≫ 

Veličanstveno veče u Sarajevu, otvoren je 14. EYOF, na kom se takmiči 1.600 sportista: Mladi ljudi, okitite ovaj svet medaljama uspeha

Sportistima iz 46 evropskih zemalja obratio se gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka

  • 9

Sarajevo je dočekalo da po drugi put živi svoju olimpijsku bajku. Večeras u prisustvu preko 30.000 posetilaca, na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", i zvanično je otvoren 14. po redu Zimski omladinski olimpijski festival EYOF 2019, koji će se do 16. februara održavati na sportskim borilištima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva kao domaćina Svečane ceremonije otvaranja, poželeo je toplu dobrodošlicu učesnicima i gostima Festivala, kao i građanima i mnogobrojnim turistima, istakavši da je ponosan i srećan što je dočekao i ovaj veliki dan, istorijski značajan za Sarajevo i BiH.

U Sarajevu ponovo gori olimpijska baklja/ Foto: Facebook/Abdulah Skaka

- Realizaciju ideje o EYOF-u izneli su ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu, uz neograničeno poverenje i podršku Evropskog olimpijskog komiteta. Uz prihvatanje i poštovanje svih naših razlika koje smatramo prednošću i bogatstvom, nastavićemo promovisati pozitivne i univerzalne vrednosti kojima težimo. Nije slučajno da smo večerašnju ceremoniju nazvali "We create together", jer zaista zajedno stvaramo svet na koji želimo biti ponosni. Mladi ljudi, okitite ovaj svet medaljama uspeha, sposobnosti i verujte u svoje snove jer mi verujemo u vas. Ovo je bila čarobna noć! Hvala moje Sarajevo - rekao je Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka/ Foto: Facebook/Abdulah Skaka

Potom je usledio spektakularni muzičko-scenski performans pod sloganom "We create together", uz učešće umetnika, brojnih sportista i sarajevskih srednjoškolaca. Na sceni popraćenoj fascinantnom igrom svetala, hor Pontanima, omladinski orkestar MuzikArt, Aida Čorbadžić i Davor Ebner izveli su himnu EYOF-a 2019 "We create together". Slika otvaranja izgledala je čarobno i sa plesom sarajevskih srednjoškolaca uz "Odu radosti" i pesmu "We play together".

Početak sarajevske olimpijske bajke "upotpunile" su i maskote Vučko i Groodvy, koji su se simbolično rukovali, a i zapevali pesmu Festivala – "Za pravu raju". Time je mladost ovog grada poslala u svet poruku jednostavnosti zajedništva.

U Sarajevo je stiglo 1.600 sportista iz 46 zemalja/ Foto: Facebook/Abdulah Skaka

Krenuo je svečani defile 1.600 sportista iz 46 evropskih zemalja, što predstavlja rekordan broj učesnika EYOF-a. Defile su otvorili Grci, a na kraju su izašli domaćini - koje je dupke pun stadion pozdravio ovacijama i aplauzima. Čast da ponese zastavu Bosne i Hercegovine pripala je mladoj alpskoj skijašici Esmi Alić.

Vrhunac svečanosti, koja je trajala nešto više od dva sata, bilo je paljenje olimpijskog plamena, a to je učinila najbolja sportistkinja BiH, džudistkinja Larisa Cerić.

Neverovatno veče puno emocija, kulminiralo je fantastičnim višeminutnim vatrometom.

Veličanstveni vatromet/ Foto: Facebook/Abdulah Skaka

Ceremonija otvaranja EYOF-a završena je uz poruku: "Kao što smo večeras zajedno dočekali sarajevsku Olimpijadu mladih, tako i u narednim danima, sve do 16. januara, zajedno budimo uz naša 21 mlada takmičara koja će se takmičiti u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordu i brzom klizanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA