≫ 

Brutalne optužbe UNHCR-a: Hrvatska policija pretukla i opljačkala oko 700 migranta

U izveštaju UNHCR-a takođe se navodi da su hrvatske vlasti onemogućile oko 1.100 migranata, među kojima je oko stotinu dece, u podnošenju zahteva za azil u Hrvatskoj

  • 7

Pripadnici hrvatske policije u prvih osam meseci ove godine pretukli su 700 migranata koji su iz Bosne i Hercegovine ilegalno ušli u Hrvatsku. Osim što su ih tukli, uzimali su im imovinu.

Osim toga, hrvatski policajci su oko 2.500 migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, prisilno vratili u Bosnu i Hercegovinu. Ovi navodi stoje u najnovijem izveštaju UNHCR-a o migrantima “Put očajnika”, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska policija zatekla u šumi 12 migranata, a dvoje od njih je bilo mrtvo!

U izveštaju se, dakle, navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njenog ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova su do sada odgovarali ćutanjem.

Ćutanje je bila jedina reakcija na teške optužbe migranata iznesene pre tri nedelje u engleskom dnevnom listu Gardijan, kada su migranti smešteni u Velikoj Kladuši i Bihaću žestoko optužili hrvatsku policiju da ih tuče, krade im stvari i nasilno ih vraća u BiH.

Mnogi su dobili batine i ostali su bez svoje imovine Foto: Tanjug/Marko Đoković

U izveštaju UNHCR-a takođe se navodi da su hrvatske vlasti onemogućile oko 1.100 migranata, među kojima je oko stotinu dece, u podnošenju zahteva za azil u Hrvatskoj. U samom izveštaju navodi se i da se 12 migranata utopilo pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice.

Osim Hrvatskoj, žestoke kritike UNHCR je uputio vlastima Bosne i Hercegovine koje optužuje za prisilno prebacivanje migranata u Srbiju i Crnu Goru. Posebno se ističe činjenica da su vlasti BiH u Srbiju prisilno prevezle 65 migranata koji nikad nisu bili u toj zemlji. Izveštaj navodi da je u prvih šest meseci kroz države u regionu u tranzitu registrovano 10.100 migranata.

Migrante su vraćali preko granice Foto: Tanjug/AP

- Reč je o migrantima koji su nasumično putovali iz Grčke preko Albanije i Crne Gore, ili onima koji su pokušali da uđu iz Srbije preko dve tranzitne zone na mađarskoj granici - navedi se u ovom dokumentu.

Takođe je zabeležen pojačan ulazak migranata u Srbiju, delom zahvaljujući činjenici da je Srbija ukinula vize za državljane Irana, pa su uvedeni direktni avionski letovi iz Teherana za Beograd. UNHCR upozorava da je pravo na azil osnovno ljudsko pravo i da su sve članice EU obavezne to da poštuju, piše Jutarnji list.

VIDEO: Migranti zaposeli železničku stanicu Novi Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Md

    6. septembar 2018 | 16:00

    Kakvo čudo...pa tako su po noći upadali u kuće Srba koji su ostali nakon 1995.u selima i pljačkali...Srbi su spavali obučeni i čim bi čuli da se auto zaustavio ispred kuće bežali bi kroz prozar u mrak...opšta nekažnjena pljačka

  • Klimt-Bec

    6. septembar 2018 | 16:38

    Kaj cesada rec g-dja Grabar - Kitarovic? Vjerujem da ce se oglasiti i docekati migrante, i izgrliti ih sve skupa kak svoje rodjene Hrvate!!

  • ma dobro su i prosli

    7. septembar 2018 | 00:29

    ko ih hoce i kome trebaju, znaju gdje ce ih naci a da se podjestimo, to sto je merkelova htjela da ih primi to je njena privatna stvar. zasto njemci ne kazu otvoreno o silovanjima za doceke nove godine, o ubistvima koje rade imigranti, o njihovom nasilnickom ponasanju po bolnicama i na ulici.. isto je i po francuskoj i u svedskoj. sto ima veze sto su u hrvatkoj dobili batine a ako su im oduzeli "imovinu" sad bar slice na izbjeglice a ne tamo puni para a da nikad u zivotu nisu radili.. zasto se suti o tome ko ih salje i sa kakvim ciljem? nek ih primi izrael, saudijska arabijam, amerika, francuska, njemacka i ostale drzave koje podrzavaju terorizam i sire ratove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA