0

Cesarov život na novoj adresi: Dečak već dve godine upisan u italijansku školu, a evo šta su poručile hrvatske vlasti (FOTO) (VIDEO)

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku

Nakon strašne drame koju je dečar Cesar Avenati (8) doživeo pre nekoliko dana kada ga je otac Alesandro na silu odvojio od majke Nine Kuluz i uvukao u automobil, centar za socijalnu rad iz Splita kontaktiraće Socijalnu službu u Moncalieriju u Italiji gde je njegova nova adresa, u porodičnoj kući njegovog oca, kako bi nadzirali uključenje dečaka u novu sredinu.

Cesar je već dve godine upisan u "Institut za opšte obrazovanje i istoriju" u Moncalieriju koji pod svojim okriljem ima predškolske ustanove, osnovne i srednje škole.

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku i da će mu se sin vratiti kući.

Nina krenula za sinom Cesarom u Italiju: Pokušala je da čuje svoje dete, ali se njen bivši muž nije javljao (VIDEO)

Kako do toga nije došlo, morao je da odlazi kod direktorke i da objašnjava zašto nije doveo sina jer je u Italiji kao i u Hrvatskoj krivično delo ako roditelji ne šalju dete u školu, pa obrazovne ustanove reaguju po službenoj dužnosti.

Od početka je preko škole sarađivao sa stručnim službama uključujući i psihologa kako bi osigurao za Cesara što bezbolniji povratak.

Nakon što je sprovedana predaja dečaka ocu Italijanu u utorak ujutru na splitskim Pujankama u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom iz 2012. godine, oglasio se Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa koji je nezadovoljan tokom događaja i očekuje izveštaj kako bi utvrdio da li treba preduzeti neke korake.

Prema njegovoj izjavi, sporno je što tokom predaje dečaka nije bio prisutan nadležni izvršni sudija. U stanu na Pujankama je umesto sudije bio sudski izvršitelj.

Ministar nije učestvovao na takvim predajama tako da nije upoznat kako tokom predaje dece uvek postupak sprovodi sudski izvršitelj koji sastavlja i zapisnik, kako je i omogućeno Pravilnikom koji reguliše prisilnu predaju deteta.

Dečak nije želeo da se odvoji od majke Foto: Privatna arhiva

Prisilne predaje dece nisu neuobičajene, ali nisu sve medijski eksponirane, pa se uglavnom radi o predajama koje sprovode centri za socijalnu rad koji oduzimaju decu roditeljima. Čak i u slučajevima kada se radi o roditeljima nasilnicima koji zlostavljaju i zapuštaju decu, ona nikada ne odlaze dobrovoljno od njih već se moraju na silu odvoditi.

- Biće određenih izmena u Pravilniku o postupanju u predajnom postupku kada je reč o detetu. Ja kao ministar ne mogu da menjam zakon, ali ćemo u tom postupku odrediti da važniju ulogu imaju veštaci, mislim da je to dobro. Takođe će sudije morati da budu na mestu gde se ureduje i pritom treba izbeći svaku vrstu prisile - poručio je Bošnjaković.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ministar verovatno nije upoznat s činjenicom da upravo veštaci vode glavnu reč pre odluke o sprovođenju predaje deteta koja je zadnja mera i primenjuje se tek kada je neophodna, tj. kada je dogovor između stranaka nemoguć.

Što se tiče najavljenih izmena Pravilnika o tome se izjasnila i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljka za decu.

- Povodom objave Nacrta pravilnika u aplikaciji javnog savetovanja, obratili smo se Ministarstvu pravosuđa. Predložili smo da se odustane od donošenja Pravilnika smatrajući, između ostaloga, da je predložena dopuna uvod u pravnu nesigurnost i koliziju odredbi različite pravne snage – odgovorila je na upit o izmenama Pravilnika.

Protiv navedenih izmena izjasnila se i Poliklinika za zaštitu dece i mladih grada Zagreba, Udruženje sudija za omladinu,porodičnih sudija i stručnjaka za decu i omladinu. Poliklinika se nakon sprovedene predaje Cesara Avenatija ocu oglasila i saopštenjem.

- To su situacije koje su izuzetno stresne za celu porodicu, pogotovo za decu, a neretko mogu dosezati i nivo traume. Situacije u kojima je donesena odluka o predaji uvek su rezultat nedostatka kapaciteta roditelja da, iz različitih razloga, uvide poziciju deteta, a onda i da postupe u najboljem interesu za dete.

Upravo iz tog razloga one neminovno rezultiraju jednom stranom koja je nezadovoljna odlukom. U tom kontekstu u većini slučajeva situacija predaje, bez obzira na to što je ona određena nakon temeljitih uviđaja i analiza brojnih stručnjaka iz područja zaštite deteta (psihologa, socijalnih radnika, posebnih zastupnika, sudija, lekara…) postaje traumatična za dete koje se kontinuirano nalazi u poziciji u kojoj se za njega/nju vodi rat, rat između onih koji bi trebalo da budu glavni izvori podrške i osećaja sigurnosti. Ovakav kontekst odrastanja neminovno ostavlja dugoročne posledice na mentalno zdravlje dece - naveli su stručnjaci zagrebačke poliklinike.

VIDEO: Tata mu je debitovao na Mundijalu a on plače dok ga gleda na terenu

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)

Tagovi: Alesandro Avenati, Cesare Avenati, Dete, Hrvatska, Italija, Majka, Nina Kuluz, otac, Škola, Split, Starateljstvo, Sudjenje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Dodik i Čović na neformalnom sastanku razgovarali o programskoj koaliciji

Jezivi prizori u Zenici: Pas napao dečaka i odgrizao mu deo penisa

Veliki požar u Splitu gasilo 20 vatrogasaca: Stihija obuzdana tek posle sat vremena (FOTO SA LICA MESTA)

Jeziv prizor kod Boke Kotorske: Mrtva mačka usred mora, a kad vidite kako je tu završila zgrozićete se (FOTO)

Prve pahulje na Balkanu: Zabelele se Dinara i Kamešnica, a sneg je sve bliže Srbiji (VIDEO)

Jovana (13) je najdivnija devojčica: Ona je svoju prelepu, dugu kosu ošišala i pokazala da ima najveće srce (FOTO)

Hrvatski bend svira gej svadbe sa specijalnim popustom, ali majke mladenaca moraju da ispune jedan uslov (FOTO)

Velika železnička nesreća u Hrvatskoj: Brzi voz sa 68 putnika iskočio iz šina, saobraćaj obustavljen (FOTO)

Dve sestre na leđa stavile rančeve pune kamenja i ušle u more: Hrvatska u šoku nakon novog samoubistva

Dubica zavijena u crno: Sahranjen svirepo ubijeni Bojan Milovanović, koji je u grob otišao jer je pevušio u pekari (FOTO)

Kada imaju menstruaciju, male Makedonke ne idu u školu, ali to nije najstrašnije

Skandal "abortus" trese Hrvatsku: Žene ušivali na živo, danima nisu mogle na noge, a više nikad neće rađati. Ovo su trumatične ispovesti (FOTO)

Stanje vazduha u Sarajevu na alarmantnom nivou: Ovaj grad isti je kao Peking, najzagađeniji grad na svetu

Ovo su poslanici opozicije koji su glasali za izmene Ustava: Odmah su isključeni iz stranke, a od Zaeva su tražili da im ispuni 4 uslova

Dodik uz rakiju i harmonikaše slavio rođenje unuka, pa nasred graničnog prelaza zapevao veliki hit (VIDEO)

Da li su ovo najgluplji lopovi u istoriji? Opljačkali poštare, pa slike sa plenom okačili na Fejsbuk (FOTO)

Braco koji leči pogledom, Semir koji govori o bosanskim piramidama i poznati hrvatski pevač nastupaju zajedno: Uspeli su da zbune ceo region (FOTO)

Teška noć u Skoplju: Makedonija menja ime, Sobranje izglasalo

Migrant sakriven u autobusu pokušao da uđe u Hrvatsku: Vozač ga otkrio, izvukao i istukao, pa mu rekao "beži" (VIDEO)

Igra nerava u makedonskom parlamentu: Postoji li potrebna većina za izmene ustavnih amandmana?

Vlada Federacije BiH prihvatila predlog za legalizaciju gej brakova

Slovenački vojnici opljačkani na parkingu: Dok su oni spavali, lopovi im iz kamiona pokrali municiju

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, oslobođen optužbi za aferu "Štandovi"

Dodik postao deda po šesti put, stigao unuk Novak: Od sreće zapevao na graničnom prelazu (FOTO)

Krenuo na svadbu pa završio u hrvatskom zatvoru: Umesto da se pojavi na veselju, oduzeto mu je 370 dana slobode

Užas na hrvatskoj plaži: Pronađena tela dve ženske osobe u fazi raspadanja. Na sebi su imala kupaće kostime

Oni su uhapšeni zbog ubistva mladića u Banjaluci sa najbanalnijim razlogom: Zarili su šrafciger Bojanu u glavu jer je pevušio u pekari?! (FOTO)

Ovo je monstrum koji je svirepo ubio dečaka (13) u Beranama: Silovao ga, udarao kamenom, zadavio košuljom, a onda bacio u Lim (FOTO)

Dve verzije strašnog ubistva u Banjaluci: Bojanu je zabijen šrafciger u vrat zbog sukoba u pekari, ili je pretučen metalnom šipkom zbog svađe u saobraćaju (FOTO)

Makedonski lekari abortus rade kao u srednjem veku, pa žene masovno idu u dva grada u Srbiji da se reše neželjene bebe (FOTO)

Domar (62) pedofil zlostavljao devojčicu (13) u školi u Hrvatskoj: Nakon njene strašne ispovesti, javljaju se i druge žrtve ovog perverznjaka

Jedan od najstarijih planinara u Makedoniji je napokon ispunio svoju želju: Hiljaditi put se popeo na ovo mesto (FOTO)

Dodik će biti prvi predsedavajući Predsedništva BiH jer je dobio najviše glasova na izborima

Konačno su zajedno: Predivni mural Milene i Gage podseća na njihovu veliku ljubav

Zaboli su mu šrafciger u glavu: Banjaluka bruji o ubistvu Bojana Milovanovića (29)

Srbi penzioneri traže milijardu evra neisplaćenih penzija iz Hrvatske

Telegraf saznaje: Zaev otkazao posetu Beogradu

Učenici srpske škole u Hrvatskoj svakodnevno doživljavaju torturu: Kamenuju ih, prete im i policija mora da ih čuva, upozoreno je u Saboru

Hoće da izbace Njegoša i Kiša iz udžbenika, jer "podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine i krvoproliće nad muslimanima"

Haos u Sarajevu: Masovna makljaža migranata u blizini aerodroma (VIDEO)

Detalji zločina u Beranama: Zlostavljao dečaka, pa ga usmrtio udarcima kamenom u glavu

Sprečen bombaški napad u Podgorici: Policija u "audiju" pronašla eksplozivnu napravu, uhapšene tri osobe