≫ 

Gruevski se oglasio iz Mađarske: Dobio sam azil, ali nastavljam da tražim pravdu

Odlučio sam se boriti i suprostaviti kukavice koji svakodnevno laže i krade svoj narod i zloupotrebljava državnu funkciju na koju je došao na nepošten način, naveo je Gruevski

  • 0

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski ponovo se oglasio danas na svom Fejsbuk nalogu i potvrdio da je od Mađarske, koja je članica EU i NATO, dobio pozitivan odgovor na zahtev za politički azil zbog, kako je naveo, političkog progona u Makedoniji.

Gruevski je precizirao da je u zahtevu za dobijanje azila naveo da aktuelna vlast u Makedoniji hoće da mu oduzme slobodu, koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući tužilaštvo i sudski sistem u Makedoniji.

- Naveo sam da Vlada hoće da mi uzme slobodu koristeći nedemokratske korake i metode zloupotrebljavajući pravosudni sistem u Makedoniji -napšisao je Gruevski.

Istakao je i da njegov odlazak iz Makedonije nije beg od pravde, već da će koristeći međunarodno pravo "nastaviti da traži pravdu za sebe i za sve druge žrtve političkog progona u Makedoniji".

- Objasnio sam kako je sve počelo, od objavljivanja nelegalno stečenih audio materijala, označavanjem specijalnog javnog tužioca koji je postao partijska igračka SDSM, isto kao i sud, opisao sam sve nepravde, neregularnosti, nezakonit rad, diskriminaciju, konstruisane sudske procese i presude, konkretne sudske potupke protiv mene i torturu koju nakon formiranja nove Vlade trpim ja, ali i u većem broju i drugi moji saradnici, i završio sam sa brojnim pretnjama po moj život koje sam dobijao poslednjih nekoliko dana pred nego što sam napustio republiku Makedoniju.

On je dalje naveo da je priložio konkretne primere da u Makedoniji ne postoje uslovi za fer i zakonit sudski proces.

- Ja sam javno rekao da sam spreman da idem u zatvor ako će Zaev prestati sa pogubnom politikom za Makedoniju i maltretiranjem ljudi. Ali, očigledno on želi sve. Želi da realizuje rasporodaju nacionalnih interesa i da realizuje pljačkanje države i da sudi i osudi stotine mojih saradnika i da mene zatvori i likvidira - naveo je bivši premijer koji je osuđen u Makedoniji.

- Makedonija treba da postane članica NATO i EU ali ne sme da ostane država gde vlast upravlja sudskim sistemom i vrši svakodnevne progone - poručio je Gruevski.

Kancelarija za imigraciju i azil pri Vladi Mađarske danas je pozitivno odgovorila na zahtev Gruevskog za dobijanje političkog azila.

Makedonija na istorijskoj prekretnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA