≫ 

Hrvatska se prva oglasila iz zemalja regiona posle spornih ruku koje "kidaju mađarske teritorije" (FOTO)

Reč je o slici karte "istorijske" Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i delove Hrvatske, povodom čega se oglasilo hrvatsko ministarstvo

  • 15

Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu kao i promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnima, navelo je danas hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja o karti "istorijske" Mađarske.

Reč je o slici karte "istorijske" Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i delove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je pre nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obeležilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije - karikature iz 1921. godine - na tviteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom delova hrvatskih teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica - navelo je hrvatsko ministarstvo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    9. jun 2019 | 13:44

    A šta se pa Hrvati opet nešto bune?Pa oni nisu ni imali državu dok im je Kraljevlna Srbija nije dala 1918.😝😝😝

  • ⭐️Iggy CZV⭐️

    9. jun 2019 | 13:36

    kucnuce cas...svakom svoje!

  • Aleksandar

    9. jun 2019 | 14:04

    Pa to je i istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA