≫ 

Bosna ne spava: Nabujale reke napravile haos širom zemlje, i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile

Saobraćaj je na mnogim mestima usporen ili obustavljen

  • 0

Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona i Kantona Sarajevo nešto bolje nego juče, jutros je i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile.

Zbog izlivanja reke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik - Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vreme ove obustave saobraćaj se preusmerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Takođe, zbog izlivanja reke Plive vozila saobraćaju naizmenično jednom trakom na magistralnom putu Mrkonjić Grad - Jajce u mestu Jezero.

Printskrin: Facebook/Fikreta Zela Hadrovic

Zbog kiše i snega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na put. Posebno se skreće  pažnja na puteve: Jablanica -Mostar - Doljani, Stolac - Neum, Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini, Mrkonjić Grad - Crna Rijeka, Jajce - Banja Luka i Turbe - Skender Vakuf - Karanovac.

Na graničnom prelazu Brčko - Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spasavanja koji će tokom noći dežurati pored rečnih korita.

Više od 50 pripadnika FUCZ-a tokom noći je bilo u Busovači gde su uspeli da osposobe putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane reke Bosne na drugu.

Tokom noći izvršen je i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

 
 
 
View this post on Instagram
Travnička i su se danas borili da klizištima i poplavama ... #travnikgradinfo #travnik #poplava #lasva #klizisteA post shared by Travnik Grad (@travnik.grad.info) on

Iako je situacija u Kaknju bila kritična i sinoć, dok su reke na većini područja stagnirale, vodostaj u Kaknju je rastao. Međutim, v. d. načelnika Kaknja Aldin Šljivo je izvestio da su se reke povukle u svoja korita i da je besana noć za više desetina spasilaca i pripadnika službi iza njih.

U Opštini Kakanj, kao i u Busovači, tokom noći su bile angažovane noćne smene pripadnika opštinske civilne zaštite, koji su pravili nasipe i štitili objekte pored reka s obzirom na to da je povećanje nivoa iznad kritične tačke usledilo tek u večernjim satima.

Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta će se sumirati narednih dana.

Kako se i danas u Hercegovini očekuju padavine tako će porast nivoa reka nastaviti pretiti privatnim objektima i saobraćanicama.

Iz Civilne zaštite Konjic kazali su da je zbog povećanja vodostaja reke Neretvice oštećena kula mosta koji se nalazi na regionalnom putu Buturović Polje - Parsovići.

Alternativni pravac kretanja vozila jeste Buturović Polje - Gorani - Oteležani - Parsovići. U mestu Bijela Kod Konjica došlo je do začepljenja kanala i izlivanja vode iz korita, a takođe je slična situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.

VIDEO: Ovako je letos bilo u Vranju

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA