Prvi superluksuzni brod koji osvaja polove, a prave ga Hrvati! (FOTO)

To je prvi putnički brod tog tipa u svetu i prvi takav brod koji se gradi u brodogradilištu Uljanik u njegovoj dugogodišnjoj istoriji

  • 14

U pulskom brodogradilištu Uljanik u toku je gradnja luksuznog polarnog istraživačkog kruzera (Polar Discovery Passenger Vessel) na svetu. Ugovor za taj tehnički izazovan projekat Uljanik je potpisao s jednom od firmi Scenic grupe čiji je vlasnik Glen Moroni, piše poslovni.hr.

Arapi posle Porto Montenegra kupuju i brodogradilište Bijela za 2,65 milijardi evra: Novi plan - remont jahti i superjahti (FOTO)

Reč je o superluksuznom brodu "Scenic Eclipse" koji će s posadom moći da prihvati 409 osoba, a namenjen je plovidbi svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za šta je i specijalno opremljen.

- Posebno je "ojačan" ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uslovima i zaleđenim morima i zadovoljava visoke ekološke standarde. U svojoj ponudi, među ostalim, ima mini podmornicu i čak dva helikoptera za istraživanje teško dostupnih područja - ističu iz pulskog Uljanika.

To je prvi putnički brod tog tipa u svetu i prvi takav brod koji se gradi u Uljaniku u njegovoj dugogodišnjoj istoriji.

Ugovor za taj tehnički izazovan projekt Uljanik je potpisao s jednom od firmi Scenic grupe čiji je vlasnik Glen Moroni.

Foto: Wikipedia/Jason Auch

- Scenic grupa potpisala je ugovor za gradnju jednog polarnog istraživačkog kruzera s brodogradilištem Uljanik. Iako je to prvi brod takvih karakteristika koji će biti izgrađen u Uljaniku, Scenic je odlučio da prihvati izazov i počne saradnju s pulskim brodogradilištem. Takva odluka donesena je posle pomnog razmatranja inženjerskog potencijala ovog brodogradilišta - izjavio je vlasnik Scenic grupe, prenosi Uljanik.

Moroni takođe ističe da je Uljanik poslednjih godina "izgradio respektabilan broj brodova specijalne namene, ima dugu tradiciju i poznat je po stručnosti i kvalitetu izrade".

IZAZOV ZA SVE UČESNIKE

- Ovo je prvi brod u Scenicovoj floti namenjen okeanskoj plovidbi i prvi kruzer koji će biti izgrađen u Uljaniku. Verujemo da su navedene činjenice bile svojevrstan izazov za sve učesnike u ovom projektu. Dobra saradnja i sinergija timova Uljanika i Scenic grupe staviće ovaj prekrasan polarni istraživački kruzer u funkciju 2018. godine. Ugovor o gradnji još jednog broda istog tipa je u pripremi - poručio je vlasnik Scenic grupe.

Foto: scenic.com.au

Inače, brod je u fazi gradnje trupa, a na njemu radi nekoliko stotina radnika. Kada bude dovršen, biće dugačak 165,70 metara, širok 21,50 metara i moći će da postigne brzinu od 17 čvorova. Broj putnika ograničen je na 237, a predviđena su 172 člana posade.

ŠEST ZVEZDICA

Ovaj brod, s čak šest zvezdica, namenjen je najvišoj klasi putnika koji će uživati u 114 luksuzno opremljenih kabina, a za posadu je predviđeno 138 kabina.

- Kako bi se prilagodio i najzahtevnijim vremenskim uslovima, brod ima dvostruku oplatu za plovidbu polarnim morima i može da plovi morima u kojima ima razlomljenog leda čija debljina ne prelazi 80 centimetara, uz uslov da led prekriva do najviše 60 posto površine mora - saopštili su iz Uljanika i dodali da će brod biti prilagođen plovidbi unutar krhkog ekosistema Arktika i Antarktika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WD

    28. novembar 2017 | 22:30

    Samo rusi mogu napraviti takav brod. Hrvati nemaju ni materijale ni resurse. Zivi bili pa videli.

  • Тодорић

    28. novembar 2017 | 22:44

    Хоће ли Морон и да га назове Лијепи наш Титаник?

  • Marko cg primorje

    28. novembar 2017 | 23:37

    Srb ugledajte se na njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA