Ko sve nije čuo plač Nađine mame? "Molim vas podelite apel, rok za uplatu lečenja je 6. decembar"

Najbliži primećuju pomak, nadaju se nastavku tretmana u inostranstvu

  • 2
Nađa Bojić Foto: Budi human

Nađa Bojić (8) iz sela Bedovinci, kod Bogatića koja boluje od autizma približila se času odlaska u Tursku na tretman matičnim ćelijama. Rok za uplatu novca je 6. decembar, a na računu za uplatu nedostaje još 850.000 dinara.

U razgovoru s početka meseca njena mama Zehija rekla nam je da fali još 1,26 miliona dinara. Za tri nedelje na račun se slilo tek 400.000 dinara. Rok koji je pred porodicom obolele devojčice kraći je od te tri nedelje, a novac koji je potreban za nastavak lečenja u inostranstvu više nego duplo nadmašuje svotu u tom periodu sakupljenu.

U prethodnom razgovoru sa novinarom Telegrafa, Nađina mama je govorila zdravstvenom stanju deteta i o načinjenim pomacima. Bilo joj je drago što pred bolnicom pokazuje strah, jer je to značilo da zna gde je pošla. Ranije nije bilo tako.

Radovala se i njenom napretku na časovima, kao i u odnosu sa decom. Dobila je i neke pohvale defektologa, kod koga je, seća se, ranije bilo mučno.

Zahvalna je i zbog promena u školi, gde je Nađa počela da pokazuje interesovanje.

- Sedi i pomno prati dva časa, što se nikada pre nije dešavalo - sa vedrinom ističe ono što mnogi podrazumevaju.

Drago joj je i što ćerka sedne za porodični ručak.

- Izbor namirnica je takođe napredovao, proširila je jelovnik, jede voće i povrće. Pre se sve svodilo na dve-tri namirnice - kazala je ranije za Telegraf majka devojčice.

Uprkos svom tom optimizmu, čini se da je u proteklim danima manjkalo sluha za njihove probleme. Ipak, majka ne odustaje.

- Molim vas, podelite apel. Rok za uplatu je 6. decembar, a na računu nedostaje još 850.000 - obratila nam se ovog prepodneva.

Propričala sa osam meseci, sa 15 se "ugasila kao radio"

Nađa je rođena iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, u terminu. Ništa nije ukazivalo na to da sa Nađom nešto nije u redu, te majka nije znala da ima autizam.

Kako je ranije objasnila majka za naš portal, sa osam meseci je počela da sriče po slogovima, uvek je bila mirna beba, prava maza. Kasnije je prohodala, sa 18 meseci, no Zehija nije mislila da je to problem - neko prohoda pre, neko kasnije. Kad je napunila 15 meseci, postala je drugačija, izgubila je interesovanje za igračke, interakciju sa ukućanima i sa drugom decom, nestalo je i to malo govora što se razvilo do tada.

- Ugasila se kao kad ugasite radio - opisala je ona pre nekoliko meseci.

Za Nađinu bolju budućnost! Budimo Humani!

Pomozimo Nađi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1258 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1258 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381658-79

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381585-07

IBAN: RS35160600000138158507

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA