Krenuo na svadbu pa završio u hrvatskom zatvoru: Umesto da se pojavi na veselju, oduzeto mu je 370 dana slobode

Njegova supruga je kroz suze pokušavala da objasni situaciju ali niko nije imao sluha za njihov problem

  • 1

Priča o Sirijcu koji je preko hrvatskih medija tragao za navodno izgubljenom ćerkom i optuživao policiju, a onda samo dan nakon što je dobio azil pobegao, nanela je svima nemerljivu štetu. Predrasuda kako su svi imigranti i izbeglice prevaranti i lažljivci, samo je još jače utvrđena. "Provjereno" donosi priču o Nuretinu Oralu, ocu koji je upravo zbog strože i rigoroznije kontrole granica godinu dana proveo iza rešetaka.

Turska ga je tražila poternicom zbog kako kažu terorizma, a Hrvatska odlučila da ga pritvori. Priča je to koju je ekipa emisije "Provjereno" pratila godinu dana i napokon letos dočekala puštanje Nuretina Orala na slobodu, čoveka kome je oduzeto 370 dana života, stresa, brige, razdvojenosti od porodice.

Nekrunisani kralj sintetičkih droga, srpski Hajzenberg, osuđen u Makedoniji: Zarubica priznao krivicu, evo koliko je zatvora dobio (FOTO)

Na kraju je sve otišlo do Ustavnog suda. Priča je svoj epilog dobila puštanjem Nuretina Orala na slobodu, ali koja će svoj sudski nastavak verojatno tek dobiti.

Njegova supruga je kroz suze pokušavala da objasni da je sve greška i ali niko nije imao sluha za njihov problem.

- Mi nemamo ništa sa terorizmom. Moj muž živi u Švajcarskoj 13 godina, radi, ima porodicu i dvoje dece - rekla je u januaru ove godine Huhi Oral, Nuretinova supruga.

U pritvoru je proveo punih godinu dana. Iz zatvora u Osijeku izašao je 25. jula, a da ni sam nije znao da zašto je tražen. Za godinu dana jednom je izašao, pod pratnjom, naravno, i to do vukovarskog suda i natrag u Osijek.

PUT NA SLOBODU DELOVAO NESTVARNO

Kada je konačno pušten na slobodu nije mogao da veruje da je i to konačno dočekao. Bio je preplavljen emocijama ali i utučen zbog kako kaže, nepravde koja mu se dogodila.

Odvojen od porodice, kuće koji je izgradio u Švajcarskoj. Na putu od Osijeka do Zagreba Nuretin je sa ekipom emisije "Provjereno" stao samo jednom i zamolio ih mobilni telefon kako bi se javio supruzi. Put do kuće od 280 km proveo je mahom gledajući kroz prozor, teško nalazeći reči da opiše kako se oseća.

Pre šest meseci emisija "Provjereno" načela je ovu temu. Nuretinu Oral u tom je trenutku već pola godine čekao rasplet ove priče u osječkom pritvoru.

Posle godinu dana agonije, ponovo je sa svojom porodicom Printskrin: novatv.dnevnik.hr

- Verujem da će me politika na kraju ipak osloboditi - rekao je tada. Ona ga je, kaže, i zatvorila.

Naime, na osnovu interpolove poternice koju je pokrenula republika Turska, u julu 2017. godine na graničnom prelazu Bajakovo, Nuretin je uhapšen i pritvoren u osječkom zatvoru i to pod optužbom za teorizam.

Etnički je kurdskog porekla, pa je zbog političkog delovanja, završio na poternici, a da nije ni znao. Prošlog je leta išao sa prijateljima na svadbu u Makedoniju, a završio u Osijeku. Tada počinje jednogodišnja agonija.

Sunarodnici i prijatelji u Švajcarskoj organizovali su protest podrške.

- Mi smo ovde kontaktirali Ministarstvo spoljnih poslova poslova. Oni takođe misle kako ovo nije pošteno i da se krše međunarodni zakoni. U kontaktu su s hrvatskim vlastima i nadaju se da će ga na kraju ipak pustiti - rekla je na protestu Nuretinova supruga.

Švajcarska vlada je tom istom čoveku još 2004. godine pružila politički azil, i to upravo zbog progona koji je doživeo u rodnoj Turskoj. Švijcarski ambasador je u januaru tvrdio: ''Da smo imali bilo šta protiv njega, sami bismo ga izručili''.

Prvobitna odluka suda u Vukovaru išla je u njegovu korist, ali je Županijski sud je poništava, a nakon pola godine dolazi u ruke ministra pravosuđa.

Proveo je godinu dana u zatvoru Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Tačno godinu dana nakon što je uhapšen, sredinom jula ove godine Ustavni sud doneo je odluku da nema osnove za držanje Nuretina Orala u pritvoru. No, postavlja se pitanje zašto je sve toliko dugo trajalo.

Od samog početka, slučaj Oral je pobudio zanimanje i Centra za mirovne studije. Držanje ovog švajcarskog azilanta u pritvoru godinu dana smatraju neopravdanim.

ČEKAJU GA SATI I SATI PSIHOTERAPIJE

Advokati iz Zagreba koji su vodili slučaj Nuretina Orala tvrde da su uspeli u svojoj prvotnoj nameri, a to je osloboditi Nuretina, ali da slučaj ni izbliza nije gotov.

- Jednogodišnja odvojenost od porodice, a on je otac dvoje male dece. Sve je to ostavilo na njega velike posledice, i da, to će biti temelj za pokretanje odštetnog zahteva - kaže njegova advokatica.

Godinu dana zatvora Nuretin je potrpao je u džakove. U Zagrebu ga dočekuje mlada pravnica koja će mu pomoći oko smještaja i papira, te povratka kući. Na odlasku je reporteru "Provjerenog" dao papir koji je trebao biti pozivnica za veselje, a pretvorila se u papir koji ga je vodio ka jednogodišnjoj traumi, pozivincu za venčanje na koje Nuretin nikada nije stigao.

Nuretin se vratio porodici koja ga je željno iščekivala. Slika je sada potpuna, a oni s osmehom na licu. Posao ga je čekao, ali čekaju ga još nažalost i sati psihoterapije. Jednogodišnju traumu sa hrvatskim potpisom, naime, biće potrebno zalečiti.

Celu priču pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr/Provjereno)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    19. oktobar 2018 | 17:44

    Najbolji primer kako se clanstvo u INTERPOL-u maximalno zloupotrebljava od strane Turske!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA