• 12

Neverovatne fotografije Skoplja koje se guši u zagađenosti! Balkan ovo ne pamti

Ova pojava u glavnom gradu Makedonije je dosegla maksimalan nivo da čak paralizuje normalan život

  • 12

Slika snimljena sa Vodnog iznad Skoplja prikazuje nevrovatan prizor, vrhovi zgrada izgledaju kao da su u oblacima. Naime, zagađenost vazduha u Skoplju u protekla 24 časa bila je deset puta veća od dozvoljene, pokazale su merne stanice, zato fotografije koje su pred vama predstavljaju pravo malo čudo.

Put "Nove Makedonije" - ima li svetla na kraju tunela?

Zagađenost vazduha u glavnom gradu Makedonije je na tolikom nivou da paralizuje normalan život. Zbog zagađenosti i magle nemoguće je videti bilo šta.

Maksimalna granica, koju propisuje Evropska unija za prisustvo PM10 čestica (čestica dijametra manjeg od 10 mikrometara) u vazduhu, je 50 mikrograma, a jutros su u skopskom kvartu Karpoš izmerene 383 PM čestice na metar kubni.

Foto: Profimedia/AFP

Crvenim krugom, najvećim stepenom zagađenosti koju prati Ministarstvo za životnu sredinu, obeleženi su i Centar sa 316, naselje Lisiče sa 291, kvart Gazi Baba sa 261, kao i područje oko Rektorata sa 395 PM10 čestica na metar kubni.

Vazduh miriše na zapaljenu plastiku, a smanjena je i vidljivost zbog magle, prenose lokalni mediji. Sinoć je u Karpošu izmjereno 572 mikrograma, u Lisiču 531, a u Centru 450 mikrograma na metar kubni.

Foto: Profimedia/Abaca

Skoplje, ali i Tetovo, Kumanovo i Bitolj godinama se suočavaju sa velikom zagađenošću.

Gradske vlasti Skoplja su radi smanjenja nivoa zagađenosti u proteklom periodu prskale ulice specijalnom hemikalijom, uvodili besplatan gradski prevoz i sistem par-nepar, ali su rezultati izostali.

Nova gradska vlast i Ministarstvo životne sredine za narednu godinu najavljuju nove mere.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • srle

    Velika zaganjenost je preko zime najveca,posto se mivecinom grejemo primitivno na ugalj i drva ...nemaju svi parno grejanje tj centralno

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    Narod da se skupi i da srusi fabrike

  • Vlada

    A Valjevo

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima