≫ 

Sve o Crnogorskom pokretu koji je tužio Georgieva i protojereja Radomira

Zanimljivo bi bilo istražiti poreklo prezimena Vučinić...

  • 6

Protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i muzičara Vlada Georgieva podneta je krivična prijava Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore s obrazloženjem da su počinili krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Prijava je podneta i protiv protojereja Radomira Nikčevića, a podneo ih je Crnogorski pokret (CP).

Razlog za podnošenje krivične prijave su događanja od prošlog ponedeljka. Naime, u Herceg Novom je održana manifestacija "Trg od ćirilice", a tokom humanitarnog koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju", koji je održan u okviru te manifestacije, Georgiev je pevao tradicionalne pesme "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Krivičnu prijavu protiv organizatora ove manifestacije ranije je najavilo Ministarstvo kulture Crne Gore zbog, kako je navedeno, "kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka".

Iz Crnogorskog pokreta navode da su na pomenutom koncertu istupima govornika, podržanih, kako kažu, "organizovanim klerofašističkim divljenjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizvala okupacija zemlje".

Vlado Georgiev koncert Foto: ATA Images

OSNIVANJE CRNOGORSKOG POKRETA

Inače, Crnogorski pokret je osnovan pre četiri godine kao udruženje s ciljem da afirmiše crnogorske vrednosti. Nestranačko udruženje osnovano je 3. avgusta 2015. godine u Podgorici.

Jedan od osnivača Pokreta Stevo Vučinić rekao je da je Crnogorski pokret nestranačka organizacija, ali da to opet ne znači da se neće aktivno baviti i političkim životom u državi.

Vučinić je takođe i predsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

- Želimo da afirmišemo vrednosti koje nas čine osobenim i Crnogorcima, a našu državu učinimo prijatnom za život - poručio je on nakon osnivanja.

Kako su tada preneli crnogorski mediji reči osnivača Pokreta, osnivanje je "iznuđeno zbog potrebe Crnogoraca u državi i van nje i kao izraz neslaganja i revolta tendencijama u crnogorskom društvu i marginalizovanjem interesa većinskog naroda u Crnoj Gori".

- Naša je obaveza da sačuvamo našu državu, kulturu, tradiciju i običaje i ostavimo ih našim potomcima. Državu, jezik, Crnogorsku crkvu, Arcibiskupiju barsku, istoriju, ali i celokupno pokretno i nepokretno kulturno nasleđe smatramo vrednostima kojih nećemo da se odreknemo i promenimo - rekao je Vučinić.

Inače, na zvaničnom sajtu Crnogorskog pokreta trenutno je moguće potpisati peticiju za službenu upotrebu crnogorskog jezika.

- Mogućnost da korisnici crnogorskog, kao službenog jezika, odlučuju varijatnu kojom će se služiti, zloupotrebljava se na štetu jotovane varijante koja koristi naše osobene glasove i slova. Zato na temelju člana 13. Ustava Crne Gore, zahtevamo da jotovana varijanta crnogorskog, kao službenog jezika, koja podrazumeva i upotrebu glasova i slova Ś i Ź, bude obavezujuća i da se na pogodan način ravnopravno koristi u administraciji, medijima i obrazovnim institucijama - navodi se u peticiji.

Herceg Novi Herceg Novi; foto: pixabay.com

Inače, ovaj Pokret je pre dve godine podneo krivičnu prijavu, a potom i žalbu na rešenje Višeg državnog tužilaštva da primorski Amfilohije ne širi govor mržnje.

Pokret smatra da je Amfilohije u više navrata u svojim govorima povredio ljudska prava i slobode drugih naroda, a kao primer je naveo njegovu izjavu "da onaj koji nije kršten nema straha božijeg ni stida pred ljudima".

Takođe, krajem juna ove godine Crnogorski pokret uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog tvrdnji da neko otima imovinu SPC u Crnoj Gori.

"TAMO JE HERCEG NOVI, TAMO JE SRBIJA"

Povodom slučaja manifestacije "Trg od ćirilice", iz Crnogorskog pokreta su naveli da je Vlado Georgiev izvodeći pesmu "Tamo daleko", pevao stihove "Tamo daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija".

- Ovaj put je pevajući o Srbiji "kraj mora" jasno, u pregrejanoj nacionalističkoh atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju - navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Smatraju da naknadni pokušaj da se, kako tvrde, relativizuje odgovornost samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije, a posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao "srpski grad".

Pogledajte video: Vlado Georgiev pevao sa delijama "Tamo daleko" u Herceg Novom

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    16. avgust 2019 | 14:56

    Ovo šta rade Milogorci je nečuveno i nevidjeno. Da li je moguce da oni zabranjuju humanitarne akcije za nase ljude na Kosovu i Metohiji. I ja sam jedna od tih ljudi rodjena na Kosovu a roditelji su mi Nikšicani. Hvala bogu sto vecina monih Trebješana na ove postupke se zgražava. Samo je uteha da ničija nije doveka. Pozdrav poštenim ljudima iz C Gore.

  • xxy

    16. avgust 2019 | 12:09

    Crnogorskom pokretu je vazno da sacuvaju CPC i Nadbiskupiju Barsku a Nadbiskup barski nosi titulu Primas Srpski,sta ce sa njegovom Titulom??

  • Misirac

    16. avgust 2019 | 22:22

    Dokle će više Srbija da se ponižava dok joj neko ugrožava postojanje ? I to ko, miraševi milogorci. Srbija je dozvolila da se mnogi lažni Srbi ili nazovimo ih još milogorci lažno upišu u knjige državljanja Srbije samo zato što u zahtevu za dobijanje srpskog državljanstva navedu da su Srbi. E kada to završe upisuju se kao srpski državljani na fakultete u Srbiji na budžet, i dobijaju mesta u studentskim domovima u Srbiji po subvenciranim cenama na trošku poreskih obveznika Srbije, iako im mame ili tate imaju stančuge oko Arene, u A bloku, West 65, Beogradu na vodi ili ostalim top lokacijama u Beogradu i Novom Sadu za koje kao lažni Srbi ne plaćaju adekvatan porez na imovinu kao staranci, i koji su zahvaljujući prljavom novcu podigli nama cene kvadrata za minimum 30%. Kada završe fakultete ostaju u Srbiji nalaze stalna zaposlenja i kunu se u majku Srbiju. Kada preko leta odu dole na njigovo more, ti isti kvazi Srbi ili milogorci nas nazivaju Srbijancima, paradajz turistima, bednicima, ciganima i sl.. otvoreno mrzeći sve što je srpsko čak i veru koja nam je vekovima bila ista. Da li naši Srpski državljani imaju bar malo takvih mogućnosti u Milo Gori ? Nemaju, jer plaćaju školovanje kao stranci, plaćaju porez kao stranci i trpe torturu, omalovažavanje, mržnju i sl. Dokle Srbijo više da se ponižavaš, do kada ? Zašto ovo sve ne preispitati oduzeti im državljanstva i sve mogućnosti koje su navedene uključujući plaćanja poreza za strance. Nisu milogorci naša braća ne zavaravajte se jer oni nas mrze i ne mogu očima da nas gledaju ni ovde ni tamo. Zato Srbijo napred i rešavajte stvari i naše interese reciprocitetom jer našim Srbima u Milo Gori ne može biti teže nego što jeste. Živela Srbija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA