≫ 

Kolinda Grabar Kitarović srdačno dočekana: Majke Srebrenice ugostile "Kraljicu Balkana"

Kako je nakon sastanka rekla Munira Subašić, Kolinda je za njih izgovorila ključnu reč, a to je da se u Srebrenici desio genocid

  • 26

Nakon niza sastanaka sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa predstavnicama Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Majke Srebrenice, koje su predsednicu Hrvatske nazvale Kraljicom Balkana, srdačno su se pozdravile, uz zagrljaj, piše avaz.ba.

Kolinda stigla u BiH: Posetu započinje u Sarajevu, a svi se pitaju zašto nije došla sinoć kada je i bilo planirano (FOTO) (VIDEO)

Sastanak je inicirao ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ivan del Vekio, kada su predstavnice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" tražile od njega da podrži njihov projekt vezan za godišnjicu presude Radislavu Krstiću za genocid u Srebrenici.

Kako je nakon sastanka rekla Munira Subašić, Kolinda je za njih izgovorila ključnu reč, a to je da se u Srebrenici desio genocid.

Foto: Tanjug / AP / Amel Emrić

Kako je rekla Subašić, Grabar-Kitarović je to rekla 2005. godine i njen stav o tome se nije menjao.

OSTALA KRALJICA I PORED UVREDE

- Zahvalne smo što je 2005. došla u Potočare i pružila nam podršku, solidarisala se s nama i našom decom koja leže u Potočarima. Izgovorila je pravu reč, a to je da se u Srebrenici desio genocid - rekla je Subašić.

Potvrdila je da je ona za njih ostala "kraljica".

- Ona je jedina žena na Balkanu koja je predsednica jedne države, važne države i bez obzira na sve ona za nas ostaje "Kraljica Balkana". Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvredilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla nama majkama direktno. Mi njoj jesmo zamerile, ali se nismo naljutile - kazala je Subašić.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li joj zameraju što do sada nije posetila Ahmiće, Subašić je rekla da ona ne zna šta se tamo desilo i da svako treba da ima svoje udruženje i majke koje treba da dignu glas.

JA ZNAM ŠTA SE DESILO U SREBRENICI

- Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam šta se tamo desilo. Nemam ja nikome ništa da zamerim, samo zameram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast. Jedino Srebrenica, Srebrenica i Srebrenica, ništa drugo - kazala je Subašić.

Ona je podvukla da je dogovorena saradnja na predmetima ratnih zločina i da zločinci, ako se nalaze u Hrvatskoj, budu dostupni pravdi. Majke Srebrenice su tražile da se Hrvatska više uključi u pitanje potrage za nestalim osobama.

Foto: Tanjug / AP

DŽAMIJA I KAPELA ZBOG MAJKI

- Najavili smo da ćemo u Potočarima graditi džamiju i kapelu jer su u Srebrenici ubijeni i Hrvati i muslimani i Romi, svi osim Srba. Gradimo je zbog majki koje su naše članice i zbog ljudi katoličke veroispovesti koji dolaze u Potočare i paljenjem sveća žele da odaju počast našim žrtvama - rekla je Subašić.

Podsetimo, hrvatska predsednica je u glavni grad BiH stigla danas u 9.30 sati, posle čega se sastala s članovima Predsedništva BiH, članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Kasnije je planiran susret s kardinalom Vinkom Puljićem.

Planirano je da Grabar-Kitarović poseti i Novu Bilu, gde će obići manastir Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, zatim u Žepče, gde će posetiti Katolički centar. Predsednica Hrvatske boraviće i u Tuzli, Orašju i Derventi.

Pogledajte naš prilog  o godišnjici stradanja Srba u "Oluji":

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska Krajina-Knin

    17. januar 2018 | 22:20

    Posjeti li Prebilovce,Kravicu,Skelane,Bratunac.........????

  • vuk

    17. januar 2018 | 22:18

    te majke su ugostili orica..sta reci o njima..oric heroj ubio5000 srba a mladic zlocinac

  • 100

    17. januar 2018 | 23:08

    Kraljica čega??? Ona može biti samo kraljica antisrpske propagande, došla u Srebrenicu a,njena država optužena za zločine i agresiju na bih, ovaj svet je čudo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA