Grupa građana Bosne sprema doček Erdoganu: Na Fejsbuku otvorena stranica dobrodošlice u Sarajevo (FOTO)

Miting podrške Erdoganu u Sarajevu najavljen je za 20. maj, mada taj datum nije zvanično potvrđen

  • 0

Nakon što je predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio da će u Sarajevu održati predizborni skup, grupa građana BiH već sprema doček, a na Fejsbuku je otvorena stranica "Podrška dolasku predsednika Erdogana u Sarajevo". 

Korisnici ove društvene mreže tako imaju priliku da javno iznesu svoje mišljenje o dolasku turskog predsednika u BiH.

U Turskoj su vanredni parlamentarni i predsednički izbori zakazani za 24. jun, a miting podrške Erdoganu u Sarajevu najavljen je za 20. maj, mada taj datum nije zvanično potvrđen.

Erdogan organizuje veliki predizborni miting u Sarajevu nakon što je u Nemačkoj i Austriji dobio "korpu"

Portal Kliks piše da bosanskohercegovačke vlasti nisu naročito ponosne odnosom Turske prema BiH s obzirom na to da Erdogan nijednoj zvaničnoj instituciji BiH nije najavio održavanje skupa u Sarajevu. Na ovaj način, navodi portal, turski predsednik direktno je povredio princip suvrenenosti BiH šaljući poruku kako ne poštuje institucije države BiH.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kritikovali su, podseća portal, Erdoganovu najavu skupa u Sarajevu ističući da bi predsednika Turske trebalo obavestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će BiH imati bilo kakvu korist.

Još uvek nije zvanično potvrđeno kada će predizborni skup biti održan Foto: Tanjug/AP

Dodaju da se s razlogom postavlja pitanje odakle Erdoganu uopšte pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uveren da mu BiH vlasti poput nemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa.

- Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni - rekao je Erdogan, preneo je ranije sarajevski portal Kliks, pozivajući se turski dnevnik Hurijet.

On je, kako se navodi, dodao da je uveren da će turski državljani sigurno nastaviti kampanju u evropskim zemljama, odnosno u državama u kojim žive.

U Turskoj će ovo biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsedniku. Ta ovlašćenja će na snagu stupiti tek nakon predsedničkih izbora.

Nemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da na teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to "zabrinutošću zbog javnog reda".

Inače, u međuvremenu, Republikanska narodna partija, glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je poslanika Muharema Indžea za protivkandidata Redžepu Tajipu Erdoganu na predsedničkim izborima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA