Sve o Šakoti, profesoru fizičkog koji je osuđen na robiju zbog pedofilije: Dugo su mu pretili bombom, a juče mu je raznet "mercedes" (VIDEO)

Zanimljivo je da je u prethodnih nekoliko nedelja dva puta lažno dojavljeno da je u banjalučkom Osnovnom sudu postavljena bomba i to baš tokom onih dana kada je Šakoti trebalo da bude održano ročište

  • 2

Banjalučki profesor Spaso Šakota preživeo je u utorak ujutru pokušaj ubistva, kada je ispod njegovog "mercedesa" eksplodirala bomba, a već popodne je osuđen na pola godine robije zbog seksualnog uznemiravanja učenica. Prema nezvaničnim informacijama, bomba je bila u čaši, a čaša na točku vozila, i aktivirala se oko 10:30, čim je auto pokrenut. Usledila je serija od tri-četiri eksplozije, a u toku je istraga kako je do njih došlo, prenose "Nezavisne novine".

Uhapšen napadač na profesora fizičkog u Banjaluci: Pod njegov automobil postavio čak 4 bombe (FOTO) (VIDEO)

Pripadnici banjalučke policije uhapsili su tridesetsedmogodišnjeg A.S. zbog sumnje da je zajedno sa Nenadom Berićem, koji je ranije uhapšen, pokušao da ubije profesora Spasu Šakotu. Oni su osumnjičeni da su pod Šakotin automobil u naselju Starčevica postavili četiri bombe koje su se aktivirale kada je on pokušao da pokrene vozilo.

Uz profesora fizičkog u banjalučkoj Tehnološkoj školi, ranjen je i slučajni prolaznik Ilija Jokić, a obojica su, nakon hirurškog zbrinjavanja u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, pušteni na kućno lečenje. Ali, Šakota nije otišao kući, već se u 14:30 pojavio u Osnovnom sudu u Banjaluci, gde je sat kasnije osuđen na šest meseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica, nakon čega ga je odvela policija. Kazna je bezuslovna.

Zanimljivo je da je u prethodnih nekoliko nedelja dva puta lažno dojavljeno da je u banjalučkom Osnovnom sudu postavljena bomba i to baš tokom onih dana kada je Šakoti trebalo da bude održano ročište. On je zbog uznemiravanja učenica ranije bio osuđen na deset meseci zatvora, ali je drugostepeni sud ukinuo tu presudu i vratio je na ponovljeno suđenje.

Podsećamo, pre nepunih šest godina učenici Tehnološke škole i njihovi roditelji poslali su dopis medijima u kojem su Šakotu optužili da učenice dira po grudima i ne dozvoljava im da nose grudnjak, kao i to da im pokazuje fotografije gole ljubavnice i svog polnog organa.

U tom dopisu navedeno je i da su učenici u fiskulturnoj sali čuli kad on sa ljubavnicama ima seksualni odnos u susednoj prostoriji. Šakota je tada negirao ove optužbe, dok juče, tokom izlaska iz suda, nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Imali su, zato, šta da kažu očevici bombaškog napada ispred stambeno-poslovne zgrade kod Rebrovačkog mosta, u naselju Starčevica, gde su se, kako kažu, u nekoliko trenutaka čule četiri eksplozije. Bomba je, po rečima očevidaca, postavljena ispod Šakotinog mercedesa, a odjeknula je baš u momentima kada je on upalio i pokrenuo auto.

Usledio je požar, koji je zahvatio još jedan mercedes, kao i reno senik, a stradao je još najmanje jedno auto, najverovatnije od gelera. Pukom srećom, težih posledica nije bilo, a reč je o prometnoj lokaciji, odmah uz još prometniji put.

Na mesto događaja ubrzo su stigli policajci, a policija se istog momenta prihvatila posla kako bi pronašla napadača, pa je blokirano mesto događaja, a kontrole su se vršile i na izlazima iz grada.

Vatrogasci su uspeli da savladaju plamen i gusti dim koji se izdizao iznad automobila, a policajci su zatim počeli da utvrđuju šta se tu desilo. Meštani ne znaju mnogo, ali neki od njih tvrde da je Šakota već nekoliko dana "obilazio oko auta i kuckao po limu" pa sumnjaju da mu je napad već nagovešten.

Pojedini meštani tvrde da se Šakota, navodno, bavio zelenašenjem, ali to nije potvrđeno.

- On, čim je krenuo autom, odjeknula je eksplozija poput grmljavine. Zatim su se čule još tri eksplozije, a nedugo potom izvio se plamen iznad dva-tri auta, uključujući i mercedes, koji je vlasništvo lokalnog sveštenika - priča izvor "Nezavisnih novina".

Jedan očevidac, koji se predstavio kao Marijan, rekao je da je u momentima eksplozije bio u blizini, a zatim je deo auta koje je bomba rasparčala probio staklo njegovog kombija i upao unutra.

- Kolega i ja smo zalegli i prepali se da smo i mi pogođeni. Srećom, promašilo nas je. Video sam zatim ženu koja trči u haustor, beži, a neki čovek je pokušao da uđe u reno senik, da ga spase, ali nije uspeo. Reno je izgoreo -rekao je Marijan.

Printskrin: Youtube/atelevizija

Već u podne vanrednu konferenciju za novinare održalo je rukovodstvo MUP-a RS, a poručili su da nije reč o terorističkom napadu. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da se radi o ciljanom napadu na jedno lice.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, potvrdio je da je reč o pokušaju ubistva. Dodao je da je lice pod čije je vozilo postavljena eksplozivna naprava odranije poznato policiji.

- Dva puta smo podnosili izveštaj protiv njega, ali mi nismo podnosili izveštaj protiv njega za pedofiliju - rekao je Ćulum, dodajući da je protiv tog lica 2002. godine podnesen izveštaj zbog izazivanja opšte opasnosti i ugrožavanja saobraćaja, pišu Nezavisne novine.

Iz UKC RS  je juče potvrđeno da su im u 11 časova sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezeni S.Š. (59) i I.J. (60), pišu "Nezavisne novine".

- S.Š. je primljen sa ranama na desnoj potkoljenici. Pacijent je dijagnostički obrađen, hirurški zbrinut i upućen na kućno lečenje. Pacijent I.J. primljen je sa povredom zida grudnog koša. I on je dijagnostički obrađen, hirurški zbrinut i upućen na kućno lečenje uz dalje preporuke lekara - rekli su iz UKC RS.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA