godine. Lečili su me od protruzije diska L4 (lumboišijalgije) i rekli da je normalno što ne mogu da potrčim i da je moglo i stopalo da mi padne. Samo protruzija je na desnoj strani, a meni ne radi leva noga. Fizijatri mi rekoše: "Jeste malo čudno, ali eto vidiš da može". I meni je bilo čudno, pa sam naravno guglala i otišla kod neurologa i rekla da mislim da imam multiplu sklerozu i objasnila zašto to mislim. Nakon pregleda sam dobila odgovor: "Ne liči na MS." Ipak sam uradila MR glave i vrata koji je očitan kao uredan (ispostaviće se posle pogrešno, odnosno da nije bio dobar).

Nijedan lek joj, priča nam, nije pomogao. Lekari su potom zaključili da je "napeta i depresivna". 

- Progutala jedan antidepresiv, ispovraćala ga. Uveče progutala ksanaks, oči ko u sove, i rešila da to nije za mene. Niko mi nije verovao da mi nije dobro. Vremenom je, naravno u jeku korone kad nikoga ne primaju u bolnicu osim ako ne umireš od covida, postalo jasno da je problem sa CNS. Tada sam počela povremeno da šepam (npr. ujutru šepam, a uveče hodam normalno).

Sve analize nisu uspele da odgonetnu šta je zaista prava dijagnoza, a Ivani je bilo sve gore. Uradila je toliko pregleda da se ni na prste obe ruke ne mogu pobrojati.- Do sada je urađeno: RTG pluća, RTG kukova, razni tumor markeri, oftalmološki pregledi, ginekološki pregledi, UZ abdomena, 6 MR glave, 4 MR cervikalne kičme, 2 MR torakalne kičme, 1 MR lumbalne kičme, 2 lumbalne punkcije (jednom mi je uzeto 6 epruveta likvora, mislila sam čuće se kako mi mozak udara o lobanju), neki genetski parametri, testovi na lajmsku, lupus, neurosifiils, sarkoidozu, reumatoidni artritis, 2 hospitalizacije na Klinici za neurologiju. Pregledalo me je 7 neurologa, što na Kliničkom, što na VMA, što privatno, a konsultovali smo i mišljenje jednog neurologa iz Finske. Zaključak je bio da je to stanje nakon encefalomijelitisa (upale CNS) koji je najverovatnije uzrokovao neki virus, i to možda herpes zoster (varičela), čija su mi antitela našli u likvoru, ali nije više aktivan. Rekli su mi da nema popravke, ali da neće napredovati.

Ono što je sigurno je da postoji oštećenje nerava u kičmenoj moždini.- Nažalost, ja se osećam lošije, vučem levu nogu i slaba mi je cela leva strana tela. Neurolozi mi govore da je to sada verovatno progresivna multipla skleroza (sećate se početka priče kad ja odlazim kod neurologa i kažem da mislim da imam multiplu sklerozu?), ali da nemam kriterijume za dijagnozu. Kakva ironija, a? Nemam dovoljno lezija (oštećenja na nervima) na kičmenoj moždini (imam samo jednu) i one nisu aktivne, i nemam oligokolonale trake u likvoru, koje bi potvrdile da je reč o autoimunoj bolesti. U mom slučaju nema dijagnoze, pa nema ni leka. Lekari mi govore: „Problem je što nemamo dijagnozu.”

Moskva - Ivanina jedina šansa, ali joj je potreban novac

- U državnoj bolnici u Moskvi imaju aparat za magnetnu rezonancu jačine 10T (kod nas najjači ima jedna privatna klinika, gde ja snimam glavu, i njegova jačina je 3T). Tamo planiram da idem u februaru na dijagnostiku i na transplataciju matičnih ćelija (resetovanje imunog sistema) u nadi da ću nešto popraviti ili bar zaustaviti bolest. Ja za taj poduhvat (koji mi je jedina raspoloživa opcija jer u Srbiji nemam dijagnozu) nemam novac. Fali mi minimum 53.000e. To ne mogu sama. Zato mi je potreba pomoć svih onih koji mogu da pomognu. Hvala - napisala je Ivana.

Da pomognemo Ivani:

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001511281-83

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001511465-16

IBAN:

RS35160600000151146516

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dt

    23. novembar 2022 | 23:56

    Ako mozete pomozite ako ne mozete ne komentarisite

  • Nena

    24. novembar 2022 | 08:03

    Nedo’ Bog nikom u Srbiji da se razboli!

  • Ivana

    24. novembar 2022 | 06:28

    @ Bell (ili ipak Crni) Imovinu nemam, za rodbinu ne brinite. Da sam u Srbiji dobila dijagnozu i lek, sigurno ne bih pomoć tražila u inostranstvu. I nisam matora. Stavi naočare, matori. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA