Crnogorci konačno priznali zašto unajmljuju Srbe za sezonske poslove: Razlozi vam se neće svideti!

Traže nas jer smo marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga, ali ne samo zbog toga

  • 16

Svakog leta bukne potraga za sezonskim radnicima u Crnoj Gori. Ondašnji poslodavci rado zapošljavaju Srbe i Bosance, uglavnom zato što prihvataju uslove koje lokalno stanovništvo nikada ne bi.

NAJPLAĆENIJI SEZONSKI POSLOVI: Za berače borovnice dnevnica je 4.000 dinara! (FOTO)

Ovim povodom urađena je velika anketa u kojoj su ispitana 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Takođe ističu i da je glavni razlog što pre dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove, piše Alo.

Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih veština i iskustva.

- Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vreme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem - kaže Milica Š. iz Novog Sada.

- Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbeđen smeštaj i jedan obrok - dodaje.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kunta Kinte

    6. avgust 2017 | 18:44

    Zato mi dzabe skolujemo njihove neradnike koje ce sutra,striko,djedo ili tata postaviti za direktore javnih i javno komunalnih preduzeca

  • Srboljub

    6. avgust 2017 | 21:21

    Vratilo se vreme roblja, e kako smo lepo živeli za vreme Juge. Mislili smo, nikad robom biti nećemo. Danas roba zovu "radnik" na privremeno povremenim poslovima.

  • vojkan

    7. avgust 2017 | 00:57

    Ja i moja sestra radimo u Budvi Ja u kafiću na šetalištu a sestra u Butiku u starom gradu Ja imam smestaji jedan obrok i platu 300 eura Ima i bakšiša od koga živimo asestra ima platu 450 eura i gazde koje je uvek kada idu po robu obuku od glave do pete Nama je izvanredno dobro smo se uklopili i verovatno da ćemo tu i ostati preko ćele godinZavršili smo fakultete ali i sami znate da se do posla u Srbiji teško dolazi a u Srbiji imamo i sestru i brata blizance koji su brucoši a samo otac radi Mama je pre tri godine ostala bez posla i mi moramo pomoći roditeljima a samim tim pomažemo i sebi Nas nije sramota konobarisati Sramota je čekati da ti roditelji daju džeparac u 26 godini I samo da kazem da se ne osecam iskorišteno Ja koristim priliku da se odužim roditeljima tako sto mogu da im pošaljemo ja i sestra za naše prilike dosta novca kako u ničemu ne bi oskudevali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA