≫ 

Zabranili su im da pevaju "Bože pravde": 1,2 miliona Srba ima dve himne (VIDEO)

"Moja Republika" prvi put je izvedena 9. januara 2009. godine

  • 13

Svaka država ima svoju himnu, koja odražava suštinu jednog naroda i predstavlja nešto po čemu se razlikuju od drugih. Dok se himna interpetira, građani je slušaju podignute glave. Srbi sa ponosom pevaju himnu "Bože pravde", ista himna pevala se i u Republici Srpskoj, dok pre par godina ovaj entitet nije dobio novu himnu i grb.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) je 2008. godine nakon višesatne rasprave i polemika usvojila novu himnu tog entiteta "Moja Republika", autora banjalučkog kompozitora Mladena Matovića, ali i novi grb RS-a u kojem su naslikani dvoglavi orao i dva crvena lava, kao i kraljevska kruna.

Usvajanje nove himne i novog grba RS-a usledilo je nakon što je Ustavni sud BiH ranije osporio melodiju "Bože pravde" kao himnu RS-a i grb samo s dvoglavim orlom.

Himne Republike Srpske i Srbije grmele u Banjaluci: Ljudi sa decom pevali, vijorile se zastave (FOTO) (VIDEO)

Ova promena naišla je na veliki otpor, pa su se tako Bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a protivili usvajanju nove himne i novog grba, tvrdeći da se njima diskriminišu Bošnjaci.

Dan Republike Srpske obeležava se 9. januara Foto: Tanjug/Tanja Valič

Oni su tada najavili da će u Veću naroda Parlamenta RS staviti veto na usvojene novu himnu i grb RS-a i pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Dok su jedni isticali kako će novim simbolima Republika Srpska steći svoj identitet i da neće imati grb i himnu koji su i simboli Srbije već nešto svoje, drugi su tvrdili kako "ne vide ništa loše u tomu da Srbi u RS-u i oni u Srbiji imaju iste simbole".

"Moja Republika" prvi put je izvedena 9. januara 2009. godine na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, u okviru proslave Dana Republike Srpske. Na konkurs za izbor himne bilo je pristiglo 27 predloga. U uži izbor je, uz izabranu kompoziciju "Moja Republika", ušla i pesma "Majko zemljo" banjalučkog kompozitora Dušana Šestića, koji je autor aktuelne himne Bosne i Hercegovine.

Ove godine, prilikom proslave Dana republike u RS, izvedene su obe himne, i "Moja republika" i "Bože pravde". Nakon svečanog defilea, kojem su prisustvovali brojni građani, prisutne je pozdravio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Potom je sopran Biljana Jakšić u pratnji pijanistkinje Sanje Čolić Zelić, izvela himnu RS "Moja Republika", kao i himnu Srbije "Bože pravde".

Za ovaj nastup dobile su ogroman aplauz.

Tekst himne "Moja republika":

"Tamo gdje najljepša se zora budi

Časni i ponosni žive dobri ljudi

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj

Gord i prkosan je moj zavičaj

Za njega svi se sad pomolimo

Drugu zemlju mi nemamo

U srcu mom samo je jedan dom

U srcu velika moja republika

U srcu mom najljepša zvijezda sja

Moja republika, Republika Srpska

Tamo gdje su naši preci davni

Ime upisali u svaki korak slavni

Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj

Gord i prkosan je moj zavičaj

Za njega svi se sad pomolimo

Drugu zemlju mi nemamo

U srcu mom samo je jedan dom

U srcu velika moja republika

U srcu mom najljepša zvijezda sja

Moja republika, Republika Srpska"

Ruska garda svira himnu Srbije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЦЗБГ

    5. septembar 2018 | 19:21

    СВЕ ЈЕ ТО СРБИЈА!

  • sale sa salajke

    5. septembar 2018 | 18:45

    A okupljeni prilikom izvođenja tzv. himne se šećkaju, divane, mašu. Ja kad među svoja četiri zida čujem stihove:" Gledam Banat, Srem i Bačku s Fruške gore..." stanem mirno, a ovi k'o stado.

  • Petar

    5. septembar 2018 | 18:54

    Ova himna jasno sugerise, da je srbima rebublika , samo sa jedne strane drine. Dalje nemaju nista. Sa druge strane drne, inostranstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA