Slovačka ne želi radnike sa Balkana: Najviše njih dolazi iz Srbije, ne želimo da budemo kao predgrađe Brisela

Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika

  • 7

Premijer Slovačke Robert Fico najavio je da će ove godine Vlada doneti mere kako bi od niske nezaposlenisti profitirali Slovaci, a ne posredničke agencije, uvozom radnika sa Balkana ili trećih zemalja.

4 istinite gastarbajterske priče: Nina, Željko, Ivica i Kristijan otkrivaju kakav je rad "preko grane" - koliko zarađuju i troše, a kako žive (FOTO)

- Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela - puno migranata iz zamalja u razvoju - napisao je Fico na svom Fejsbuku.

Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.

- Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da pre svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard - napisao je premijer.

Mere koje Ficova vlada planira da uvede ove godine su pritisak na privredu da poveća plate i zabranu "dampinga" - da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, pre svega Ukrajince i Srbe, za manje plate i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.

Printskrin: Facebook / Robert Fico

Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter je pre dva dana izjavio da među stranim radnicima u Slovačkoj ima najviše Srba - prošle godine 12.259. radnika, dok je Ukrajinaca prošle godine u Slovačkoj radilo 4.626.

Prošle godine broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao je za 6.800.

Ove godine će već na zapošljavanje uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.

Foto: Profimedia/Sputnik

U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana "trećih zemalja". Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILANCE

    24. januar 2018 | 10:52

    Zato se Slovaaci prijavljuju u Becu,deca im primaju socijalno,a zive u Bratislavi. Rade po Austriji,a kod njih manjak radnika

  • Гоги

    24. januar 2018 | 10:57

    А словаци беже у аустрију

  • Timocanin

    24. januar 2018 | 10:45

    Srpski radnik u Slovackoj prima dva puta manju platu u nekim slucajevima I tri puta u odnosu na kolegu Slovaka ili osobom sa Eu papirima . Uglavnom rad na crno tri meseca ,posle ko se kako snadje .Dosta je agencija I ljudi koji vode radnike tamo ,zaradjuju veliki novac na nasoj sirotinji . Postali smo najjeftinija radna snaga u Svetu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA