Makedonca "jede" zlatna bakterija otporna na lekove, iz rupa na nogama stalno curi krv i gnoj, a lekari se plaše prstom da ga pipnu (FOTO) (VIDEO)

"Daju meni kući jod, borovu vodu, hanzaplast, gaze i kažu mi da ga ja previjam kod kuće. Ja nisam ni medicinska sestra, ni doktorka", priča Tahirova sestra.

  • 11

Tahir Akifovski iz Prilepa, na jugu Severne Makedonije, pet godina živi sa neizdrživim bolovima zato što mu iz noge stalno curi krv i gnoj.

Otkako su mu izvadili protezu iz kuka, dobio je infekciju MRSA, a sada zbog nje niko od lekara ne samo što ne želi da ga leči, već ih je strah i da mu se približe.

Iz bolnice u Prilepu su ga slali u bolnice u Skoplje i Ohrid, ali su ga odande ponovo vraćali u Prilep. I tako godinama.

MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus) je vrsta zlatne stafilokoke, koja je postala otporna na penciline, a potom i na mnoge druge antibiotike, zbog čega se veoma teško leči.

Bolesnik Printskrin: Youtube/TV Sitel

Do infekcije ovom superbakterijom dolazi kada MRSA uđe u tkivo i tu se umnožava, što dovodi do pojave bolesti koja se obično manifestuje temperaturom, povećanim brojem belih krvnih zrnaca, kožnim promenama, gnojem u rani ili telesnim šupljinama.

Reporterima skopske televizije Sitel, koji su ga posetili u njegovom domu, Akifovski je tihim glasom jedva izustio da ovu golgotu više ne može da izdrži.

- Slali su me u Skoplje, uzimali mi bris, govorili su mi idi tamo, idi vamo, a tamo kažu ne može. Izvadimo uput za lečenje u bolnici, ali me ne primaju. Kažu, nema slobodnog kreveta - jada se Tahir Akifovski.

Bolesnik Printskrin: Youtube/TV Sitel

O Tahiru trenutno brine njegova sestra Zuhra Akifovska, koja kaže da je sramota ovakav odnos lekara i države prema njenom bratu.

- U Skoplju i Ohridu nisu hteli ni sa prstom da ga pipnu. A šta ja da mu radim? Daju meni kući jod, borovu vodu, hanzaplast, gaze i kažu mi da ga ja previjam kod kuće. Ja nisam ni medicinska sestra, ni doktorka - priča Zuhra Akifovska.

Ona se boji da se od ove superbakterije ne zaraze i njena deca, pa u očaju traži pomoć od zdravstvenih radnika i države, dodajući da njen brat svakog časa može da umre ako mu se ne pomogne.

Bolesnik Printskrin: Youtube/TV Sitel

- Na dva mesta, gore na nozi ima rupe odakle mu curi gnoj i krv. Isto tako, teče mu i u donjem delu noge. Ovo je katastrofa. Ja ovakvo jadnog više ne mogu ni da ga gledam. Ne znam kako lekari nemaju ni malo osećaja, sramota je da to rade, kaže Zuhra Akifovska pokazujući pred kamerama talevizije Sitel mesta na nozi njenog brata odakle neprestano curi gnoj i krv.

Iz prilepske bolnice su potvrdili ozbiljnost slučaja, dodajući da su oni preduzeli sve potrebne mere za lečenje Tahira Akifovskog. Priznaju da su ga u poslednje 3 godine čak 20 puta slali na hospitalizaciju u bolnice u Ohrid i Skoplje, ali je uvek bio odbijan.

Bolesnik Printskrin: Youtube/TV Sitel

Kažu da zbog infekcije MRSA nisu mogli da ga hospitalizuju i izvrše hirušku intervenciju u Prilepu jer nemaju odgovarajuće prostorne uslove i obučeno medicinsko osoblje. Priznaju i da se plaše da se bakterija ne proširi hirurškim salama i drugim odelenjima bolnice.

Nakon reportaže televizije Sitel o golgoti Tahira Akifovskog, ekspresno su reagovali iz Ministarstva zdravlja i bolnice u Prilepu govoreći da će preduzeti sve mere da spasu život ovom nesrećnom čoveku.

Bolesnik Printskrin: Youtube/TV Sitel

Direktor Opšte bolnice u Prilepu, Dragan Bogoevski je u telefonskom razgovoru za televiziju Sitel rekao da će Akifovskom biti predložena amputacija noge zato što ona više ne može da se leči i tretira previjanjem. Ako Akifovski odbije da mu se amputira noga, to će biti na njegovu odgovornost.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    30. maj 2019 | 08:26

    Imao sam prijatelja on je imao pozadi nogu na misicima bakterije bio je sest,pa tri i opet sest meseci u bolnici njemu su svake srede skidali (strugali)kozu i to sa narkozom bio je debeo smrsao je oporavio se otisao iz Nemacke u Beograd cetiri god, nemamo kontakta.

  • ana

    30. maj 2019 | 09:29

    MRSA je bakterija koja je otporna na antibiotike, ali nemoze tek tako da se neko zarazi , jedino moze da se zarazi ako taj neko ko ga neguje , previja ima neku otvorenu ranu drugacije nikako, a za slucaj ovog coveka krivi su iskljucivo lekari pri vadjenju te proteze radili su sa instrumentima koji su bili zarazeni tom bakterijom to znaci da nije bilo na odgovarajucu temperatu oprate sterilizovane . A to sto nece da ga lece u bolnici to je sramota ,od ove bakterije se ne umite stime se moze ziveti godinama

  • Marijana Bakov

    30. maj 2019 | 04:14

    Samo cist propolis.Voljna sam da vam poklonim da coveku olaksam muke.Javite se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA