≫ 

Ponovo se sudi Branimiru Glavašu: Hrvatski general optužen za ubistva i mučenja Srba, podneo je krivičnu prijavu protiv svedoka

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp"

  • 1

General Branimir Glavaš, optužen za ubistva i mučenja osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp", podneo je na početku ponovljenog suđenja krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg krunskog svedoka Krunoslava Fehira, zbog ubistva Srbina Čedomira Vučkovića, ubijenog u osječkoj garaži 1991. godine.

Glavaš je krivičnu prijavu podneo uoči Fehirovog svedočenja, prenosi Hina.

Vučkovića je u avgustu 1991. ubio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik takozvane Branimirove osječke "zaštitne čete", koji je naknadno dobio status zaštićenog svedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša, prenosi Hina.

Glavaševi advokati su danas u zagrebačkom Županijskom sudu obavestili sudsko veće o prošlonedeljnom podnošenju krivične prijave protiv Fehira.

Suđenje je nastavljeno čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš i njegovi suoptuženici izjasnili da nisu krivi, a na raspravi će ponovno biti ispitan i Fehir.

Novo suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp" zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku izvanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta prošle godine, prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da se odvoji od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Branimir Glavaš Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap

JEZIVO SVEDOČENJE

Na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku 1991. godine svedočio je nekadašnji zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir.

Fehir je opet detaljno ispričao kako je kao 16-godišnjak 31. avgusta 1991. u dvorištu Sekretarijata narodne obrane ubio Čedomira Vučkovića. Kako je rekao Fehir, Zoran Brekalo doveo je dvojicu civila. Tvrdio je da su teroristi i ispitivao ih je u garaži.

Fehir je rekao da je toga dana oko 21 sat s Brekalom ušao u garažu u kojoj su bili Vučković i Đorđe Petković. Brekalo je naterao Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora, a nakon nekoliko udaraca Vučković je uspio pobjeći.

Fehir je krenuo prema njemu. Vikao mu je da stane i zatim u njegovom smjeru ispalio 5-6 hitaca. Vučković je pao na trbuh. Došao je Glavaš i pitao šta se dogodilo. S obzirom na ono što je Petković vidio, Glavaš je naredio da i njega ubiju.

Nakon Fehirovog svedočenja Glavaš ga je pitao je li bio pod pritiskom oko iskaza zbog svoje seksualne orijentacije, ali sudija je zabranila to pitanje. Glavaševi advokati zatim su stavili primedbe na istinitost iskaza svedoka u celosti.

Glavaš i osobe koje su zajedno sa njim optužene od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osječkih Srba u slučajevima Garaža i Selotejp.

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA