≫ 

Drama u Prijedoru i tokom noći: Reke se izlile iz korita, poplavljeno 200 kuća, proglašen prvi stepen pripravnosti od bujica (FOTO)

Gradski štab za vanredne situacije je proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora

  • 4

Usled intenzivnih padavina u Prijedoru, koje nisu stale ni tokom noći, došlo je do povećanog vodostaja reka Miloševica i Puharska, a poplavilo je  blizu 200 stambenih objekata. Istovremeno, presečene u putne komunikacije u  u zoni ovih vodotka.

Naglo povećanje vodostaja reke Miloševica i Puharska u Prijedoru je izazvalo veliku štetu po domaćinstva, a na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite, koja je održana u nedelju veče,  proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada.

 
 
 
View this post on Instagram
Proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Gradski štab za vanredne situacije Izvještaj o hidrološkoj situaciji i mjerama zaštite od poplava na području grada Prijedora za dan 12.05.2019.god.(23,00) 1.Usled intenzivnih padavina u popodnevnim časovima 12.05.2019.godine na području Kozare došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeke Miloševice i Puharske tako da je došlo do zaplavljivanja oko 200 stambenih objekata i presijecanja putnih komunikacija u zoni ovih vodotoka. 2. Imajući u vidu navedenu situaciju gradonačelnik Prijedora je zakazao sjednicu Gradskog štaba za vanredne situacije koja je održana dana 12.05.2019. godine u 21,30 časova. 3. Na bazi izvještaja o stanju na terenu i ugroženosti značajnog broja objekata od poplave u zonama naselja Topolik, Vrbice Donji Orlovci,Raškovac, Čejreci , Puharska i dr. Gradski štab za vanredne situacije je donio sljedeće zaključke: - Proglašava se prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora. - Nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mjera zaštite i spasavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu a prije svega na pružanja pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja. - Preduzeti operativne aktivnosti i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreće pijeska radi sprečavanja prodora plavnih voda u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom. - Od strane Policijske uprave Prijedor izvršiti zabranu odvijanja saobraćaja na saobraćajnicama koje su zaplavljene u zonama zahvaćenih poplavom. - Preduzeti i druge potrebne mjere zaštite od poplava prema iskazanim potrebama stanovništva u zonama zahvaćenih poplavom. - Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno obavještava Gradski štab za vanredne situacije i predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite od poplava.A post shared by Grad Prijedor (@grad_prijedor_prezentacija) on

- Nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i drugim subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mera zaštite i spasavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a pre svega na pružanja pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja - saopštili su iz Gradske uprave Prijedora

Dodali su da je naloženo i preduzimanje operativnih aktivnosti i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća peska, kako bi sprečio prodor plavnih voda u stambene objekte.

- Odsek za civilnu zaštitu nastaviće da prati vodostaje i stanje na terenu, te blagovremeno informisati štab koji će skladno tome preduzimati određene mere zaštite od poplava - dodali su iz Štaba.

U BOSANKOSOM NOVOM POPLAVLJENO NEKOLIKO KUĆA

Na području opštine Bosanski Novi bujice su poplavile desetak domaćinstava u više neselja, a vodostaji reka Une i Sane bili su ispod nivoa redovne zaštite od poplava. Načelnik opštine Miroslav Drljača je sinoć, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, obišao naselja gde ima problema, a novo zasedanje Štaba biće održano u jutarnjim satima.

Bujice stvaraju probleme u Petkovcu, Tunjici, Londži, Buljuku, Urijama, Poljavnicama, Vidoriji, Rogi i Svodni.

U protekla 24 sata palo je 68 litara kiše po metru kvadratnom.

VIDEO: Poplave oko Ljiga, zbog obilnih padavina ulice su potopljene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vulkanizer Republika Srpska

    13. maj 2019 | 07:50

    kad bi ljudi manje bacali razni otpad i smece u korita rijeka manje bi bilo i potopljenih objekata, sve sto se desava uglavnom sam covjek je kriv.

  • Ranko BL

    13. maj 2019 | 09:44

    Ma jadni narod,uvijek u neizvesnosti.

  • Mile

    13. maj 2019 | 11:57

    Miloševica se povukla u korito djelimično ,ali na mijestima gdje se noćas prelijevala ništa se ne preduzima da se poredaju bar vreće sa pijeskom jer kiša i dalje nastavlja padati a nova voda nadoilazi !! Sve su to izbijeglička naselja i stanovnici težeg materijalnog statusa . Tuga i jad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA