• 3

Sezonski radnici i ove godine hrle u Hrvatsku kako bi našli dobar posao: Gazde im nude odlične plate, ali se neki žale na izrabljivanje i teške uslove rada

Neki radnici su pristali da za hrvatske medije podele svoje priče i iskustva

  • 3

Ove, ali i prošle sezone, veliki broj poslodavaca širom Hrvatske ističe kako im nedostaje radnika, pogotovo kuvara i konobara, a kako bi se rešio njihov nedostatak Vlada je utvrdila kvote za zapošljavanje stranaca, pa se u turizmu ove godine može zaposliti oko 15.000 stranih radnika iz drugih zemalja.

Vlasnici, s jedne strane, budućim zaposlenima nude dobre plate, isplatu neoporezovanog iznosa koji je omogućen izmenama poreznih propisa i smeštaj dostojan čoveka, a sezonci, s druge strane, često ističu kako se malo koji gazda zaista drži onoga što kaže, dok se neki žale na izrabljivanje i neljudske uslove rada.

Ako je suditi po istraživanju Marka Lucića iz Odeljenja za analize i istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), od 7.263 ispitanih radnika koji su prošle godine radili u našim najvećim turističkim odredištima, samo njih 1.452 (24,9 odsto) imalo je platu veću od 5.200 kuna (oko 700 evra), 3.800 kuna (oko 513 evra) i manje zarađivalo je 1.507 radnika (25 odsto), platu od 3.801 do 4.500 kuna (500-600 evra) imalo je 1.607 radnika (27,6 odsto), a platu od 4.501 do 5.200 kuna (600-700) primalo je 1262 radnika (21,7 odsto).

Kako je kod sezona u Hrvatskoj počela, portal 100posto.hr razgovarao je sa troje sezonaca koji su radili ili rade u različitim delovima hrvatske obale i anonimno su podelili svoje priče.

U potrazi za stalnim poslom, 26-godišnji magistar informacionih nauka iz Zagreba odlučio je sreću da okuša izvan struke i prijavio se za sezonu na kojoj je izdržao, kako kaže, nedelju dana.

- Dugo sam tražio posao, a onda sam video da u jednom hotelu u Rovinju traže radnika. Prijavio sam se i odlučili su da me zaposle. Rekli su mi da ću za početak raditi na poziciji servira, a kasnije kao konobar. Međutim, kad sam tamo došao rekli su mi da ću ipak raditi i "room service" i mini bar, a tome nije bilo govora kada smo razgovarali o uslovima - priča on.

Kaže kako je bio spreman na puno fizičkog rada i na to da radi više od 8-9 sati dnevno.

Foto: Freeimages.com/kipcurr

- Kako se radilo o novom hotelu koji je tek otvoren, situacija je bila strašno neorganovana. Glavni problem bio je nedostatak komunikacije između zaposlenih i menadžmenta, kao i između nadređenih i zaposlenih. Stvari jednostavno nisu najbolje funkcionisale - objašnjava.

Na pitanje kako je bio zadovoljan smeštajem, šturo odgovara da je po tom pitanju sve bilo u redu, a posao je, kako kaže, trebao da obavlja za platu od 4.700 do 4.800 kuna (oko 650 evra).

- To je plata koju su nudili i drugima, odnosno zavisno od pozicije. S tim da su mi drugi kolege rekle da im je bila obećana jedna plata, a da su primili manje od onoga što im je rečeno - tvrdi on.

Nakon nedelju dana vratio se u Zagreb i odlučio da traži posao u struci u kojoj se, objašnjava, više vidi.

Iduća sagovornica, 24-godišnja studentkinja koja studira i radi u Zagrebu, odradila je dve sezone 2016. i 2017. godine kao kuvar u restoranu u sklopu hotela.

- Sezona je fizički i psihički naporna, iako ima lepih trenutaka kad sklopite nova prijateljstva ili dobijete pohvalu nadređenih, rad na sezoni često jako frustrira. Dve godine su mi bile i više nego dovoljne i nemam nameru da se vraćam, ali nikad ne reci nikad - objašnjava ona.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox, imageBROKER, Wavebreak

Kaže kako u neugodnim iskustvima koje sezonci često dele ima puno istine.

- Ljudi imaju svoj ponos, a sezonce često tretiraju kao da su u robovlasničkom odnosu. Imala sam korektnog šefa, ali stvari poput smeštaja, obračuna plate i pustih obećanja su me odbila od daljih odlazaka na sezonu - tvrdi on.

Što se tiče plate, kaže kako sezonski radnici poput konobara mogu jako dobro da zarade zbog napojnica.

- Znam dosta kolega koji sa sezonskom zaradom izdržali do sledeće godine. Budući da na sezoni baš nema previše vremena za trošenje novca, puno se može uštedeti - tvrdi.

Kaže kako je njena plata iznosila oko 6.000 kuna (oko 810 evra) i da je time bila relativno zadovoljna, iako smatra da je to u svakom slučaju premalo za sve ono što pošteni i marljivi sezonci odrade i nose na svojim leđima.

Iduća sugovornica s kojom je razgovarano je veteranka u ovom poslu. Već 8. godinu za redom radi sezonu kao kuvarica na ostrvu Krku u Baškoj.

- Uslovi rada u poslu kojem se bavim su jako zahtevni. Temperatura u maloj kuhinji koja ima par friteza, peć, dva roštilja je 50 stepeni. Nema klime, otvoriš vrata i prozore da bi napravio promaju - započinje svoju priču.

Foto-ilustracija: Profimedia

Na sezonskim poslovima u Hrvatskoj, radi se praktično ceo dan.

- Ako imate sreće da je tim dobar može se navući pauzica od sat i po, ako ne onda maksimalno sat vremena, što znači radi se ceo dan, svaki dan, zavisno od toga koliko je čovek sposoban, da li je to 6 meseci u godini ili 3 meseca - tvrdi on.

Priča kako tek u petom, devetom i desetom mesecu radi po 12 sati jer tada nema preterano puno gostiju.

- Ljudi koji dođu na sezonu nisu svesni koliko je ovaj posao fizički i psihički težak. Čovek mora duhom i telom biti spreman i uravnotežen da bi mogao da iznese sve što se od njega traži, imati jasan cilj i viziju zašto radi sezonu. Treba uzeti u obzir da ljudi dolaze iz različitih podneblja Hrvatske, sa različitim mišljenjima o poslu i veštinama, pa su i međuljudski odnosi ti koji isto utiču na sve - kaže on.

(Telegraf.rs/100 odsto.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Eeer Srbine kad ćeš naučiti da od te njihove rvatske možeš dobiti samo bolest ni za 10000e ne bih radio kod njih

  • Linz

    Da placaju sto obecaju, radili bi domaci radnici,

  • jablan

    Hahaha pa kad su tako dobre Plate kod Ustaša zašto im ti isti beze iz krvacke glavom bez obzira ??? Samo idite tamo i treba da vas izrabljuju da vam duša ostane tamo !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima