"Generale, Brod je uz tebe!": Bilbordom čestitali rođendan Ratku Mladiću, ispod fotografije su ispisane poruke

U opštini Brod danas je osvanuo bilbord sa fotografijom Ratka Mladića i čestitkom povodom njegovog rođendana

  • 16

Ratko Mladić danas puni 75 godina. Rođen je 12. marta 1943. u selu Božinovići, u opštini Kalinovik, u Kraljevini Jugoslaviji (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

U opštini Brod danas je osvanuo bilbord sa fotografijom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića i čestitkom povodom njegovog rođendana, preneli su banjalučki mediji.

Mladić ne može na privremenu slobodu da se leči! Haški tribunal: "Postoji strah od bekstva"

Foto: Profimedia/AFP

Na bilbordu na Trgu 7. oktobra piše: "Jači od nepravde, veći od planine", "Generale, Brod je uz tebe!", i čestitkom "Srećan rođendan, generale! 12.03.1943.".

U opštinskoj Boračkoj organizaciji potvrdili su Srni da su oni naručili postavljanje bilborda, prenele su Nezavisne novine.

- Na ovaj način želimo da čestitamo rođendan i damo podršku našem generalu Ratku Mladiću, koji je veoma zaslužan za odbranu srpskog naroda, stvaranje Republike Srpske i svega onoga u čemu danas mnogi uživaju - kažu u Boračkoj organizaciji.

Boračka organizacija je i početkom decembra prošle godine pored magistralnog puta Brod-Derventa postavila bilbord sa fotografijom Mladića, a kao izraz "podrške i reakcije opštinske Boračke organizacije na prvostepenu presudu Haškog tribunala", prema kojoj je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Foto: Profimedia/Alamy

GENERAL RATKO MLADIĆ

Ratko Mladić je od 1991. do 1995. imao važnu ulogu u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U potom je bio komandant Vojske Republike Srpske u BiH.

General Mladić je 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banja Luci, a na predlog dr Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. Ratko Mladić je redovno unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994. godine.

Haški tribunal ga je optužio da je odgovoran za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, kao i druge ratne zločine između 1992. i 1995. godine, zločine protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja.

Pod pritiskom tzv. međunarodne zajednice i Haškog tribunala general Ratko Mladić je 8. 11. 1996. godine smenjen sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Penziju je uredno primao do novembra 2005. godine kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahteva Haškog tribunala za izručenjem ona ukinuta. Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je 2006. godine.

GODINE BEKSTVA

Od 1995. godine do 2011. se nalazio u begu. Za to vreme bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspešno. Mladića su viđali na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva, Pančevu, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu itd. Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti, ali i manastiri u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Foto: Tanjug/AP

Uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina. Njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja za ratne zločine se često navodilo kao nužan uslov Srbiji za pomoć i saradnju od strane EU i SAD.

Haški tribunal osudio ga je na doživotnu kaznu 22. 11. 2017. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA