Zlatko već 7 godina trpi maltretiranje BALKANSKOG ŠERIFA: Zabio se u moj auto, pa pretio pištoljem, bojim se za sopstveni život!

A sve je, priča, počelo kobnog trinaestog marta 2010. godine, kada je učestvovao u saobraćajnoj nesreći koju je, za koju je kriv policajac koji nije bio na dužnosti

  • 8

Jedan uspešni poslovni čovek, magistar ekonomije, koji živi na relaciji Cirih-Povlja, tvrdi da je žrtva policajca koji ga maltretira punih sedam godina i koji mu je idilu života na ostrvu, u koji je uložio puno para, pretvorio u noćnu moru, piše Slobodna Dalmacija.

UŽAS NA TRCI, SVI SE HVATALI ZA GLAVU: Srpski vozač u punoj brzini izleteo sa staze i zakucao se u direktora! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

- Strahujem za sopstveni život. Žrtva sam maltretiranja od policajca koji je u mene čak uperio i pištolj, pa ako me neko ne zaštiti - ne znam stvarno što bi sledeće moglo da mi se desi - kaže Zlatko Reljić iz Povlja na Braču.

Uperio je pištolj u mene

- U strahu sam da će izazvati fizički obračun, dobro me prebiti i onda to pokriti "prekršajnim nalogom". Čak sam mu rekao da ću mu platiti da me ostavi na miru, ali neće ni da čuje, nego svaki put ponavlja jedno te isto: "Rekao sam ti da ćeš videti ko sam ja - kaže Reljić.

A sve je, priča, počelo kobnog trinaestog marta 2010. godine, kada je učestvovao u saobraćajnoj nesreći koju je, za koju je kriv policajac koji nije bio na dužnosti.

- Vozio je brzo i jednostavno se od pozadi zabio u moj automobil. Šteta je na mom autu bila poprilična, na njegovom manja, međutim, kad sam hteo pozvati da pozovem policiju na uviđaj, rekao mi je da očigledno ne znam ko je on i insistirao je da se nagodimo na licu mesta, o čemu nisam hteo ni da čujem. Kad je stigla policija, shvatio sam da je i on policajac, a kasnije mi se sve razbistrilo na Prekršajnom sudu u Supetru.

Brač (Hrvatska) Foto: Nikolina Mihajlović

To je bila lakrdija! Ja sam sedeo na klupi kao optuženi, a on je, demonstrirajući silu u uniformi i sa pištoljem šetao po sudnici i doslovno diktirao sudiji šta da napiše o nesreći!? Interesantno je da su iz izveštaja o udesu nestali njegova žena i dete koji nisu bili vezani, pa je ispalo da je sam bio u automobilu kada me je udario.

Na kraju je sudija doneo odluku da smo obojica krivi i da svako mora da nadoknadi svoju štetu - kaže Reljić i dodaje da se zbog toga žalio Višem prekršajnom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

- Oni su utvrdili bitne povrede postupka i vratili predmet na ponovno odlučivanje Prekršajnom sudu u Supetru, ali postupak nikad nije obnovljen. Ne znam je li u međuvremenu sve zastarelo, ali znam da od tada imam stalne probleme sa tim jednim te istim policajcem koji me do sada više od dvadeset puta zaustavio da bi mi napisao kaznu, a pri tome me svaki puta natera da ga čekam po dva sata dok napiše izvještaj - kaže Reljić, koji se zbog toga više puta žalio na ponašanje bračkog policajca, koji ga, kaže, maltretira - njegovim nadležnima u PP "Supetar".

- Iako mi je obećano da će sve istražiti, i da će, ako pronađu bilo kakve nepravilnosti, dotičnog i kazniti - do dana današnjeg ništa se nije dogodilo. Kad ga sretnem dok nije na dužnosti, obavezno mi sa ciničnim osmehom pokaže srednji prst.

Poruka mu je od prvog dana uvek ista; "da ću videti ko je on na Braču". I, nažalost, video sam. Niko od advokata na ostrvu ne želi da me zastupa na sudu jer je on u pitanju; boje ga se taksisti, vozači autobusa, sudije, a o lažnom svedoku kojeg je doveo na Sud, i koji mi je priznao da je lagao o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila - da i ne govorim - kaže on.

Foto-Ilustracija: Wikipedia/Suradnik13

Nakon poslednjeg susreta sa "pobesnelim policajcem", Zlatko Reljić je odlučio da će se na sve moguće načine zaštiti od samovolje policajca.

- Šteta je već napravljena. Moj poslovni partner iz Švajcarske, vlasnik IT firme "Jürg Vonburg" - poučen onim što mi radi policajac koji je očigledno van kontrole nadređenih - ne želi ovde više da investira ni evro, a nakon što smo kupili stotine hiljada kvadratnih metara zemlje, restoran, apartmane... - kaže Reljić, što potvrđuje i sam Vonburg i dodaje da mu nije jasno kako je to sve moguće u zemlji članici Evropske unije.

Poslednji susret Reljića i "njegovog" policajca bio je najmučniji.

Strah od "šerifa"

- Radio sam u maslinjaku i osetio jaku bol u grudima. Tražio sam da po mene dođe hitna pomoć iz Supetra, ali oni su mi rekli da se odvezem na trajekt i odem u bolnicu u Split.

On me je zaustavio na autoputu između Mirca i Sutivana. Pokazao mi je da sam prekoračio brzinu, ja sam priznao prekršaj i onda je počelo to njegovo razvlačenje. Molio sam njega i kolegu da me puste, nudio im i vozačku dozvolu i ličnu kartu samo da što pre odem u bolnicu jer me strašno probadalo u grudima.

Foto: Wikipedia/Hedwig Storch

Na kraju su, ipak, na to pristali, a kad sam se vratio iz bolnice dočekala me "čestitka": 400 evra za prekoračenje brzine, 65 evra za oduzimanje vozačke dozvole na tri meseca i ne vezivanje pojasom - i, pazite sad - 400 evra za bežanje policiji!?

Da se razumemo, ja sam poslovni čovek, i uopšte mi nije bio problem da platim kaznu, što je i red kad se napravi prekršaj - ali o ovom sam maltretiranju obavestio njegove nadređene, jer ja nisam pobegao, već su me policajci pustili i prema dogovoru zadržali moje dokumente, piše Slobodna Dalmacija.

Obećali su mi da će ga penzionisati, ali to se ne događa. Advokat iz Splita koji me zastupa kaže da nisam jedini kojem ovo radi, i da se "pola Brača" žali na njega, ali su u strahu od tog "balkanskog šerifa" koji kroji pravdu mimo zakona - kaže Reljić, koji je ovih dana napustio Hrvatsku jer se tu, više ne oseća sigurno.

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Odgovorni iz policijske postaje Supetar, koju Reljić sedam godina zasipa usmenim i pismenim prijavama protiv policajca, a koji ga, prema njegovim navodima - maltretira i stalno mu preti, o ovom slučaju Slobodnoj Dalmciji kažu sledeće.

"U odnosu na upit možemo da Vas obavestimo da smo do danas (5.10. 2017. op. a) primili ukupno tri pritužbe (2011., 2012. i 2013.) na osnovu kojih su provedeni adekvatni postupci, pa nisu potvrđeni navodi iz pritužbi o čemu je podnosilac obavešten pisanim putem. Sa poštovanjem Odeljenje za izveštajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske".

Fotografije pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    30. oktobar 2017 | 19:47

    Eto kume sad vidis da je to pleme a ne deo EU!? Zato mi i necemo sa njima,a sto se tice serifa,ima nacina da me pronadjes pa cu ti sredim kauboja da te vise ne dira...i to besplatno...jer mi nismo ta EU pa nam se moze!!!

  • Bs kv

    30. oktobar 2017 | 18:49

    Pa zar su oni balkanci? Kako stalno tvrde, nisu. Izgleda da ipak lazu

  • Eh

    30. oktobar 2017 | 20:48

    Nista bolje ne prolazim ni ja...nameracio se jedan sa mnogo veza na mene iz neznam kog razloga sem licnog zadovoljstva pa me natenane mrcvari godinama i nista mu nemogu , a u svemu mu pomaze jedan uticajan advokat koji ima sve veze i vezice....mogu samo da cutim i trpim pa dok im je volja da me odrzavaju u zivotu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA