Jedan od najstarijih planinara u Makedoniji je napokon ispunio svoju želju: Hiljaditi put se popeo na ovo mesto (FOTO)

Planina mu je bila druga ljubav, a svaki slobodan dan je koristio da se druži sa njom

  • 2

Kada se pre četiri decenije Sali Buranedin (67) iz Skoplja prvi put popeo na Solunsku Glavu (2.540 metara nadmorske visine) na planini Jakupica nije ni pomišljao da će se na ovaj, jedan od najviših vrhova u Makedoniji popeti čak 1.000 puta.

Međutim, kako je osvajao planinske vrhove, planine su osvajale i njega, pa je vremenom poželeo da se na Solunsku Glavu popne 1.000 puta. Ta želja mu se 22. septembra i ostvarila. Po strmim grebenima i kozijim stazama na vrh planine Jakupica popeo se sa četrdesetak svojih prijatelja iz Planinarsko-sportskog društva Bistra iz Skoplja. Među njima je bio i Gojko Gegovski (86) iz Gostivara, a hiljadito penjanje Salija Buranedina, koga svi iz milja zovu Buran, na Solunskoj Glavi su proslavili sa flašom šampanjca.

Valentina ima 54 godine i osvojila je Olimp: Još se nije ni odmorila kako treba, a već razmišlja o Himalajima (FOTO)

Na taj vrh visok 2.540 metara prvi put se popeo pre 42 godine, tačnije 10. oktobra 1976. godine. Pedeset puta se popeo na Solunsku Glavu kao učesnik tradicionalnog maratona Bogomila – Čeples – Vodno u dužini od 80 kilometara. Na ovih 50 meratona prepešačio je 4.000 kilometara.

Sali Buranedin je jedan od najstarijih planinara u Makedoniji Foto: sdk.mk

U početku Buran nije imao želju da obara rekorde, već samo da se rekreira. Planina mu je bila druga ljubav, a svaki slobodan dan je koristio da se druži sa njom. Dešavalo se da se mesečno na Solunsku Glavu penjao čak i po nekoliko puta, a pre desetak godina, kada mu se javila želja da je osvoji 1.000 puta, znao je da se tokom samo jednog dana na vrh planine Jakupica popne i po tri puta.

- Početkom ove godine na Solunskoj Glavi sam bio 954 puta. Tada mi se još više pojačala želja da taj vrh osvojim 1.000 puta. To i nije neki podvig, ali meni mnogo znači. U septembru sam u penjanju na Solunsku Glavu već bio ostvario tri devetke, a hiljadito penjanje sam odlučio da napravim 22. septembra zajedno sa članovima Planinarsko-sportskog društva Bistra iz Skoplja - izjavio je nekoliko dana pre ostvarivanja svog cilja Sali Buranedin za portal sdk.mk.

Na Solunsku Glavu se popeo tačnu 1.000 puta Foto: karas4training.com

Kada se Buran sa svojim prijateljima 22. septembra popeo na najvišu tačku masiva Mokra na planini Jakupica tamo ga je čekalo veliko iznenađenje. Njegovi drugovi iz planinarskog kluba su na vrhu postavili metalnu tablu na kojoj piše: „Solunska glava, 2540 m, 1.000 penjanja, 22.09. 2018. god. Buran“.

Kada je to video Buran umalo nije zaplakao od sreće, a svoj rekord je sa vernim prijateljima proslavio sa flašom šampanjca.

- Planinarenje sa prijateljima me ispunjava, pruža mi mir i spokoj. Tu na visinama je beskrajno mirno i tiho, kao na drugoj planeti, kao u drugom svetu - rekao je Sali Buranedin za portal karas4training.com.

Penjanje na vrh je proslavio sa prijateljima Foto: karas4training.com

Ovaj uporni i istrajni planinar je u penziji, a ceo radni vek je proveo u Službi za opšte i zajedničke poslove makedonske vlade.

Buran je do sada osvojio najviše vrhove u Evropi, Africi, na Bliskom Istoku i Kavkazu. Dva puta je bio na najvišem vulkanskom vrhu u Aziji, Damavand u Iranu (5.671 metara nadmorske visine) i vrhu planine Ararat u Turskoj (5.137 mnv), kao i na najvišim vrhovima u Africi, Kilimandžaro (5.895 mnv) i Maunt Kenija (5.199 mnv).

Planinarko društvo ga je pratilo na podvigu Foto: karas4training.com

- Dva puta sam se popeo i na najviši vrh u Evropi, Mont Blan i deset puta na Triglav, najviši vrh Julijskih Alpi u Sloveniji. Od deset do dvadeset puta sam se popeo na najviše balkanske vrhove – Musala (2.925 mnv) i Vihren (2.914 mnv) u Bugarskoj, Olimp u Grčkoj (2.918 mnv) i najviši vrh u Makedoniji, Korab (2.764 mnv).

Zajedno sa planinarom Stojančetom Kostovskim iz Krive Palanke 1996. godine smo peške prešli celu teritoriju Makedonije po graničnoj liniji dugoj 900 kilometara, pohvalio se Sali Buranedin i poručio mladima da se bave planinarstvom i da budu uporni u penjanju, jer ta fizička aktivnost samo može da im koristi.

Na Solunskoj Glavi je zabeleženo da je Sali tamo bio 1.000 puta Foto: karas4training.com

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca BL

    18. oktobar 2018 | 17:21

    Na svoju ženu se verovatno nije ni tri puta popeo, njene vrhove je izgleda neko drugi osvajao.

  • N

    18. oktobar 2018 | 17:21

    E ovo je prava stvar...samo planinarenje !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA