• 42

Ako ste ovog leta bili u Crnoj Gori bar jedan dan, velike su šanse da ste prevareni! Pogledajte dobro u novčanik (FOTO)

U Crnoj Gori je otkriven falsifikovan novac u vrednosti od 26.308 evra

 • 42

Zaključno sa avgustom ove godine u Crnoj Gori je otkriven falsifikovan novac u vrednosti od 26.308 evra. Najviše falsifikata ima među novčanicama od 50 evra i kovanicama od dva evra, saopšila je Centralna banka Crne Gore (CBCG).

- U prvih osam meseci tekuće godine u nacionalnim centrima Centralne banke obrađeno je 274 komada falsifikovanih novčanica evra, nominalne vrednosti 17.040 evra i 4.672 komada kovanog novca evra, takođe falsifikata nominalne vrednosti 9.268 evra - objasnili su iz CBCG.

>>> Sve razlike između originalnih i falsifikovanih novčanica: Ovi detalji ukazuju na to da su pitanju lažne pare (FOTO)

Kako prenosi list Pobjeda, najčešći primeri falsifikata zabeleženi su kod novčanica od 20, 50 i 100 evra.

Najčešći primeri falsifikata zabeleženi su kod novčanica od 20, 50 i 100 evra - Foto: Profimedia/Alamy

- Prednjači falsifikat u apoenu od 50 evra. Procentualno, ova tri apoena zajedno čine 88 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica evra.

Kod kovanog novca najčešći falsifikat je apoen od dva evra koji čini čak 99 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica evra.

Odluke koje je usvojila Centralna banka usvojila pre nekoliko dana, povećavaju zaštitu evra od falsifikata.

Prednjači falsifikat u apoenu od 50 evra - Foto-ilustracija: pixabay.com

- Savet Centralne banke je u delu obezbeđivanja zaštite evra od falsifikovanja doneo odluku o izmenama i dopunama odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama evra, izmenu odluke o postupanju sa sumnjivim primercima evro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu evra od falsifikovanja. Doneta je i odluka o izmenama i dopunama odluke o proveri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj evro novčanica i kovanog novca.

- Na istoj sednici, Savet je usvojio i novu odluku o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije evro novčanica kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju - navodi se u saopštenju banke.

Na pojavu falsifikata, na drštvenim mrežama upozorila je i grupa Podgorički vremeplov.

Većina korisnika Fejsbuka posavetovala je prevarene građane da, ukoliko kao kusur dobiju falsifikovanu novčanicu, istu vrate upravo tamo gde su je i dobili.

Naravno ima i onih koji su i u ovom slučaju našli inspiraciju za šalu, pa su pisali "To ti je zapravo super, stavi tu novčanicu u novčanik i kad god otvoriš znaćeš da nije prazan imaš 5e, koje ne možeš potrošiti", "Ovo je nekad bilo 50 € , oprala joj se NULA !", "Tarni novčanicu upaljačem, ako izgori onda je falš", a bilo je i onih koji su tvrdili da je novčanica samo oprana u veš mašini.

Bilo kako bilo, svakako bi trebalo da bolje obratite pažnju na strane novčanice, gde god da se nađete, jer falsiifiikata je uvek bilo, a sigurno će ih biti i ubuduće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srbin

  19. septembar 2018 | 19:59

  Ko god ide u Crnu Goru ne žalim ga čak mi je i drago. Oni priznali Kosovo a vi im ostavljate novac to su kao naša braća . Meni nikada nisu bili i neće biti braća . Nikada ne verujte Crnogorcima to su ljudi bez časti i morala koji su nas izdali ali polako zakuvaće se i kod.

 • falls

  19. septembar 2018 | 19:59

  Kada falsifikuju istoriju, zašto je čudno za evro.

 • Milosch07

  19. septembar 2018 | 21:07

  Ja nisam sigurno prevaren ... sve sam potrošio, nisam ništa vratio 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA