Presušuju Biljanini izvori: Ako se ovako nastavi, potpuno će nestati sa legendom o najtežim suzama jedne devojke (VIDEO)

Biljanini izvori su u stvari prelivi vode iz bazena koji se nalazi iznad otvora odakle ističe voda...

  • 0

Iz betonskih otvora na Biljaninim izvorima u ovo doba godine je šikljala voda, a danas jedva kaplje, pa zbog slabog dotoka, lokalno stanovnišvo i brojni turisti jedva da uspevaju da napune bar čašu sa hladnom izvorskom vodom.

Šarke napadaju u Makedoniji: Muškarac umalo nije nastradao kada mu je iz GEPEKA iskočila otrovnica (VIDEO)

Biljanini izvori izviru iz kraškog, gorskog masiva, i kao svaki drugi izvor imaju svoju gravitacionu zonu. Još 60-tih godina prošlog veka, državni organi su dali saglasnost da se veći deo vode sa izvora koristi za snabdevanja Ohrida sa vodom za piće, a drugi, manji deo se usmerava za mrestrilište pastrmki pri Hidrobiološkom zavodu.

- U javnosti se malo zna da ono što se naziva Biljanini izvori je u stvari preliv vode iz bazena koji se nalazi iznad otvora odakle ističe voda. Jedan deo čiste izvorske vode iz bazena se koristi za potrebe vodovoda u Ohridu, a deo za potrebe Hidrobiološkog zavoda za veštačko uzgajanje ribnog podmladka. Kada se zadovolje te potrebe, višak vode se izliva iznad otvora Biljaninih izvora. Trenutno je dotok vode smanjen, jer su se potrebe Ohrida za pijaćom vodom povećale, objašnjavaju iz „Ohridskog vodovoda“.

Printskrin: Youtube

Iz ovog Javnog preduzeća su za portal "Sakam Da Kažam" kao neosnovane odbacili spekulacije da su Biljanini izvori presušili zbog zemljotresa koji skoro mesec dana tresu planinu Galičicu i Ohrid. Starosedeoci kažu da izvori mogu da presuše jedino ako presuši Prespansko jezero.

Lokalitet Biljanini izvori kod Ohrida, gde je, prema predanju i poznatoj starogradskoj pesmi „Biljana platno belela“, preko leta poseti i do sto hiljada domaćih i stranih gostiju. Oni se na izvoru napiju vode, ili napune po neku flašu. Biljanini izvori ciklično, otpilike svake tri godine presušuju. To obično biva na jesen, kada se dotok voda sa planine Galičice smanjuje.

Međutim, nešto slično dešava se upravo sada, pa turisti nisu u mogućnosti da uživaju u izvorima jer iz „slavina“ jedva da kaplje po neka kap. Za utehu, od meštana mogu čuti legendu o tome kako su nastali Biljanini izvori.

Printskrin: Youtube

Prema predanju, u zamku iznad jezera živela je vila Ezerka koja je gospodarila jezerom i uznemiravala ribare. Prevrtala je kajake i vraćala ribe u jezero. Jednog dana je otela i Biljanu, unuku deda Čuna. Devojka je celu noć plakala i od njenih suza su stvoreni izvori.

Deda Čun je napravio kajak koji vila Ezerka nije mogla nikakao da prevrne, i tako je spasio unuku. Veliki kajak, čija je forma jedinstvena u svetu, dobio je ime „deda Čun“, pa je kod Biljaninih izvora postavljen jedan takav čun koji krasi okolinu.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA