≫ 

NAJVEĆA HAŠKA MISTERIJA: Kako je otrov kojim se Hrvat ubio uopšte dospeo u zatvor? (FOTO) (VIDEO)

U pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom!

  • 26

Nakon što je general Slobodan Praljak nakon izricanja presude popio otrov u haškoj sudnici i preminuo zbog posledica uzimanja istog, društvene mreže su se "usijale" od komentara njegovog čina. Mnogi komentarišu njegov postupak, a svi se pitaju samo jedno - kako je mogao da unese otrov u sudnicu i ko mu je supstancu dostavio u zatvor.

Dobio je kaznu od 20 godina zatvora, PA IZGOVORIO 3 REČI: U ovom trenutku je Hrvat popio otrov u Haškom tribunalu (VIDEO)

Novinarka Al Džazire Balkans Arduana Pribinja napisala je kako je Praljak svojim činom dokazao da je kukavica.

Jedan se tviteraš pod nadimkom Lord Bistua Nova zapitao kako je uopšte moguće da je Praljak uneo otrov u sudnicu.

Novinar bosansko-hercegovačkog lista Dnevni Avaz Sead Numanović podsetio je na Tviteru kako je Praljak, nezavisno od ishoda navodnog pokušaja samoubistva u sudnici, osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine.

Novinar ugledne agencije France Presse David Vujanović napisao kako bi bila "katastrofa" za Haški sud ako je Praljak zaista popio otrov u sudnici i ako od toga umre, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP

Advokat sa višegodišnjom haškom praksom Goran Mikuličić objasnio je za Tportal kako je Slobodan Praljak mogao da unese bočicu sa otrovom u sudnicu i ko mu je pomogao da je dobije u pritvoru.

Kaže da postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

Foto: Tanjug/AP

- Nema detaljnog pregleda celog tela, pogotovo kada na to ne upućuju neke indicije da bi ih trebalo biti - pojasnio je Mikuličić za tportal.

Praljak je bočicu tako bez problema mogao u sudnicu da unese recimo u cipeli.

Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje ko mu je otrov dostavio u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu. Mikuličić kaže da svaki pritvorenik ima pravo na posete od strane rodbine, prijatelja, advokata i novinara.

U pritvor niko osim advokata ne može da uđe sa torbom.

Foto: Tanjug/AP

- Ako je reč o ovakvoj supstanci, to mu je lako mogao doneti bilo ko, ako je reč o objektu koji ne reaguje na rentgenu i opet, ako nema indicija. Ako je zaista reč o otrovu, to je nemoguće otkriti - kaže Mikuličić.

Artman: Važno da žrtve čuju presudu

Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman izjavila je danas, nakon što je Slobodan Praljak navodno popio otrov u sudnici prilikom čitanja presude, da je to drugi put da "nedopuštena sredstva uđu u Tribunal", te da je bilo važno da žrtve neometano čuju presudu.

Foto: Wikimedia/Amadalvarez

- Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo videli, a on je uzimao protivlek koji je poništavao delovanje leka za visok pritisak i sada -rekla je Artman i naglasila da je bilo važno da žrtve danas neometnao čuju presudu, piše magazin Start, prenosi N1.

- Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbeđenje to nije sprečilo, jer, znali su da skoče na mene - dodala je.

Foto: Profimedia/AFP

Podsećamo, suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" za zločine 1993. godine, prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male bočice".

Foto: Tanjug/AP

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbacujem vašu presudu - kazao je Praljak.

Njegova advokatica je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spuštene zavese i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Pogledajte video:

Daljinac

Pročitajte još:

Ko je Slobodan Praljak koji se danas ubio otrovom u Haškom tribunalu? Završio je 3 fakulteta i zaradio milione, pa otišao u rat (VIDEO)

Otrov vezao za penis: Šešelj otkrio jedini način kako je Praljak uneo bočicu u sudnicu

TUĐMAN ZLOČINAC, A MILOŠEVIĆ NIJE: Hrvati su se ove odluke Haga najviše plašili! Zašto je to važno za Srbiju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djordje

    29. novembar 2017 | 15:29

    Zasto je to najveca misterija? Koliko Srba je ubijeno u Hagu? To vam nije misterija?

  • Anonim

    29. novembar 2017 | 15:25

    Toliko o junastvu hahahaha

  • Joks

    29. novembar 2017 | 15:45

    I vi mislite da je mrtav 😃 , oni mu izrekli kaznu i šta su rekli popi kao otrov, samo da se kao vidi da je mrtav ! Pa su kao spustili zavese i izašao na druga vrata! I to vam je to sutra stiže kuci! Niko od njih neće robijat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA